Baş ağrısına iyi gelen doğal yöntemler

Baş ağrısına hayatımıza boyunca birçok sebepten ötürü maruz kalabiliriz. Bazen baş ağrısı dayanılamayacak hale gelebilir. Ciddi sağlık sorunları habercisi de olabilecek baş ağrısı nasıl geçer, baş ağrısına ne iyi gelir? İşte baş ağrısına iyi gelen doğal yöntemler...

Abone ol

Günlük hayatımızda en çok karşılaşılan rahatsızlıklarından birisidir baş ağrısı. Çok farklı türlerden oluşabilen baş ağrısı, farklı ağrılara da sebep olabilir. Genelde bu durumlarda bilinen ağrı kesici haplar kullanırız. İlaç bulamadığımız anlarda ise doğal yöntemlere başvururuz. Peki, baş ağrısına ne iyi gelir, baş ağrısı nasıl geçer? İşte evde, ofiste uygulayabileceğiniz baş ağrısına iyi gelen doğal yöntemler...

BAŞ AĞRISI NEDEN OLUR?

Baş ağrısı, birincil ve ikincil olarak ikiye ayrılır. Birincil baş ağrısı, başka bir hastalıktan kaynaklanmayan ağrıdır. Bunlara migren ağrısı, gerilim tipi baş ağrısı, ergenlik dönemli kaynaklı ağrı, küme baş ağrısını sayabiliriz.

İkincil baş ağrısı ise başka hastalıklardan kaynaklı olan ağrıdır. Beyin ve damar hastalıkları, Beyin ve sinir hastalıkları, Boyun ve beyin yaralanmaları, Beyin tümörleri, Beyin hastalıkları, Beyin enfeksiyonları, Beyin basıncının yükselmesi ve Sinüziti neden olarak sayılabilir.

Özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan toplumlarda yoğun ve stresli iş ortamı, çok fazla gürültü ve farklı uyaranlara maruz kalınması, bilgisayarların çok fazla yaygınlaşması sonucu oluşan sağlıksız ortamlar gibi durumlar sonucunda baş ağrısının insanlarda görülme sıklığı ciddi oranda artmıştır.

BAŞ AĞRISINA NE İYİ GELİR?

Açık Hava Yürüyüşü: Baş ağrısı başladığında stresten ve gergin ortamlardan uzak durulmalı. Bulunulan ortam ferah ve havadar olmalı. Mümkünse açık havada yapılan yürüyüş baş ağrısına çok iyi gelecektir.

Karanlık ve Sessiz Ortam: Migrenden kaynaklanan baş ağrılarında karanlık ve sessiz bir ortamda istirahat etmek son derece iyi gelecektir.

Fesleğen Çayı: Gergin kasların gevşemesi ve kas gevşetici açısından kullanılması açısından uzmanlar tarafından önerilmekte olup, gergin kasların sebebiyet verdiği baş ağrılarının da giderilmesinde bir o kadar etkilidir. Kaynar suyun içerisine dört yaprak fesleğen koyarak bir kaç dakika kadar kaynatınız. Tatlandırıcı olarak bal da ilave edebilirsiniz.

Masaj: Kaşların arasından ve şakaklardan alına doğru, burun deliklerinin üzerinden göz kenarlarına doğru hafif basınçla ve cildi gererek yapılan masaj baş ağrısına iyi gelir.

Sıcak Duş: Sıcak duş vücudu gevşetir. Duşa girilmezse de, ayakları sıcak su dolu bir kapta bekletmek, sonra da su ılıyana kadar soğuk su ilave etmek ve ardından çorap giyerek yatmak beyne yükselen kan basıncını ayaklara doğru aktaracaktır. Bu uygulama baş ağrısının geçmesinde etkili olabilir.

