Demans hastalığı nedir?

Demans nedir, belirtileri nelerdir merak ediliyor. Sanatçı Pakize Suda'nın hayatını kaybetmesi sonrasında demans hastalığı araştırılmaya başlandı. Peki, demans nedir, demans hastalığı belirtileri nelerdir? Demans hastalığı evreleri, tedavisi ve merak edilenler...

Abone ol

Demans hastalığı, halk arasında bunama olarak bilinir. Demansın yaygın olan bir şekli Alzheimer hastalığıdır. Demans, 60 yaş üstündeki kişilerde en önde gelen yeti kaybı nedenidir. Peki, demans hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Demans hastalığı evreleri nelerdir?

DEMANS NEDİR?

Demans, Latince de- "uzak" + mens (masdar mentis) "mantık", düşünce bozukluğudur. Demans, beyinde hasardan kaynaklanan ve ilerleyen bir bozukluk olup kişide yaşından beklenen beyin performansını gösterememesidir. Özellikle etkilenen bölgeler hafıza, dikkat, dil ve problem çözme alanlarıdır. Durumun ileri aşamalarında kişi zaman, yer ve kişi oryantasyonunu kaybeder.

Demans türleri

  • Alzheimer tip demans
  • Lewy cisimcikli demans
  • Frontotemporal Tip Demans
  • Vasküler tip demans
  • Creutzfeld tip demans
  • Parkinson hastalığı demansı

DEMANS HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yemek yemede güçlük çekme
Kıyafet değiştirmekte zorluk çekme
Bellek değişikliği
Etraftaki kişilerin ismini ve simasını hatırlayamama
Olayları akılda tutamama ve takip edememe
Ani duygu değişimleri
Duyguları kontrol edememe
Yapılan aktivitenin neden yapıldığını unutma ve panik olma
Değişimi reddetme
Yön ve yol bulmada başarısızlık
Doğru kelimeyi bulamama
Güvensizlik ve moralsiz olma
Aynı hikayeleri defalarca anlatma
Aynı davranışı sürekli tekrarlama
Günlük aktiviteleri yaparken zorlanma

DEMANS HASTALIĞI TEDAVİSİ NEDİR?

Demans hastalığı, beyni olumsuz yönde etkileyen semptomlardır. Her demans hastalığı herkeste aynı şekilde görülmeyebilir. Ancak bazı sebeplerden dolayı görülen demanslarda tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

Hidrosefali, vitamin eksikliği, hipotiroidi ve depresyon gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklarda tedavi yöntemleri mevcuttur.

Demans hastalığının ilerleyen dönemlerinde tedavisinin yapılması mümkün olmamaktadır. Bu tip durumlarda amaç, hastalığın daha da ilerlemesini engellemek olmaktadır.

Demans İle Alzheimer Arasındaki Fark Nedir?

Demans ile Alzheimer hastalığı arasındaki bağlantıyı şu şekilde açıklamak mümkündür. Her demans hastası Alzheimer değilken; her Alzheimer hastası aynı zamanda demans hastasıdır. Demans hastalığına sebep olan tek faktör Alzheimer değildir. Demansa neden olan çeşitli faktörler bulunmaktadır.

Gribe ne iyi gelir? Sağlık Duygusal stres kadınlarda sindirimi bozuyor Sağlık Sağlık çalışanlarına promosyon ödemesi Sağlık 8 yıllık hastalık küçük bir operasyonla son buldu 3. Sayfa