Hollanda'da Türk kökenli göçmenlerin post-Covid riski yerli halka oranla daha fazla

Amsterdam Üniveresitesi Tıp Fakültesi'nin (UMC) araştırmasında, Covid'e bağlı şikayetlerin 1 aydan uzun sürdüğü "Post-Covid sendromu" Türk kökenli göçmenlerde yerel halka oranla daha yaygın olduğu ortaya çıktı.

Abone ol

Amsterdam Üniveresitesi Tıp Fakültesi'nin (UMC) araştırmasında, Covid'e bağlı şikayetlerin 1 aydan uzun sürdüğü "Post-Covid sendromu" göçmen kökenli Hollandalılarda daha yaygın olduğu ortaya çıktı.

Özellikle Türk kökenli göçmenlerde uzun süren şikayet riski, göçmenlik geçmişi olmayan Hollandalılara göre yüzde 50 daha fazla.

Uzmanlara göre, göçmenler, durumun varlığından haberdar olmadıkları için sessizce ağrı çekiyorlar.

Hollanda'da Coronavirüs salgını sonrasında göçmen geçmişine sahip kişilerin Covid'e yakalanma, yoğun bakımda kalma veya ölme olasılığının, yerli nüfusa göre daha yüksek olduğu saptandı.

Amsterdam Üniversitesi Tıp Fakültesi uzmanları, bu defa da Covid'e yakalanan ve 1 aydan daha uzun süre şikayetlere neden olan post-Covid sendromunun, nüfusa dağılımını araştırdı.

Ülkedeki en büyük göçmen gruplarından biri olan Türk kökenli nüfusun, Covid'e bağlı hastalık ve ölümlerde olduğu gibi, uzun süreli şikayetler yönünden de büyük risk altında olduğu belirlendi.

TEMELİNDE FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ YATIYOR
Göç ve sağlık uzmanı Prof. Dr. Charles Agyemang'a göre bu durumun temelinde önemli ölçüde fırsat eşitsizliği yatıyor.

Yapılan değerlendirmeye göre, göçmen geçmişine sahip kişilerin ülkede daha iyi ücret aldıkları bir işte çalışma oranı yerlilere oranla daha düşük.

Kızılay'dan önemli çağrı: Tüm hastanelerde arttı Sağlık Bakanlık'tan son 5 ayın koronavirüs tablosu Sağlık Kanser ölümleriyle ilgili çarpıcı rakamlar Sağlık Kilo aldığını sanıyordu meğerse... Sağlık