Narın faydaları nelerdir? Nar suyunun faydaları nelerdir? Nar ve nar suyu neye iyi gelir?

Narın faydaları içerdiği mineraller, vitaminler ile doğru orantılıdır. Kış meyvesi olan nar, yapılan araştırmaya göre polifenoller açısından zengin, yüksek antioksidan seviyelerine sahiptir. Kan basıncını düşürmeye yardımcı olan nar, kalp hastalığı risklerini bu şekilde azaltır. Ayrıca güçlü bir iltihap önleyici (Antienflamatuar) olup beyin hasarına karşı koruduğu gözlenmiştir. Peki, nar ve nar suyunun faydaları nelerdir? Nar neye iyi gelir?

Abone ol

Narın sağlığa faydaları saymakla bitmez, sağlıklı olmasının yanı sıra çok da lezzetlidir. Nar, anti-viral ve anti-tümör özelliklere sahiptir ve kalsiyum, potasyum, çinko, K vitamini, niasin ve folat gibi vitamin ve minerallerin yanı sıra antioksidan A, C ve E vitaminleri içerir. Bu muhteşem meyve, yeşil çaydan üç kat daha fazla antioksidan içerir. İşte nar ve nar suyunun faydaları, zararları...

NAR NEDİR?

Nar, küçük çekirdeklerden ve yüzlerce taneden oluşan hafif ekşi ve şekerli bir meyvedir. Ilıman bir iklimde yetişir ve dünyanın en lezzetli meyvelerinden biridir. Bu mükemmel meyvenin insan vücudu ve sağlığı için inanılmaz faydaları vardır.

Doğal antioksidan etkiye sahip olması narın en iyi özelliklerinden biridir. Antioksidanlar vücudu hastalıklara karşı dirençli hale getirir. Ayrıca A, C ve E vitaminleri açısından zengindir ve anti-viral ve anti-tümör özelliklere sahiptir.

NARIN İÇERİĞİ

Nar, içerdiği yüksek oranda lif, protein, C, K, E vitaminleri, çinko, fosfor, magnezyum ve demir bileşikleri sayesinde oldukça besleyici ve tedavi edici özelliklere sahip bir meyvedir. Ancak içerdiği şeker konusunda dikkatli olmanız gerekebilir.

Sağlıklı bir meyve olan nar, düşük kalori ve yağ içeriği ile iyi dengelenmiş bir besin profiline sahipken lif, vitamin ve mineraller açısından zengindir. Ayrıca, narlar günlük diyet ihtiyaçlarınızı karşılamaya yardımcı olmak için mütevazı miktarda protein sunar.

Ortalama büyüklükte ve 282 gram ağırlığındaki bir nar meyvesinde bulunan çekirdeklerin besin değeri aşağıda verilmiştir.

Enerji 234 kcal
Protein 4,7 g
Yağ 3,3 g
Karbonhidrat 52 g
Lif 3,8 g
Şeker 38,6 g
Kalsiyum 28,2 mg
Demir 0,85 mg
Magnezyum 33,8 mg
Fosfor 102 mg
Potasyum 666 mg
C Vitamini 28,8 mg

NARIN FAYDALARI

Geleneksel olarak bu meyve, bakteriyel büyümenin ve lipaz aktivitesinin engellenmesi yoluyla aknenin temizlenmesinin yanı sıra boğaz ağrılarının tedavisinde kullanılır. Sağlığa diğer faydaları arasında mide rahatsızlıklarının, diş sorunlarının, aneminin giderilmesine yardımcı olması ve kalp sorunları ile kanserin önlenmesi yer almaktadır. Osteoartriti olanlar için, Journal of Nutrition'da yayınlanan araştırmaya göre nar meyvesinin kıkırdak bozulmasını yavaşlattığı da gösterilmiştir.

MİDE RAHATSIZLIKLARINI GİDERİR

Nar, nar kabuğu ve yaprakları mide rahatsızlıklarını veya her türlü sindirim sorunundan kaynaklanan ishali yatıştırmak için kullanılır. Bu meyvelerin yapraklarından yapılan çayın içilmesi de sindirim sorunlarının iyileştirilmesine yardımcı olur. Journal of Ethnopharmacology'de yayınlanan bir araştırmaya göre, bu meyve antioksidan özellikleri sayesinde mide ülserini önlemeye yardımcı olabilir. Nar suyu dizanteri ve kolera gibi sorunları azaltmak için de kullanılır.

