Karın içi ameliyatları gerekli mi? Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Dizdar sağlık sektöründeki tuzağı Buket Aydın'a anlattı
Haberet Genel Yayın Yönetmeni Buket Aydın'ın sunduğu 'Buket Aydın Soruyor' programına konuk olan Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Dizdar, sağlık sektöründeki dönüşüme dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Son dönemlerde popüler hale gelen karın içi ameliyatlarının sadece para için yapıldığını anlatan Dizdar, "'Ne kadar alabilirsek alalım' mantığıyla hareket eden ve hastadan aslında olması gerekmeyen eylemleri yapmasını isteyen bir ameliyat: Karın içi ameliyatı ve maliyeti 2,5 milyon lira" dedi.
Son dönemlerde güzellik algısıyla bir dönüşüm yaşanan sağlık sektöründe dikkat çeken ve sıkça araştırılan bir operasyon var: 'Karın içi ameliyatı' ya da 'karın içi sıcak kemoterapi'
Karın bölgesindeki deformasyonlar ve sarkmalardan rahatsız olan kişilere uygulanan bu operasyona özellikle hamilelik sonrası kadınlar başvuruyor.
Peki gerekli bir operasyon mu? Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Dizdar, 'Buket Aydın Soruyor' programına konuk olarak operasyonun bilinmeyenlerini tüm detaylarıyla paylaştı.
"SAĞMAL İNEK SAĞMA DÖNEMİNE GİRDİK"
Sağlık alanında 'inanılmaz' bir dönüşümün başladığını anlatan Dizdar, "Maalesef bir sağmal inek sağma dönemine girdik yani sağlık harcamalarını maksimize eden, 'ne kadar alabilirsek alalım' mantığıyla hareket eden ve hastadan aslında olması gerekmeyen eylemleri yapmasını isteyen bir ameliyattan bahsettiler. Nedir bu: Karın içi ameliyatı. Maliyeti 2,5 milyon lira" dedi.
"KARIN İÇİ AMELİYATI SADECE PARA İÇİN YAPILIYOR"
Son zamanların en popüler operasyonu olan 'karın içi ameliyatı'nın sadece para için yapıldığını ifade eden Dizdar, "Para olduğu için çok lüks bir otelde kalabilirsiniz, çok güzel bir tura katılabilirsiniz ama sağlık için parası var diye bir şey yapıyorsanız eğer o zaman bu işte ters giden bir şey var demektir" şeklinde konuştu.
"İÇİ BOŞ FAKAT 'TİTLE'I BÜYÜTÜLMÜŞ İNSANLARLA SİSTEM ÇÖKER"
Dizdar, yapılanın sağlıkla ilgili olmadığını ve kabul edilemez olduğunu vurgulayarak konunun vekhametini şu sözlerle aktardı:
"Biz son 20 yılda bir şeyin para karşılığında olanaklı olabileceğini gördük ve bunun sağlıkta kabul edilebilir bir yanı yok. Yani bir şey sadece 'parasını alacağım' diye mübah hale getirilebiliyorsa ve buna kimse de sesini çıkarmıyorsa bunu da onaylamayı kendine aslında bir yetki olarak gören içi boş fakat 'title'ı büyütülmüş insanları pozisyona getiriyorsan sistem çöker. Bunun semeresini bir pandemide gördük bir daha bugün olsun aynı şekilde göreceğiz."
Buket Aydın'ın "Tıp alanında yetkin doktorlar yetiştiremiyor muyuz?" sorusu üzerine ise Dizdar çok net bir şekilde "Yetiştiremiyoruz" yanıtını verdi.
Sorunun dünya çağında yayılan bir sorun olduğunu dile getiren Dizdar, "Amerika'ya gidin o da aynı şeyi yapıyor. Almanya'ya gidin aynı şey. Sonuçta merkezi sistemden bildirilen bir eylemler planı var bu bir guideline Kılavuz olarak geçiyor. Bu kılavuza siz internetten bağlanıyorsunuz ama kılavuzun altında standart olarak 'bu bir tavsiyedir' der, 'siz hastanıza bakın' der" ifadelerini kullandı.