Teklif Meclis'e sunuldu: Aile hekimliklerinde yeni düzenleme

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) alınan hizmetler için ödenen katılım paylarında yeni değişikliklere gidiliyor. Ayakta tedavi ile hekim ve diş hekimi muayenesinde alınan katılım payı 2 TL'den 20 TL'ye çıkarken, Aile hekimince sevk edilen hastalardan alınan katılım payları yarıya kadar indirilebilecek. Ayrıca yeni düzenlemeyle Aile hekimlerinden alınan ehliyet raporu gibi bazı raporlar ücretli hale getirilecek.

Abone ol

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, AK Parti milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile diğer bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin torba kanun teklifinde katılım paylarına ilişkin düzenleme öngörülüyor.

HEKİM VE DİŞ HEKİMİ MUAYENESİNDE KATILIM PAYI ARTIYOR

Teklife göre, ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesinde 2012 yılından beri 2 TL olarak uygulanan katılım payı 20 TL’ye çıkartılacak. Aile hekimi veya diğer birinci basamak sağlık hizmeti sunucularından sevk edilenlerden alınan katılım payı 10 TL’ye indirilecek.

İLAÇLAR İÇİN KATILIM PAYI YERİNDE DURUYOR

Reçetede yer alan 3 kutuya kadar ilaçlar için 3 TL, ilave her bir kutu ilaç için ise 1 TL katılım payı uygulaması 2012 yılından beri aynen devam ediyor. İlaç katılım payındaki bu tutarlar ile ayakta tedavide alınacak olan 20 TL, bundan böyle her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak.

AİLE HEKİMLERİNDE RAPOR ÜCRETİ ALINACAK

AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, aile hekimlerinde verilen bazı raporların ücretli hale getirileceğini söyledi. Şahin düzenleme hakkında şunları söyledi:

"Birinci basamakta Koruyucu sağlık hizmetlerinde en önemli görevlerden birini üstlenen aile hekimliğim de ilgili bir yenileme ve güncelleme getiriyoruz. Sağlık hizmetlerine erişimi artırmak amacıyla Aile Hekimliği birimlerinin işlevselliğini genişletmeyi hedefliyoruz."

SEVK ALMADAN HASTANEYE GİDENLERDEN ÜCRET ALINACAK

AK Parti Grup Başkanvekili Usta, şu sözlerle devam etti:

"Yine 2. ve 3. basamak sağlık hizmetlerindeki yoğunluğun azaltılması amacıyla aile hekimlerimiz sevk ile katkı paylarının düşürülmesini sağlayacak bir düzenleme getiriyoruz. Şu anda aile hekimlerimizce verilen bütün sağlık hizmetleri ücretsiz. Sevk almadan ikinci veya 3. basamak sağlık hizmetlerine başvuran vatandaşlarımızdan bir katkı payı alınması ancak önce aile hekimine gidip aile hekiminde tedavi olma imkanı olmayan ve aile hekiminin sevk ettiği durumda da katkı payının yarısına kadar %50'sine kadar düşürülebilecek bir sistem getiriyoruz. Böylece 2'nci ve 3. basamaktaki hastanelerimizdeki hasta yoğunluğunu azaltmak, gereksiz hastaların 2. ve 3. basamağa gitmesini engelleyecek bir düzenleme getiriyoruz. Bu da yine sağlık sistemimizde önemli ve etkili bir fayda sağlayacağını düşündüğümüz bir kanun maddemiz olacak."

İstifa çağrılarına yanıt verdi Sağlık DSÖ, Maymun Çiçeği aşısına onay verdi Sağlık Bakan Memişoğlu'ndan 'Yenidoğan Çetesi' açıklaması Gündem Türkiye Sigorta Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Sağlık