KALP SORUNLARINI AZALTIR

American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan araştırmaya göre, narlar antioksidanlar açısından zengindir ve vücuttaki (kötü) LDL kolesterolün oksitlenmesini önleyebilirler. Düzenli nar suyu alımı, farelerde aterosklerotik lezyonları önemli ölçüde azaltabilir ve kan basıncını düşürebilir. Bu özelliklerinden dolayı, nar muhtemelen kardiyoprotektiftir ve sağlıklı bir diyetin parçası olarak dahil edilmesi iyidir. Bu meyvedeki antioksidan ve anti-enflamatuar bileşenler, kötü kolesterolün birikmesini önlemeye ve böylece arterleri herhangi bir pıhtıdan uzak tutmaya yardımcı olur.

KANSERİ ÖNLEMEYE YARDIMCI OLUR

Nar yüksek oranda flavonoid adı verilen antioksidanlar içerir. Bu flavonoidlerin kansere neden olan çeşitli serbest radikallere karşı koyduğu bilinmektedir. Amerikan Kanser Derneği tarafından yapılan araştırmaya göre, düzenli nar tüketimi vücuttaki PSA seviyelerini azaltabilir ve mevcut kanser hücrelerine karşı mücadelede yardımcı olabilir.

Bir çalışma, narın anti-kanser özelliklerinin kanserin yayılmasını önlemeye yardımcı olabileceğini ve ayrıca apoptozu indükleyebileceğini öne sürmektedir. Bir başka çalışma ise nar çekirdeği yağının antioksidan ve anti-enflamatuar potansiyele sahip bileşikler açısından zengin olduğunu ve meme kanseri hücrelerinin canlılığını engelleyebileceğini öne sürmektedir.

DİŞ VE DİŞ ETLERİNİ KORUR

Nar, antibakteriyel ve antiviral özellikleri ile diş plağı oluşumunu azaltmaya ve çeşitli ağız hastalıklarına karşı korumaya yardımcı olur.

KİREÇLENMEYİ ÖNLER

Cleveland, ABD, Case Western Üniversitesi, Romatizmal Hastalıklar Bölümü'nden Dr. Syed Ahmed tarafından yapılan bir çalışma, narın anti-enflamatuar etkilerinin osteoartritte kıkırdak bozulmasını engelleyebileceğini ortaya koyuyor. Nar meyvesi özü "insan kıkırdağının bozulmasını yavaşlatma" yeteneğine sahiptir. Ayrıca nar, vücuttaki bağ dokularının parçalanmasından sorumlu olan enzimlerin oluşumunu önleyebilmektedir.

ANEMİYE YARDIMCI OLUR

Bu meyveleri tüketerek vücutta sağlıklı kan akışı sağlanabilir. Nar kana demir sağlar, böylece yorgunluk, baş dönmesi, halsizlik ve işitme kaybı gibi anemi semptomlarının azaltılmasına yardımcı olur.

DİYABETİ ÖNLER

Elsevier's Nutrition Research dergisinde yayınlanan araştırma, narda bulunan bileşiklerin anti-diyabetik özelliklere sahip olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, meyvenin suyu, tip 2 diyabetin yönetilmesine yardımcı olan tanenler ve antosiyaninler gibi benzersiz antioksidan polifenollere sahiptir. Çalışma ayrıca kabuk ve çekirdek özünün kan glikoz seviyelerini önemli ölçüde düşürmeye yardımcı olduğunu göstermiştir.

SERTLEŞME SORUNUNU GİDERİR

Massachusetts, Boston Veterans Affairs Medical Center'dan Kazem Azadzoi tarafından yönetilen ve Journal of Urology'de yayınlanan araştırma, nar suyunun hayvan çalışmalarına dayanarak erektil disfonksiyonları iyileştirmede çok yardımcı olabileceğini belirtmektedir. Ayrıca, Kaliforniya ve Beverly Hills Üniversitesi'nden araştırmacılar da 61 erkek üzerinde yapılan bir örnek testte nar suyunun erektil disfonksiyonları iyileştirdiğini bulmuşlardır.

DİĞER FAYDALARI

Bu meyveyi yemenin prematüre bebek sahibi olma olasılığını azaltmak ve bebeklerde düşük doğum ağırlığını önlemek gibi başka faydaları da vardır.

Ayrıca enfeksiyonları önlemeye de yardımcı olurlar. Ulusal Sağlık Enstitülerinde yapılan bir çalışmaya göre, bir yıl boyunca haftada üç kez nar suyu verilen hastalarda, plasebo alan hastalara kıyasla enfeksiyonlar nedeniyle hastaneye daha az yatış ve daha az iltihap belirtileri görülmüştür.