Su: Uzun zaman susuz kalmak, baş ağrısının en bilinen sebeplerinden biridir. Genellikle susuz kaldığınızın farkında olmayabilirsiniz. Beynin çok büyük bölümü sudan oluşur ve vücut susuz kaldığında ilk belirtiler beyin işlevlerinde meydana gelir. Susuzluktan kaynaklanan baş ağrısını bir ilaç almaksızın yalnızca su içerek geçirebilirsiniz.

Soğuk Kompleks: Bir bezi soğuk suyla ıslatarak veya buz torbasıyla yapılan başa soğuk uygulaması baş ağrısına iyi gelir.

Muz, Balık Yağı, Makarna: Beslenme uzmanları baş ağrısına ne iyi gelir noktasında muz, makarna ve balık yağı öneriyorlar. Bunların dışında acı bir kahveye damlatılan 1-2 damla limon suyu da baş ağrısına iyi gelir.

Badem: Bağ ağrılarını hafifletmede yardımcı olan badem, özellikle de gerilim tipi baş ağrılarında oldukça etkili bir yöntemdir. Bademin yapısındaki salicin denilen madde ağrı kesici özelliği göstermektedir. Bu sebeple ağrılarınız olduğu zaman bir avuç badem tüketimi baş ağrılarının giderilmesinde etkilidir.

Nane yağı: Nanenin etken maddesi, olan mentol, geleneksel Asya tıbbında binlerce yıldır ağrı kesici olarak kullanılıyor. Uçucu esansiyel nane yağını, yalnızca koklayarak bile baş ağrısını hafifletebilirsiniz.

Elma Sirkesi: Cilde yarar sağlamasının yanı sıra baş ağrılarının da giderilmesi açısından oldukça faydalı bir üründür. Baş ağrılarına karşı elma sirkesini buhar olarak uygulayabilirsiniz. Çeyrek fincan elma sirkesini büyük bir kaba dökerek, içerisine üç bardak kaynar su ekleyiniz. Buharın çıkış yönüne doğru eğiliniz. Bu esnada ense bölgenizden kafanıza doğru havlu yerleştiriniz. Beş dakika da bir sirkeli sudan teneffüs edeniz. Daha sonra ensenizdeki havlu ile yüzünüzü kurulayarak ardından bir barsak soğuk su içiniz.

Biberiye Yağı: Biberiye bitkisinin yapısında bulunan rosmarinik asidi baş ağrılarını yatıştırmaktadır. Biberiye yağı ile badem yağını karıştırarak alın, boyun ve şakak bölgelerinize uygulayınız.
Papatya Çayı: Papatya bitkisi çayı sinirleri yatıştırıcı ve rahatlatıcı özelliği sayesinde baş ağrıları için kullanılmaktadır. Papatya çayı yapısındaki bileşenlerinden ötürü uyku getirdiğinden, gece yatmadan önce tüketilmesi önerilmektedir.

Lavanta Yağı: Hafif ve orta dereceli baş ağrılarında kullanılan lavanta yağı, doğal yağlar arasında yer almaktadır. Lavanta yağını kesinlikle ağız yolu ile uygulayamayınız. Buhar banyosu esnasında sıcak suyunuzun içerisine birkaç damla dökerek, buharı soluyabilirsiniz. Ya da şakak ve alın bölgesine masaj yaparak uygulayabilirsiniz.

Balık Yağı: Sindirimi geliştiren balık yağı, aynı zamanda kalp ve migren ağrılarında da kullanılmaktadır. Omega 3 yağ asidi içerdiğinden ağrıların azalmasında yardımcıdır. Tek yapmanız gereken bir çorba kaşığı balık yağı içerisine bir bardak portakal suyu ekleyiniz. İyice karıştırdıktan sonra içiniz.

Ses teli yırtılması neden olur? Sağlık 15 yaşındaki çocuğun midesinden çıkana inanamayacaksınız Sağlık Diş ağrısına ne iyi gelir? Sağlık Kanser aşısında umut vaat eden gelişme Gündem