Gözlerdeki rahatsızlıklar pek çok ciddi hastalığın belirtisi olabilir

Ciltteki değişiklikler gibi gözlerdeki ufak rahatsızlıklar veya farklılıklar da pek çok ciddi hastalığın belirtisi olabilir. Gözlerdeki sabah şişkinliğinin kalp rahatsızlığını işaret edebildiğini söyleyen Prof. Dr. Nur Acar Göçgil, “Uyku anımızda başımız kalp hizasına gelmektedir. Uyku anında vücutta en fazla göz kapaklarında ödem birikimi oluşabilir, gözlerimizde şişlik hissedebiliriz. Gün içinde azalan bu şişlik gibi şikayetler gizli kalp hastalığının uyarıları olabilir” dedi.

Abone ol

Ciltteki veya duyu organlarındaki en ufak bir değişiklik aslında pek çok hastalığın belirtisi olabilir.

Gözler, gizli olan hastalıkların teşhis edilmesinde en çok yardımcı olan organlardan biridir. Prof. Dr. Nur Acar Göçgil, gözlerde oluşan sabah şişkinliğinin kalp hastalığının belirtisi olabileceğini söyleyerek erken teşhisin önemini vurguladı.

Gözlerdeki pek çok değişiklik ve rahatsızlık vücudumuzdaki farklı hastalıklar hakkında belirtiler verebiliyor. Pek çok insan, rahatsız edici herhangi bir sorun yaşamadıkça doktora başvurmayı tercih etmiyor. Ancak Prof. Dr. Göçgil, damar değişikliklerinden pıhtı atımına kadar pek çok hastalıkta erken teşhisin önemini vurgulayarak vatandaşlara rahatsızlıklarında doktora başvurmalarının gerekliliğini hatırlattı.

Düzenli muayene ile erken teşhisin hayat kurtarabildiğini vurgulayan Göçgil, “Diyabet, hipertansiyon, kalp rahatsızlıkları gibi hastalıkların teşhisinde geç kalınması hastalığın ilerlemesine neden olmakta ve gözlerimizde tahribat oluşumuyla sonuçlanmaktadır. Bu durum görmenin azalmasına ve hatta kalıcı görme kayıpları ile sonuçlanabilmektedir.” dedi.

Gözlerdeki sabah şişkinliğinin kalp rahatsızlıklarının belirtisi olabileceğini söyleyen Göçgil, “Uyku anımızda başımız kalp hizasına gelmektedir. Uyku anında vücutta en fazla göz kapaklarında ödem birikimi oluşabilir. Uyandığımızda ise gözlerimizde şişlik hissedebiliriz. Günün ilerleyen saatlerinde azalan bu şişlik gibi şikayetler gizli kalp hastalığının uyarıları olabilir” ifadelerini kullandı.


Her iki göz veya tek gözde görmede yaşanan değişikliklerin de diyabet ve hipertansiyona işaret edebileceğini ifade eden Göçgil, şu ifadeleri kullandı:

Gözlerde önemli ve kalıcı hasara neden olabilen diyabet göz dibi muayenesi ile erken teşhis edilebiliyor. Diyabet ve hipertansiyona bağlı olarak meydana gelen küçük damar tıkanıkları, çift görme gibi şikayetlere de neden olabiliyor. Kalp hastalıklarının en temel nedeni damar sertliği gelişimidir. Bu damar sertliği vücudumuzdaki bütün damarlarda gerçekleşebilir. Göz damarlarında gelişen sertlik veya göz damarlarında pıhtı oluşumu geçici görme bozukluklarına neden olabilmektedir. Kalp ritminde bozukluklar da göz damarlarına pıhtı atılması gibi sonuçlar doğurabilmektedir. Geçici görme kaybı yaşayan kişilerin kalp ve damar hastalıkları ile kalp ritim bozukluğu riski sebebiyle kontrolden geçmeleri önemlidir. Kontrolsüz yüksek tansiyon göz toplardamarında tıkanıklıklara sebep olarak merkez görüşte veya bir alanda görme bozukluğu oluşturabilir. Tıkalı damar alanında retinada kanamalar ve sarı noktada ödem gelişebilir. Yakın takip ve zamanında tedaviyle kalıcı görme hasarı en aza indirilir. Altta yatan sistemik hastalığın da tedavisi çok önem taşır. Tedavi ve yakın takiple retinada yeni kanayacak anormal damar gelişimi önlenir. Hastalığın ciddiyeti göz muayenesi ile tespit edilebilir.
'Koronavirüsten öldü' sanılan kişi 2 yıl sonra evine döndü Dünya Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çok tartışılan fotoğraf karesine cevap Gündem Covid-19 aşısı olan 301 kişiye ömür boyu tazminat Dünya Sağlık Bakanlığı 10 bin 900 işçi alımı kurası ne zaman çekilecek? Sağlık