Ihlamurun faydaları nelerdir, ıhlamur çayı neye iyi gelir? Doğru ıhlamur nasıl demlenir?
Ihlamur, kokusu ve tadı ile bitki çayları arasında en çok sevilenler arasında yer alır. Soğuk algınlığı, öksürük, grip gibi hastalıklar sırasında en çok başvurulan doğal tedavi yöntemi olan ıhlamurun faydalı olması doğru demlemeden geçer. Peki, ıhlamurun faydaları nelerdir, ıhlamur çayı neye iyi gelir, nasıl demlenir? İşte ıhlamurun faydaları ve zararları...
Ihlamur, kuşkusuz kış aylarında en çok tüketilen çaylardan biridir. Kış hastalıkları olan soğuk algınlığı, kırgınlık, öksürük, nezle, grip ve birçok hastalığa iyi gelir. İçinde çok fazla yararlı etken madde bulunduran ıhlamur çayından en iyi şekilde faydalanmak için doğru demleme tekniğini bilmek gerekiyor. Daha çok bal ile karıştırılarak tüketilen ıhlamur ve ıhlamur çayının faydaları, iyi geldiği hastalıkları, zararlı olduğu durumları haberimizde derledik.
IHLAMUR NEDİR?
Beyaz ve sarı renkte çiçeklere sahip olan ıhlamur neredeyse her alanda faydalı şifalı bir bitkidir. Tiliaceae yani Ihlamurgiller familyasından olan bu bitki yaz aylarında toplanır. Boyları 20-30 cm'e kadar uzar ve geniş çapta yapraklara sahiptir.
Ağaçları oldukça yüksek boyutlarda, hoş kokulara sahiptir. Ihlamur kaynatıp içilirken de hoş kokuyu alabilirsiniz. Orman alanlarında doğal olarak bulunabildikleri gibi süs amacıyla parklarda, bahçelerde kullanılabilir ya da tüketmek amacıyla yetiştirilebilir.
Ihlamurun içierisinde bulunan eugonol, ıhlamura kendine has kokusunu verir. Ihlamur çiçekleri bu özellikleri ile süsleme amaçlı veya kokusundan yararlanmak içinde kullanılır. Çiçekleri arılar tarafından çok sevildiğinden; Türkiye’de özellikle Artvin ve Yalova’da ıhlamur balı üretimi yapılır. Diğer ballara oranla daha yoğun olan ıhlamur balı birçok hastalığın tedavisinde kullanılır.
Ihlamuru ve ıhlamur çayını bu kadar sağlıklı yapan şeyler ise; içerdiği yüksek miktardaki bitkisel gıda, flavonoidler ve diyaforetik maddelerdir. Ihlamur bitkisinin içeriği şu şekildedir: manganez, tanen, saponin, glusid, C vitamini ve uçucu yağlar.
IHLAMURUN FAYDALARI
Ihlamur tam bir şifa kaynağıdır. İçeriği ile birçok hastalığa iyi gelmektedir. Yüzyıllardır birçok hastalığın tedavisi için kullanılan ıhlamurun ilk akla gelen faydası soğuk algınlığıdır. Fakat ıhlamurun bundan başka birçok faydası bulunur. Sakinleştirmesi, kalp rahatsızlarını önleyici etkisi, kanser tedavisinde kullanılması gibi ıhlamurun faydalarını sıraladık.
1- PSİKOLOJİK FAYDASI
Ihlamur çayı, sinirleri yatıştırıcı özelliği ile sinir ve strese iyi gelir. Depresyon giderici olarak kullanılan ıhlamur çayı, mental stresi giderip kaygıların azalmasına yardımcı olur. Zihnimizi yatıştıran ve sakinleştirici etkisi bulunan ıhlamur çayı, depresyonun olumsuz etkilerinden kurtulmaya yardımcı olur. Zihni rahatlatır ve daha zinde, enerjik hissetmemize olanak sağlar.
2- ANTİOKSİDAN ETKİSİ
Ihlamur, kuversetin ve kaempferol gibi antioksidanlar içerir. Bu antioksidanlar ile serbest radikallerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Serbest radikaller, hücrelerin metabolizmasını bozmak ve kanserli hücreye çevirmektedir. Bu özelliği ile ıhlamurun kanser çeşitlerine iyi geldiği, kanserin iyileşmesine yardımcı olabileceği söylenir.
3- VÜCUDU ARINDIRIR
Ihlamur, faydalı bir organik bileşim olan kumarik asit içerir. Bu asit, terletici bir fonksiyonu vardır. Bu içeriği ile ıhlamur, terleme ile vücuttan zehirli maddelerin dışarı atılmasını, vücudun arındırılmasına yardımcı olabilir. Terleme ile ateşli hastalıklarda ateşin düşürülmesi de yardımcı olur.
4- SOĞUK ALGINLIĞI VE GRİBE İYİ GELİR
Ihlamur çayının bilinen en büyük faydası soğuk algınlığı ve griptir. İçeriğindeki organik bileşimler ile ıhlamur, ödem oluşumunu önler, böylece bağışıklık sistemini güçlendirir. Grip, nezle gibi enfeksiyonel hastalıkların iyileşme sürecinde muhteşem bir destekçidir. İçeriğindeki yüksek C vitamini ile enfeksiyonların giderilmesini sağlar.
5- MİDE RAHATSIZLIKLARINA İYİ GELİR
Ihlamur çayının mideyi rahatlatıcı etkisi vardır. Bu nedenle yemeyi fazla kaçırdığımız dönemlerde, yemekten 15 dakika kadar sonra bir fincan ıhlamur çayı içilmesi tavsiye edilir. Böylece midede yaşanan şişkinlik, hazımsızlık, gaz gibi şikayetlerin oluşumu engellenir.
