Cluster headache (Küme baş ağrısı) nedir, neden olur?

Cluster headache merak konusu oldu. Türkçe karşılığı küme baş ağrısı olan hastalık, son olarak YouTube IShowSpeed'de görüldü. Şiddetli baş ağrısı çeken fenomenin rahatsızlığı sonrasında Cluster headache nedir, neden olur araştırılmaya başlandı. İşte küme baş ağrısı hakkındaki bilgiler...

Abone ol

Ünlü YouTuber IShowSpeed, yayınladığı videoda “ Bende küme baş ağrısı denen bir şey var." demesi hayranlarını endişelendirdi. İnternette Cluster headache (Küme baş ağrısı) nedir, neden olur araştırılmaya başlandı. Peki, Cluster headache (Küme baş ağrısı) nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? İşte detaylar...

KÜME BAŞ AĞRISI NEDİR?

Tıbbi araştırmalara göre, küme baş ağrıları (Cluster headache) nispeten kısa ama aşırı derecede ağrılı baş ağrılarıdır. Ağrı değişebilir, ancak bazı durumlarda, onu çekenler yaşadıkları çilenin tarif edilemez olduğunu ortaya koymuşlardır. Bunun yanı sıra araştırmalar bu baş ağrılarının en çok ilkbahar veya sonbahar aylarında ortaya çıktığını gösteriyor. Küme baş ağrısına yakalanmak çok nadirdir ve tüm dünyada yalnızca binden az insanı etkiler. Bir küme baş ağrısı, yalnızca şiddetli baş ağrısının kendisini değil, aynı zamanda göz çevresinde şiddetli ağrı ve burun tıkanıklığını da içerir.

BELİRTİLERİ

Küme baş ağrıları, şiddetli tek taraflı baş ağrısı ataklarının tekrarlayan nöbetleridir. Tipik bir CH saldırısının süresi yaklaşık 15 ila 180 dakika arasında değişir. Tedavi edilmeyen atakların yaklaşık %75'i 60 dakikadan az sürer. Bununla birlikte, kadınlarda KH daha uzun ve daha şiddetli olabilir.

Genel ağrı alanında "gölgeler" olarak adlandırılan ilk ağrı duyumları, yakın bir KH'ye işaret edebilir veya bu semptomlar, bir atak geçtikten sonra veya ataklar arasında devam edebilir. CH kesinlikle tek taraflı olmasına rağmen, küme dönemleri arasında bazı belgelenmiş "yan kayma" vakaları veya nadiren eş zamanlı (aynı küme dönemi içinde) iki taraflı küme baş ağrıları vardır.

NEDENLERİ

Küme baş ağrısının nedeni bilinmemektedir. Küme baş ağrıları, tarihsel olarak, yoğun ağrının kan damarlarının genişlemesinden kaynaklandığı ve bunun da trigeminal sinir üzerinde baskı oluşturduğu düşünüldüğü inancıyla, vasküler baş ağrıları olarak tanımlanmıştı . Vasküler teori sorgulanmıştır ve diğer mekanizmalar düşünülmektedir. 

iSHOWSPEED'E NE OLDU?

18 yaşındaki internet ikonu, yaşadığı acı deneyimi izleyicilerine “Şu anda yaşadığım en kötü deneyimlerden birini yaşıyorum. gözlerimi bile açamıyorum. Bende küme baş ağrısı denen bir şey var . Ölümcül bir baş ağrısı hastalığı. Uyuyamıyorum, yemek yiyemiyorum, şu anda hiçbir şey yapamıyorum.” Devam etti, “Çok acıyor. Çok acıtıyor. Hiçbir şey yapamam. Acıtıyor. Yaptığım her şey, her seferinde bir şey kafama vuruyor ve çok kızgınım. Acıyor, sanki şimdi bile acıyor. Bir şey olursa hepinizi seviyorum.”

Sağlık Bakanlığı'ndan yeni düzenleme Sağlık Gençler neden böyle davranıyor? Yaşam Sıcak havalar bu hastalıklara davetiye çıkarıyor! Sağlık İlaçlara yüzde 30,5 zam! Sağlık