Kestanenin faydaları nelerdir? Kestane neye, hangi hastalıklara iyi gelir?

Kestane, soğuk kış gecelerinin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Fakat bu atıştırmalık olarak tükettiğimiz kestanenin sağlık açısından birçok faydası vardır. İçeriği ile tansiyona, kalp rahatsızlıklarına, kemiklere iyi gelir. Peki, kestanenin faydaları nelerdir, neye iyi gelir?

Abone ol

Kış mevsimine yaklaştığımız, havaların soğumaya başladığı bu günlerde akıllara kestane satılan arabalar geliyor. İnsanoğlunun keşfettiği ilk meyvelerden biri sayılan kestane, içeriği ile tam bir sağlık kaynağı. Severek tükettiğimiz kestanenin faydaları, yapısındaki vitaminler, minerallerden kaynaklanıyor. İşte kestanenin faydaları, iyi geldiği hastalıklar...

KESTANE NEDİR?

Kestane, kuzey yarımkürede yaygın olarak bulunan Castanea cinsi ağaçlar ve çalılar tarafından üretilen yenilebilir yemişlerdir. Çok sayıda farklı kestane türü olsa da, çoğu benzer niteliklere ve besin profillerine sahiptir. Oldukça farklı olan at kestanesi ile karıştırılmamalıdırlar. Ağacın meyvesi (kestanenin kendisi) tartışmasız en popüler olanı olmasına rağmen, kestane ağaçlarının sağlık yararları elde etmek için kullanıldığı çeşitli yollar vardır.

Kestane, doğada tamamen doğal şartlar altında yetiştirilen, tarımsal ilaç, suni gübre kullanılmayan organik tarım ürünüdür. İçerdiği besin öğelerine ilaveten organik tarım ürünü olması nedeniyle kestane, beslenme diyetlerinde eskiden beri yer aldığı önemini günümüzde de korumaktadır.

KESTANENİN İÇERİĞİNDE NELER VAR?

Yenebilir nitelikteki taze kestane başta nişasta ve çeşitli şekerler olmak üzere iyi kalitede sindirilebilen lifli maddeler, protein, düşük oranda yağ, çeşitli mineral maddeler, B1, B2 ve C vitaminlerini içermektedir. 100 gram yenebilir kestane ortalama olarak 160 kcal enerji sağlamaktadır.

Kestane, doyurucu özelliğine paralel olarak insanların beslenmesine katkı sağlayan birçok besin öğelerine sahiptir.

100 gr taze kestanenin (yenebilir kısmı) besin öğeleri:

Kalori ( kcal) : 160

Karbonhidrat (g) : 34

Şeker (g) : 9,6

Protein (g) : 3,2

Yağ (g) : 1,8

Sodyum (mg) : 9

Potasyum (mg) : 395

KESTANENİN FAYDALARI NELERDİR, NEYE İYİ GELİR?

Kestane sıradan, günlük bir yemiş gibi görünebilir, ancak sindirim sağlığını iyileştirme, kemikleri güçlendirme, kardiyovasküler sağlığı koruma, bağışıklık sistemini güçlendirme ve kan basıncını düşürme gibi bir dizi önemli sağlık yararına sahip olabilir. Ayrıca bilişi artırabilir ve kronik hastalıkları önleyebilirler.

Sindirim Sorunlarını Rahatlatabilir

Kestane, "kuruyemiş" dünyasındaki en yüksek diyet lifi içeriğinden birine sahip olabilir, bu da herhangi bir gastrointestinal mücadelede güçlü müttefikler oldukları anlamına gelir. Diyet lifi bağırsaklardaki peristaltik hareketi uyarmaya yardımcı olabilir, böylece bağırsak hareketlerinizi düzenler ve iltihaplanma ve rahatsızlığı önler. Diyet lifi ayrıca besinlerin emilimini optimize etmeye yardımcı olabilir, bu da yediğiniz yiyeceklerden daha fazla yararlanmak ve daha iyi bir genel besin profili elde etmek anlamına gelir. İtalya'da yapılan ve Food Microbiology'de yayınlanan bir araştırma, kestane tüketmenin laktobasillerin mide toleransını geliştirmede önemli bir rol oynayabileceğini göstermektedir.

Beyin Fonksiyonlarını İyileştirme Potansiyeline Sahip Olabilir

Beyin fonksiyonu ve biliş, kestane tüketimiyle çeşitli şekillerde gelişebilir. The Journal of Nutrition, Health & Aging'de yer alan bir araştırmaya göre, bu yemişler uygun nörolojik gelişim ve fonksiyonla doğrudan bağlantılı olan B ailesi vitaminleri (örn. folat, riboflavin, tiamin) açısından zengin olabilir. Ayrıca, kestanede bulunan potasyum beyne giden kan akışını artırabilir ve iyi bir sinir sistemi sağlığını teşvik edebilir, böylece konsantrasyonu, akılda tutmayı ve hafızayı artırabilir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirebilir

Kestanedeki yüksek C vitamini konsantrasyonu ve diğer antioksidan bileşikler veya bakır gibi eser mineraller, onları bağışıklık sisteminiz için ideal bir destek haline getirebilir. Food Chemistry dergisine göre, kestanenin kaynatılması ve kavrulması kestanenin C vitamini içeriğini azaltır. C vitamini sadece beyaz kan hücrelerinin üretimini uyarmakla kalmaz, aynı zamanda bir antioksidan görevi görerek vücuttaki serbest radikalleri arar ve sağlıklı hücrelerin mutasyona uğramasına veya hayati organların yakınında oksidatif strese neden olmadan önce onları etkisiz hale getirir. Bu, bağışıklık sisteminin çabalarını patojenlere odaklamasına ve hastalıkları önlemesine yardımcı olabilir.