Los Angeles'taki California Üniversitesi'nden Dr. Susan Bookheimer ve arkadaşları tarafından yürütülen bir çalışma, narın hafif hafıza şikayetleri olan orta yaşlı ve yaşlı yetişkinlerde hafıza fonksiyonunu geliştirmede rol oynadığını göstermektedir. Nar ayrıca yaşlı nesiller arasında Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığını da azaltmaktadır.

Akne ve kırışıklık gibi yaşlanma sorunlarının kontrolüne de yardımcı olarak insanlara genç ve parlak bir cilt sağlarlar.

NAR SUYUNUN HAFIZAYA FAYDALARI

- Bilimsel çalışmalar nar çekirdeği ve suyunda bulunan polifenollerin hafıza ve bilişsel fonksiyonlara faydasını kanıtlamıştır.

- Özellikle ameliyat sonrası hafıza tutulumunda önemli faydaları vardır.

- Başka bir çalışmada, hafıza şikayetleri olan yaşlı denekler dört hafta boyunca 1 bardak nar suyu veya tat benzerliği olan plasebo içeceği içmişlerdir.

Nar suyu içen deneklerde, plasebo içen deneklere kıyasla sözel ve görsel hafıza alanlarında önemli farklılıklar bulunmuştur.

- Ayrıca hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışma, diyete nar eklenmesinin Alzheimer hastalığının başlangıcını veya ilerlemesini geciktirdiğini ve narın Alzheimer hastalığının doğal tedavisinde kullanılabileceğini kanıtlamıştır.

- Bir başka hayvan çalışması, nar çekirdeği ekstraktının etkilerinin antioksidan ve serbest radikal giderme etkileri açısından hafıza ve kas koordinasyonunu geliştirdiğini göstermiştir.

NAR SUYUNUN KADINLARA FAYDALARI

- Günde bir bardak nar suyu içen kadınlarda östrojen seviyelerini dengeler, menopoz sorunlarıyla savaşmaya yardımcı olur.

- Bu şaşırtıcı meyvenin antioksidan özellikleri cilt hücrelerinin yenilenmesine katkıda bulunabilir ve kırışıklıkların ve sarkan cildin yaşlanma belirtilerini tersine çevirebilir.

- Nar çekirdeğinin yağı saçı besler ve saçın daha kolay taranmasını sağlar.

- Bu muhteşem meyve demir açısından zengin bir besindir. Ön çalışmalar, narın adet düzensizliklerine, özellikle de anemiye yardımcı olabileceğini doğrulamıştır.

- Nar lif bakımından zengin olduğu için mantar enfeksiyonunun tedavisine de yardımcı olabilir. Hastalıktan sorumlu olan mantarları öldürür ve faydalı olanları çoğaltır.

NAR KABUĞUNUN FAYDALARI

- Narın kabuğu, taneler gibi doğrudan tüketilmemelidir. Nar kabuğunu tüketmenin en iyi yolu su ile kaynatmak ya da kabukları güzelce ezmektir.

- Narın kabukları kaynatıldığında mide ve bağırsakları temizler.

- İshal ve kabızlık gibi sindirim sorunlarını ortadan kaldırır.

- Soyulmuş nar kabukları yaralara uygulandığında iyileşmeyi hızlandırır

- Yarım litre su ile kaynatılan nar kabukları süzülerek günde 1 çay bardağı tüketilebilir. Bu çay hemoroide iyi gelir.

NARIN ZARARLARI

- Bazı kolesterol ve yüksek tansiyon ilaçları nar suyu ile tüketilmemelidir. Bu nedenle düzenli olarak ilaç kullanan kişiler nar suyu tüketmeden önce doktorlarına danışmalıdır.

- Bu meyvenin şeker oranı diğer meyvelere göre daha yüksektir. Şeker hastalığı veya obezitesi olan kişiler bu meyvenin tüketimine dikkat etmelidir.

- Bu meyve suyu bazı durumlarda gaz problemlerine neden olabilir. Aşırı nar suyu tüketimi çocuklarda ve yetişkinlerde şişkinliğe neden olabilir.

- Nar özü hamile kadınlarda rahim kasılmalarına neden olabilir.

Agar Agar nedir? Agar Agar tozu nerelerde, nasıl kullanılır? Sağlık Bakan Koca'dan antibiyotik uyarısı Sağlık Gebelikte geçirilen grip bebeği de olumsuz etkileyebilir Sağlık Bakan Koca açıkladı: Ücretsiz aşılama başlıyor Sağlık