Kaya koruğu nedir? Kaya koruğu otu faydaları nelerdir, nerede bulunur, nelerde kullanılır?

Kaya koruğu otu merak konusu oldu. Ege ve Akdeniz iklimine uyumlu bir yabani bitki olan kaya koruğu; gövelek, deniz ibiği, deniz rezenesi, kulak otu, deniz otu, acı yağ otu isimleri ile de biliniyor. Peki, kaya koruğu nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir, nerede kullanılır.

Abone ol

Kaya koruğu ya da Kayakoruğu (Crithmum maritimum), crithmum ailesinden bir bitki olup, yaprakları mezelerde ve salatalarda kullanılır. Ekşi bir tada sahip olan kaya koruğu, deniz kenarlarında ve kumluk arazilerde kendiliğinden yetişir. Fakat sadece deniz kenarlarına özgü değildir. Denizden biraz uzak, yamaçlarda özellikle kayalık alanlarda da yetişir.

KAYA KORUĞU NEDİR?

Damkoruğugiller familyasının nadide bir türü olan bu bitki, adından da anlaşılacağı üzere koruk gibi ekşimsi bir tadı bulunan uzun yapraklı, etli ve bodur bitkiler arasında yer alır.

Küçük üzüm salkımını andıran bir görüntüye sahip olan kaya koruğu, sarı renkli çiçeklere sahip olan, etli ve sulu yaprakları bulunan bir bitki çeşididir.

Kaya koruğu içeriğinde yer alan yağ asitleri, uçucu yağlar ve aromatik bileşenler sayesinde kozmetik sanayisinin de oldukça ilgisini çekmektedir. Ayrıca içerisindeki yüksek oranda C vitamini, onun ilaç sanayisinde de kullanılmasını sağlamaktadır. Yüksek oranda iyot içeren kaya koruğu, aynı zamanda sülfat ve pektin de barındırır. İyot özelliği sayesinde hafif tortulu mavimtırak bir rengi vardır.

KAYA KORUĞU NEREDE BULUNUR?

Ağacı olmayan kara koruğu, daha çok yosunumsu bir türdür. Kaya koruğu otu adı üstünde kayalıkların yarıklarında daha çok yetişir. Daha çok Akdeniz ve Ege kıyılarında olmakla birlikte Karadeniz kıyılarında görülür.

Deniz suları ve rüzgarlarla dövülmüş, yıpranmış, üzerinde oyuklar oluşmuş kayalar ve kayalıklar kaya koruğunun doğal yetişme alanıdır.

KAYA KORUĞU FAYDALARI NELERDİR?

Hücre yenileyici özelliği ile bilinen kaya koruğu faydalarını şu şekilde nitelendirebiliriz:

İçerisinde yer alan iyot sayesinde guatr hastalığı için faydalıdır. Tiroid hormonunun üretilmesini desteklemektedir.
Yüksek miktarda C vitamini barındırması sayesinde skorbin hastalığına karşı etkilidir.
Yaprakları çiğ olarak tüketildiği zaman idrar söktürücü bir etki göstermektedir.
Bu bitkiden elde edilen metanol ekstratı anti-bakteriyel özelliğe sahiptir.
Yeşil yaprakları zeytinyağı ile birlikte lapa haline getirilirse merhem olarak kullanılabilir. Bu merhem cilt iltihabı, nasırı ve egzamayı gidermektedir.
Ülser ve mide ekşimesi gibi durumlarda bu bitkiden yararlanabilirsiniz.
Karaciğer ve safra kesesi için faydalı olmaktadır.
İshal ve bağırsak yaralarına, tahribatına karşı etkilidir.
İştah açıcı özelliği sayesinde dengeli beslenmeyi sağlar.
Bağırsak kurtlarına karşı etkilidir ve bağırsakta yer alan kurtların sökülüp atılmasına destek olur.

KAYA KORUĞU NASIL KULLANILIR?

Kaya Koruğu bitkisi dört mevsim yetişen bir bitki türüdür ancak kış aylarında diğer mevsimlere nazaran daha az bulunur. Bu sebeple Haziran ve Eylül aylarında daha fazla bulunduğu zamanlarda toplanır.

Bu faydalı bitki çiğ şekilde tüketilmediğinden haşlanarak dereotu, maydanoz, limon ve zeytinyağı ile salata yapılarak tüketilebilir. Öte yandan baharatlı bir lezzet bırakan tadı ile birçok yemeğin yanına yakışan bir bitki olarak öne çıkar.

Kaya Koruğu bitkisi özellikle de balık yemeklerinin yanında meze olarak tercih edilen bir bitki türüdür.

Öte yandan halk arasında ilaç şeklinde kullanılan taze yaprakları çay olarak yapılırken lapası da merhem kıvamına getirilir. Fakat bu bitkiden yapılan çaylardan günde üç defadan fazla tüketilmesi potansiyel tehlike üretebilir.

KAYA KORUĞU NEREDE SATILIR? FİYATI NE KADAR?

Doğal ortamda kendiliğinden yetişen kaya koruğu genel olarak sadece yetiştiği bölgelerde bilinmektedir. Akdeniz'de Mersin, Silifke ve Anamur gibi yörelerde oldukça meşhurdur ve buralarda yol kenarlarındaki tezgahlarda rastlamak bile mümkündür. Turşusu ve bitkisinin kendisi internet üzerinde bazı marketlerde ve aktarlarda da satılmaktadır. Kaya koruğu fiyatı markaya, ve turşusuna, salamurasına, ham haline göre değişir. Sizler dilerseniz kaya koruğu salatası yaparak, dilerseniz de turşu ya da ham şekilde tüketebilirsiniz.

Sarımsağın şaşırtıcı etkileri Sağlık Eris varyantı paniğe sebep oldu! Pandemi günleri geri mi geliyor? Toplu aşlama yapılacak mı? Gündem İçme suyunda bakteri bulundu Sağlık Tüm ülkelere elektronik sigara çağrısı! Sağlık