Yeni Zelanda 2008 yılından sonra doğanlara sigarayı ömür boyu yasakladı

Yeni Zelanda'da hem güldüren hem de düşündüren sigara satma yasağı onaylandı. Yasanın onaylanması ile birlikte 2023 yılından itibaren 1 Ocak 2009 ve sonrasında doğanlara sigara veya tütün satışı yapanlar hakkında yasal işlem yapılacak. Yeni Zelanda Sağlık Bakanı Dr Ayesha Verall yaptığı açıklamalarda her ne kadar insan sağlığının önemine vurgu yapsa da yasanın onaylanması bazı kesimler tarafından insan haklarına aykırı olarak yorumlandı.

Abone ol

Yeni Zelanda çıkardığı yasa ile 2008 yılından sonra doğanlara sigara veya tütün satışını ömür boyu yasakladı. 


Yeni Zelanda Sağlık Bakanı Dr Ayesha Verall yaptığı bir açıklamada gençlerin hiçbir şekilde sigara içmediklerinden emin olmak için sigara ve tütün satışını tamamen suç sayacaklarını belirtti. 

Yasanın ilk başta sunulduğunda hükümetin belirlediği amaç 2025 yılına kadar Yeni Zelanda'da sigara içen yetişkin nüfus oranını %5'in altına düşürmekti. Günümüzde bu oranın %13,4 olması ise atılacak adımları hızlandırma adına sigara ve tütün satışını yasaklayan yasayı onaylattı. 

2023 yılı itibari ile 1 Ocak 2009 veya sonrasında doğan hiç kimseye tütün ve sigara satışı yapılmayacak. Satış yapanlara ise yasal işlem uygulanacak. 

Bakan Koca merak edilenleri yanıtladı Gündem İngiliz oyuncu Strep A'ya yakalandı! İlk belirtileri neler? Sağlık 18-25 yaş arası gençlere ücretsiz prezervatif Sağlık En az sigara kadar zararlı! Sağlık