Duş başlıklarının temizliğine dikkat edilmezse ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir

Uzmanlar banyo yapımında vazgeçilmez aletlerden biri olan duş başlığının temizliğinin doğru yapılmadığı takdirde mikrop ve hastalık saçtığı konusunda uyarıda bulunuyor. Peki duş başlığı temizliğinde nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Ya da başlıklar temizlenmediği takdirde ne gibi sorunlara sebebiyet veriyor? İşte detaylar...

Abone ol

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada paylaşılan bir video, yeni bir gündemi beraberinde getirdi. Bir fenomen duş başlığını, bir poşetin içine su ve sirke eşliğinde koyuyor. Ardından da poşetin ağzını sıkıca bantlıyor. Ortaya çıkan sonuç ise sarı kahverengi arası kirli bir suydu. 

Uzmanlar duş başlığınızın mikrop ve hastalık saçtığı konusunda uyarıyor ve temizliği hakkında önemli uyarılarda bulunuyor. 

Hürriyet'in haberine göre, Dr. Aytaç Karadağ, sosyal medyada yayılan bu görüntünün gerçeği çok fazla yansıtmadığını ancak duş başlıklarının bünyesinde risk barındırdığı konusunda hemfikir olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Duş başlığı temizleme konusunda sirke iyi bir dezenfektan olup içindeki malik asit sayesinde bakteri, virüs, mantar, parazit gibi enfeksiyon nedeni olabilen mikroorganizmalara karşı koruyucu olarak görev yapar.”

"BENZER DENEYLER SONUÇ VERMEZ"

Viral olan videodaki sirkeli su deneyi sırasında su içindeki faydalı bakterilerin çoğalsa bile çamur gibi renk değişikliğine neden olmayacağını belirten Karadağ, "Sirkenin içinde bulunan faydalı dost probiyotikler, yanında başka bir mikroorganizmanın yaşamasına müsaade etmeyeceği için duş başlığına yerleşmiş ve suyun çamur rengine dönmesine neden olduğu belirtilen bakterilerin çoğalmasını hızlıca durduracaktır. Dahası bu videodan sonra yapılan benzer deneylerde de suda renk değişimi olmadığı belirtildi. Özetle videodaki gibi bir görüntü ile karşılaşılmasa bile duş başlığı bu şekilde temizlenebilir" dedi.

TEMİZLENMEZSE CİDDİ SORUNLARA SEBEP OLUR

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Yılmaz; duş başlıkları, klimalar, su depoları gibi su buharının yoğunlaştığı ortamlarda, özellikle L.pneumophila adlı bakterinin ürediğini ve solunum yoluyla vücuda girdiğini, Lejyoner hastalığı veya Legionellosisin ciddi bir akciğer enfeksiyonu olduğunu belirtti.

Yılmaz, lejyonella zatürresi de denen bu hastalığın, baş ağrısı, ateş, kas ağrısı ve solunum sıkıntısı gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini ve tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti. 

TEMİZLEME YÖNTEMLERİ

Aytaç Karadağ, duş perdesi veya duş kabini kullanılıyorsa yıkanma sırasında perdenin veya kabinin kapısının aralık bırakılmasının gerektiğini, iyi temizlenmiş bir küvette veya sıcak su dolu kovada yıkanmanın daha güvenli olduğunu söyledi.

SİRKELİ SUDA BEKLETİLEBİLİR

Dr. Aytaç Karadağ, duş başlığının ayda 1 defa sökülmesinin ve antiseptik özelliğinden ötürü çamaşır sulu veya sirkeli suda bekletilmesinin, kireç varsa kireç sökücüler kullanılmasının en uygun temizlik yöntemi olacağını belirtti.

Yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay neye, hangi hastalıklara iyi gelir? Sağlık Prof. Dr. Ceyhan'dan korkutan Covid-19 açıklaması Sağlık Sağlık Bakanı Koca'dan uyuz vakası açıklaması Sağlık Cumhurbaşkanı Erdoğan KeyVac Aşı Üretim Merkezi Açılış Töreni'nde konuştu Gündem