Oruçluyken ağız kokusu nasıl giderilir?

Ramazan ayında rastlanılan sorunlardan biri de açlık ve susuzluk gibi nedenlerden kaynaklanan ağız kokusu. Bu tip bir sorunla karşılaşan ve rahatsızlık hissedenler "Oruçluyken ağız kokusu nasıl giderilir?" merak ediyor. Peki, ağız kokusunu gideren besinler nelerdir? İşte Ramazan'da ağız kokusunu önlemenin yolu...

Abone ol

Ağız kokusu, Ramazan ayında açlık ve susuzluk nedeniyle daha çok kişide görülebilir. Çürüklerden de kaynaklanabilen ağız kokusunu gidermenin basit birkaç yolu var. Sahurda yiyeceğiniz bazı besinler ve sahur sonrasında yapacağınız bazı çeşitli yöntemler ile ağız kokusunu giderebilirsiniz. İşte Ramazan'da ağız kokusunu gidermenin yolu...

ORUÇLUYKEN AĞIZ KOKUSU NASIL GİDERİLİR?

Ramazan ayında ağız ve diş sağlığınızı korumak için şu önerileri uygulayabilirsiniz:

  • İftar ve sahur sonrası dişlerinizi ve dilinizi, özellikle tat tomurcukları etrafında biriken yemek ve bakteri artıklarını temizlemek için düzenli olarak fırçalayın.

  • Diş fırçasının ulaşamadığı bölgelerdeki yemek ve bakteri artıklarını temizleyerek bakteri artışına engel olmak için diş ipi kullanın.
  • Ramazan’da soğan veya sarımsak gibi yiyecekleri fazla tüketmekten kaçının, çünkü bu yiyecekler kana geçen uçucu aromatik bileşikler akciğerden atılırken ağız kokusuna neden olabilir.
  • Sigara tüketimini azaltın, çünkü sigara ağız kuruluğuna ve ağız kokusuna neden olur ve dişeti hastalıklarına zemin hazırlar.

  • Gece uyurken hareketli protezlerinizi çıkarıp temizleyin ve sabah tekrar takın.
  • Uygun yiyecek ve içeceklerde tarçın kullanarak ağız içi bakterileri azaltın.
  • Un, şeker, glukoz/fruktoz şurubu ile tatlandırılmış yiyeceklerden uzak durun. Bu tür yiyecekler ağız kokusuna neden olan bakteriler için büyük bir besin kaynağıdır.
  • İftarda ve sahurda bol bol su tüketin. Çok su içmek dilinizin kurumasını engelleyerek; ağız içindeki bakterileri minimumda tutar, tükürük salgısını artırarak ağız kokusunu azaltır.
  • Domates, kereviz, pırasa, maydanoz, elma gibi su içeriği bol olan sebze ve meyveleri tüketin.
  • Lokmaları iyi çiğneyin. Bu sayede yedikleriniz tükürükle iyice karışarak ağızda yemek kalma ihtimali azalacaktır.
  • Geceleri burnunuz tıkalı uyumayın. Burun tıkanıklığı, ağızdan nefes aldığınız için ağız ve boğaz kuruluğuna neden olarak bakterilerin üremesi için uygun bir ortam oluşturur.
  • Ramazan’da da diş muayenesi ve profesyonel temizlik için diş hekiminizi ziyaret edin. Diş hekiminizin önerilerini dikkate alarak diş sağlığına ve ağız bakımına önem vermeyi ihmal etmeyin.

AĞIZ KOKUSUNU GİDEREN BESİNLER

Sahurda peynir tüketmek ağız kokusunu önlemede en büyük yardımcıdır. Peynirdeki bazı minarellerin çürük oluşumuna engel olur.

Oruç sırasında ağız kokusunu gidermenin bir yolu, özellikle portakal ve elma gibi sağlıklı yiyecekler tüketmek, takip etmesi kolay portakallar tükürük üretimini uyarabilen C vitamini içerir, bu nedenle ağız kuruluğu riski azalır. Oruç sırasında vücudu tutan gücü artırmaya yardımcı olur. Böylece mübarek ayda ibadete engel olan hastalıklardan kurtulmuş olursunuz. Bu arada elma, güçlü aromalı yiyecekleri tükettikten sonra oluşan ağız kokusunu etkisiz hale getirebilecek maddeler içerir.

Karanfil çok kuvvetli bir dezenfektan olup, gıdaların mide ve bağırsakta gaz yapmasını önler. Nişastalı ve diğer yiyeceklerin hazmını kolaylaştırır. Ağızda bir süre tutularak kullanılır. Güzel kokusu sebebiyle ağız kokusunu yok eder.

Tarçın kabuklarında bulunan özel bir yağ, ağızda bulunan bakteriyi yok eder. Bu da ağız kokusunu gidermede etkilidir.

Rezene çayı kötü ağız kokusunu yok edip, yemeklerden yarım saat önce alındığında iştah açıcı olarak kullanılabilir. Bağırsak parazitlerine iyi gelir ve sindirimi kolaylaştırır.

Yeşil çayda bulunan polifenol, ağız kokusuna neden olan sülfür üreten, ağzınızın içindeki zararlı bakterileri öldürecektir.

Güçlü bir antiseptik olan nane, bakterileri temizler ve ağız hijyeni sağlar. 2 tatlı kaşığı kuru nane 15 dakika suda kaynatıldıktan sonra şeker ya da bal ile tatlandırılarak içilir. Ayrıca kurutulmuş nane yapraklarını çiğnemekte ağız kokusu için etkili yöntemlerdendir.

Prebiyotikten zengin her türlü yiyecek ve içecek(kefir) ama özellikle yoğurt düzenli yendiği zaman ağız kokusunu azaltmada önemli bir besindir.

Klorofil bakımından zengin olan maydanoz her yemekten sonra çiğneyerek kullanıldığında soğan ve sarımsak gibi keskin kokulu besinlerin neden olduğu ağız kokusunu önlemeye yardımcıdır.

Süt, ağız kokusu için iyi bilinen bir tedavi yöntemidir. Araştırmalar, sarımsak yedikten sonra süt içmenin kötü nefesi önemli ölçüde iyileştirebileceğini göstermektedir.

Uzmanlardan horlayanlar için uyarı Sağlık Sağlık Bakanlığı'ndan 42 bin 500 kişilik kadro müjdesi Sağlık Başkalarının ter kokusuyla tedavi mümkün Sağlık Defne Devlet Hastanesi'ndeki çalışmalar görüntülendi Gündem