6- DETOKS ETKİSİ
Diyet listelerinin başına ıhlamur çayı, detoks etkisi nedeniyle girer. Ihlamur çayı, terlemeyi hızlandırması nedeniyle vücuttan tuz, yağ, suyun atılmasını sağlar. Bu faydası ile detoks içecekler arasında ıhlamur çayı da sayılır.
7- ZAYIFLATIR MI?
Ihlamurun tek başına zayıflatma etkisi yoktur. Diyet dönemlerinde kontrollü bir şekilde tüketilen ıhlamur çayı, kilonun belli bir oranda tutulmasına yardımcı olur. Kilo verme sürecinde aç karnına içeceğiniz bir fincan ıhlamur, kilo vermeye yardımcı olacaktır.
8- SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIR
Ihlamur çayı, yavaş çalışan sindirim sistemine bağırsak hareketlerini hızladırarak iyi gelir. Sindirilmeyi hızlandıran ıhlamur çayı, mideyi yormaz ve güçlendirir. Kabızlık çekenler için ıhlamur çayı, sindirim sistemini düzenleme özelliği ile iyi gelir.
9- SOLUNUM YOLU RAHATSIZLIKLARINA İYİ GELİR
Nefes açıcı özelliği olan ıhlamur, başta bronşları ve diğer solunum yollarını yumuşatır ve rahatlatır. Solunum yollarına karşı olan bu faydası sayesinde özellikle kronik astım rahatsızlığı olan kişilere ıhlamur tüketimi şiddetle önerilir. Alerjiye bağlı olan astım içinde önceden tüketilmiş olması rahatlamayı sağlayabilir. Ayrıca ıhlamur çayı tüketimi astım ataklarını da ciddi miktarda hafifletir. Rahat bir şekilde atlatılmasını sağlar.
10- GÖZ SAĞLIĞINA FAYDALARI
Ihlamurun faydaları arasında göz ve göz çevresindeki yararları sayılabilir. Göz sağlığına iyi gelen ıhlamur çayı içine batırılan pamuğu göz kapakları üzerine koyulması göz yorgunluğunu alır. Göz çevrenizde yer alan bakteri ve çapaklar da böylece temizlenmiş olur. Ihlamura batırılan pamuk ile göz altı morluklarınızdan kurtulmasına yardımcı olur.
10- SAÇA PARLAKLIK VERİR, DÖKÜLMEYİ AZALTIR
Saçlarınızın doğal ve parlak bir görünüme kavuşmasını isterseniz ıhlamur ile yapacağınız kürü deneyebilirsiniz. Bunun için ıhlamur yaprakları ve ıhlamur çiçekleri birlikte kaynatılır. İyice süzüldükten sonra elde edilen bu su ile saçlarınızı yıkayın. İçerdiği vitaminler ve mineraller ile kaşıntıların gitmesine, saç derinizin ve köklerinin güçlenmesine yardımcı olacaktır. Böylece saç dökülmesini önüne geçilmiş olacaktır.
11- TANSİYONA İYİ GELİR
Ihlamur, kan akışının düzenlenmesine yardımcı olur. Bu özelliği ile tansiyonun belli seviyede tutulur. Böylece hipertansiyon önüne geçilmiş olur.
IHLAMURUN ZARARI VAR MIDIR, NELERDİR?
Ihlamur çayının zararları da faydaları kadar merak edilen bir konudur. Ancak herkes için ciddi bir zararı yoktur. Sadece bazı hastalıklarda veya hamilelikte tüketimine dikkat edilmesi önerilir.
Örneğin, vücutta demir emilimini hızlandırdığı için, anemi hastalığı olan kişilerin ıhlamur tüketmesi tavsiye edilmez.
Bunun yanı sıra hamilelik döneminde de ıhlamur tüketimi kesinlikle yasaktır. Çünkü ıhlamur çayının kan sulandırıcı etkisi vardır. Bu da yoğun kanamalara neden olabilir.
Bunların dışında ciddi rahatsızlığı olan ve ilaç kullanan kişilerin, ilacın etkileşimine bir zararı olmaması açısından, ıhlamur çayı tüketmeden önce mutlaka doktora danışmaları tavsiye edilir.
Uyku verici özelliğinden dolayı sindirimi yavaşlatabileceğinden dolayı iki yemek arasında içilmesi faydalıdır. Ölçülü doz ve aralıklarla tüketildiğinde hiçbir yan etkisi yoktur ancak yoğun miktar ve sık aralıklarla tüketim, kalp hasarına sebebiyet verebilir.
DOĞRU ŞEKİLDE IHLAMUR NASIL DEMLENİR?
Ihlamur demlerken ilk dikkat edilecek şey kaynatılmaması olmalıdır. Üzerine dökeceğiniz sıcak suyun, ilk olarak kaynatılmış ve yaklaşık 70-80 dereceye kadar ılımış olması lazım. Direkt kaynar suyun üzerine dökülerek yapılması ıhlamurun faydalarını götürebilir. Ihlamur çayını günde en fazla iki bardak içilmesi tavsiye ediliyor. Bal ile içeceğiniz ıhlamurun faydalarını artırabilirsiniz.
2 gram kadar ıhlamur (1 poşet çay ıhlamur)
porselen veya cam demlik.
1 su bardağı kadar kaynama sıcaklığına yakın sıcak su
Cam demlik içerisine 2 gram kadar ıhlamur yaprağı koyulur. Sonrasında üzerine 1 su bardağı kadar kaynama sıcaklığına yakın sıcak su eklenir. Sonrasında demliğin kapağı kapatılarak yaklaşık 5 dakika boyunca demlenmesi beklenir. Demlenen ıhlamur çayı bir kupaya aktarılır.