Kan Basıncını Kontrol Etmeye Yardımcı Olabilir

Kan basıncını düşürmek söz konusu olduğunda, çok az mineral potasyum kadar gereklidir. Potasyum vücuttaki su hareketini kontrol ederek sodyumun etkilerini azaltır ve ayrıca kan akışını artırarak ve daralmış kan damarları ve arterler üzerindeki gerilimi serbest bırakarak bir vazodilatör olarak işlev görür. Kan basıncındaki bu düşüş, genel kardiyovasküler sağlığı artırabilir ve kalp krizi ve felç riskinizi azaltabilir.

Kalp Sağlığını İyileştirebilir

Birçok insan yağları diyet sırasında yakılması gereken kötü bir şey olarak düşünür, ancak gerçekte vücudumuz normal şekilde çalışmak için bir dizi başka yağa ihtiyaç duyar. Kestanede yüksek konsantrasyonlarda bulunan bu iyi yağlar, kolesterolü dengelemeye, vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya ve vücutta ateroskleroz ve kan pıhtısı oluşma riskini düşürmeye yardımcı olabilir. Tüm bunlar felç, kalp krizi ve koroner kalp hastalıkları riskini büyük ölçüde azaltır. Ayrıca kestane, kalp sağlığına katkıda bulunan bir faktör olan potasyum da sağlar. British Medical Journal'a göre, artan potasyum alımı hipertansiyonu olan kişilerde kan basıncını düşürür ve muhtemelen felç riskini azaltabilir.

Diyabete Yardımcı Olur

Kestanenin diyet içeriği, diğer glisemik gıdalara kıyasla kan şekeri seviyesini daha yavaş yükselttiği için diyabet yönetimine yardımcı olur. Diyabet hastaları, doktorlarına danıştıktan sonra diyetlerine dahil ederek bu minik yemişlerden faydalanabilirler.

Kemik Mineral Yoğunluğunu Artırmaya Yardımcı Olabilir

Kemik sağlığı söz konusu olduğunda bakır ve magnezyum ilk akla gelenler değildir, ancak bakır vücudun demiri emmesi sürecinde son derece önemlidir, bu da kemik büyümesini ve gelişimini arttırmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için çok önemlidir. Magnezyum kemik mineral yoğunluğunu artırmak için çok iyidir ve çok çeşitli başka sağlık yararları sağlar. Kestanede bulunan bu hayati mineraller sayesinde osteoporoz gibi yaşa bağlı birçok rahatsızlığın ortaya çıkmasını önleyebilir veya yavaşlatabilirsiniz.

Kronik Hastalıkları Potansiyel Olarak Önleyebilir

Her türlü kronik hastalık, hücresel solunumun doğal yan ürünleri olan serbest radikallerin salınımından kaynaklanır. Bunlar sağlıklı hücrelerin mutasyona uğramasına neden olarak kanser, oksidatif stres ve bir dizi kronik hastalığa yol açabilir. Koreli bilim insanları tarafından 2010 yılında yapılan bir deneye göre, kestane çiçeği özünün antioksidan ve anti-melanojenik özellikleri cilt kanseriyle mücadeleye yardımcı olabilir. Kestanede bulunanlar gibi antioksidanlar olmadan vücudumuz birçok cephede savaşıyor olurdu, bu nedenle günde bir avuç kestane ile savunmanızı artırmak iyi bir fikir olabilir. Kestane, serbest radikallerle savaşmaya ve kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilecek ve aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olabilecek manganez içerir.

Sağlıklı Tiroid Fonksiyonunu Destekler

Kestanedeki ellagik asit içeriği yeterli tiroid fonksiyonunu destekler. Anormal hormon salgılanmasını baskılayarak aşırı aktif tiroid fonksiyonu ve hipertiroidizmden muzdarip olanlara yardımcı olur. Böylece protein oranını düzenler ve vücudu hormonal hassasiyetin stresiyle mücadele edebilecek hale getirir.

Hamilelikte anneye ve bebeye faydaları

Hamilelik sırasında kestane tüketimi de vücuda gerekli besinleri sağladığı için önemlidir. İçerdiği yeterli miktarda vitamin ve kalsiyum, elektrolitler arasındaki dengeyi sağlar ve annenin vücudunda istenmeyen bir durumun ortaya çıkmasını önler. Ayrıca anneyi tüm kronik hastalıklardan uzak tutarak fetüsün sağlıklı gelişiminin desteklenmesine yardımcı olur. Ayrıca mide bulantısının neden olduğu stres ve kasılmayı da azaltır.

Kestanenin Zararları Nelerdir?

Kestanenin zararları da en az faydaları kadar merak edilir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli adım ise kestanenin tüketim miktarıdır.

Aşırı miktarda kestane tüketimi midede gaz ve şişkinlik yapabilir ya da ishale neden olabilir. Ayrıca kan inceltici ilaç kullanan kişilerin kestane tüketimine dikkat etmesi tavsiye edilir.

Fazla tüketilmesi nedeniyle yüksek kalorisi nedeniyle istenmeyen kilo aldırabilir.

Bakan Işıkhan'dan müjdeyi verdi: Bedeli ödenecek! Gündem Ehliyet muayenesinde 'sessiz katil' ile tanıştı Yaşam Korkutan 'uyuz vakası' açıklaması: Salgın düzeyinde Sağlık Biontech'in geliştirdiği kanser aşısının ilk sonuçları duyuruldu Sağlık