2050'nin salgını: 1,3 milyar kişi diyabet hastası olabilir

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, dünya çapında diyabetle yaşayan yetişkin sayısı 2050 yılına kadar iki kat artacak ve 1,3 milyar insan bu hastalıktan müzdarip olacak. BM, 2050 yılına kadar dünya nüfusunun 9,8 milyara ulaşacağını tahmin ediyor.

Abone ol

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, dünya genelindeki diyabet vakaları artış gösterecek. Yeni tahminler, 2021'de 529 milyon olan hasta sayısının, 2050 yılında 1,3 milyarın üzerine çıkacağını öngörüyor. 

Önümüzdeki 30 yıl içinde hiçbir ülkenin diyabet oranında düşüş olması beklenmiyor. Bulgular The Lancet ve The Lancet Diabetes & Endocrinology dergilerinde yayımlandı.

Uzmanlar, diyabetin dünya çapında birçok hastalığı geride bırakarak insanlar ve sağlık sistemleri için önemli bir tehdit oluşturduğunu söyleyerek verileri endişe verici olarak nitelendirdi. 

"CİDDİ BİR ZORLUK TEŞKİL EDECEK"

New York'ta bulunan Albert Einstein Tıp Fakültesi'nden Shivani Agarwal, "Diyabet, zamanımızın en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olmaya devam ediyor ve önümüzdeki otuz yıl içinde, her ülkede, yaş grubunda ve cinsiyette agresif bir şekilde büyüyecek ve dünya çapındaki sağlık sistemleri için ciddi bir zorluk teşkil edecek" dedi. 

DÜNYA NÜFUSU 9,8 MİLYAR OLACAK

BM, 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yaklaşık 9,8 milyar olacağını tahmin ediyor. Bu veri, o zamana kadar yedi veya sekiz kişiden birinin diyabetle yaşayacağını gösteriyor.

Araştırma yazarları şunları yazdı: "Diyabet vakalarının çoğunu oluşturan tip 2 diyabet, büyük ölçüde önlenebilir ve bazı durumlarda, hastalık seyrinde erken teşhis edilip yönetilirse potansiyel olarak geri döndürülebilir. Bununla birlikte, tüm kanıtlar, başta birden fazla faktörün neden olduğu obezitedeki artış nedeniyle diyabet prevalansının dünya çapında arttığını gösteriyor.”

Yazarlar, azınlık etnik gruplarının yaşadığı yapısal ırkçılığın ve "coğrafi eşitsizliğin" dünya çapında diyabet, hastalık, hastalık ve ölüm oranlarını hızlandırdığını söyledi.

Dünya nüfusunun 10 milyara dayanacağı belirtiliyor
ABD
Görülmeyecek olay: Hamile adam vakası Dünya Yaz aylarında ne kadar su tüketilmeli? Sağlık Tavuk dönerden zehirlenen 21 kişi hastanelik oldu Sağlık Bu ürünü kullanmayın: Dünyanın en zararlı yiyeceği Sağlık