Kraken varyantı XBB.1.5 nedir, nasıl bulaşır?

Kraken Varyantı XBB.1.5, şimdiye kadarki en bulaşıcı varyant olarak nitelendirildi. Covid varyantı olan Kraken varyantı XBB.1.5, ABD'de hızla yayılmaya başladı. Bunun üzerine vatandaşlar, Kraken varyantı XBB.1.5 nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? İşte Kraken varyantı XBB.1.5 semptomları ve hakkında merak edilenler...

Abone ol

Amerika Birleşik Devletlerinde ortaya çıkan Kraken varyantı XBB.1.5, DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından en bulaşıcı Covid varyantı olduğu açıklandı. Omicron varyantından daha az öldürücü fakat daha bulaşıcı olduğu Kraken varyantı XBB.1.5 nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir merak ediliyor. İşte Kraken varyantı XBB.1.5 belirtileri...

KRAKEN VARYANTI XBB.1.5 NEDİR?

Kraken Varyantı XBB.1.5, Omicron varyantının bir alt dalıdır. Dünya Sağlık Örgütü, Kraken Varyantı XBB.1.5 için en bulaşıcı Covid varyantı olduğunu belirtti. Daha yüksek bulaşıcılık aynı zamanda daha fazla insanın enfekte olması ve dolayısıyla ciddi sonuçlara maruz kalması anlamına gelir.

XBB.1.5 NE KADAR HIZLI YAYILIYOR?

Aralık başında tüm Covid vakalarının yalnızca yüzde 1'ini oluştururken, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinin tahminlerine göre, ay sonuna kadar tüm enfeksiyonların yaklaşık yüzde 41'inden sorumlu olan baskın suş haline geldi. Kuzeydoğu eyaletlerinde yüzde 70'in üzerine çıktı.

KRAKEN VARYANTI XBB.1.5 BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kraken varyantı belirtileri için uzmanlar tam olarak bir semptom söyleyemiyor. Omicron alt türlerine benzer olduğu düşünülen bu varyant, çoğu insanda soğuk algınlığı semptomları gösteriyor.

Uzmanlar, Kraken varyantının çok hızlı bulaştığını fakat Omicron kadar öldürücü olmamasının sevindirici olduğunu söylüyor. Bunun yanında bu varyantın yaşlı ve kronik hastalığı olan kişilerde hastane yatışlarını artırdığı yönünde.

Kraken varyantı belirtilerinin Covid-19 bulgularına benzediği, boğaz ağrısı, bağ ağrısı, burun tıkanıklığı yanında kas ve sırt ağrılarının görülebileceği belirtiliyor.

Geçmeyen öksürük için uzmanlardan uyarı geldi Sağlık Son 10 gündür influenza arttı Gündem Kötü huylu kanser hücrelerini yok ettiler Sağlık Muayenehane hekimlerine serbestlik: Özel hastanelerdeki yüzde 15 kota sınırlaması kaldırıldı Sağlık