Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan Strep A uyarısı: Ateş düşmüyorsa hemen arayın

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabı Twitter üzerinden dünyayı etkisi altına alan Strep A hastalığına ilişkin vatandaşları uyardı. Bakan Koca yaptığı açıklamada düşmeyen ateş varsa hemen 112'yi arayın dedi.

Abone ol

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Strep A uyarısı yaptı.

Bakan Koca, "Çocuğunuzun ani başlayan ateşi ve boğaz ağrısı var ve ateş düşürücüye rağmen düşmüyor, kötüye gidiyorsa; normalden çok daha az besleniyor veya sıvı almıyorsa, nefes almakta zorlanıyor, vücudunda hızla yayılan döküntüler varsa hemen 112 Acili arayın veya Acil Servise başvurun. İlaç tedavisine başlandıktan 24 saat sonra bulaşıcılık artık söz konusu değildir" dedi.

TÜRKİYE'DE DE VAKALAR VAR
Bakan Koca, "Eylülden beri bazı Avrupa ülkelerinde A grubu beta-hemolitik streptokok vakaları bildirilmektedir. Ülkemizde de az sayıda vaka bildirilmiştir. A grubu beta-hemolitik streptokok enfeksiyonlarının çoğu boğaz iltihabı veya ciltte enfeksiyon şeklinde ve kısmen hafif enfeksiyonlardır" ifadelerini kullandı.

SIK SIK ELLERİ YIKAMAK ENFEKSİYONU ÖNLÜYOR
Strep-A enfeksiyonunu en iyi önleme yolu ellerin sıklıkla sabun ve suyla yıkanması. Ayrıca tabak, bardak, çatal, çamaşır, havlu gibi kişisel eşyaların ortak kullanılmaması, öksürürken veya hapşırırken ağız ve burnun bir mendille kapatılması da hastalığı önlenme yolları arasında sıralanıyor.

Bunun yanında ailelere, çocuklarının aşı takvimini ve aşılarını kontrol etmeleri, eksik aşıları varsa en kısa sürede aile hekimine başvurmaları öneriliyor. Büyük çocuklar ve altta yatan hastalığı bulunan yetişkinler için de aşılar bulunuyor. Bununla ilgili de aile hekimlerinden bilgi alınabiliyor.

Strep A için karantina uyarısı Yaşam Karın bölgesindeki şişlik kilo değilmiş! Sağlık Çocuklarda görülen Strep A enfeksiyonunda artış var Sağlık Artık iki SMA ilacı Türkiye'de Sağlık