Toyota, Ford ve Fiat'tan peş peşe indirim ve kredi kampanyası! Fiyatlar 180 bin TL düştü! Uzmana sorduk: Tarihi rekor gelecek

Otomobil piyasası artan ÖTV ve kredi faizleriyle beraber durağan bir seviyeye geldi. Markalar da satışları artırmak için elini taşın altına koyup kampanyalara başladı. Editörümüz Gizemnur Gül, otomotiv yazarı Emre Özpeynirci'ye Toyota, Ford ve Fiat'tan gelen peş peşe indirim ve kredi kampanyalarını sordu. Otomotiv piyasasında son durum ne, markalar kampanyalarda rekabete girer mi, ikici el fiyatları düşer mi? Emre Özpeynirci'den Haberet.com'a özel açıklamalar...

Abone ol

Otomotiv piyasası artan ÖTV ve faiz oranlarının ardından durağan bir döneme geçiş yaptı.

Satışları düşen markalar da harekete geçerek çeşitli kampanyalarla müşterileri kendilerine çekmek için kolları sıvadı.

TOYOTA

İlk indirim Toyota'dan geldi. Marka fiyatlarını Ekim ayına özel hemen hemen 150 bin-180 bin TL seviyelerinden aşağı çekerken yüzde 0 faiz ile 250 bin TL kredi imkanı da sağlandı. Fakat hem sıfır faizli kredi kullanılmasına hem de indirime marka izin vermedi.

FORD

Ford da araç fiyatlarında indirim yaptı. Marka peşin alımlarda 83 bin TL'ye kadar indirimler yaptı.

FIAT

Fiat markası da indirim kervanına katıldı. Fiat Ekim ayına özel tavsiye edilen kampanyalı anahtar teslim fiyatlarında yaklaşık 38-40 bin TL indirim yaptı. Egea 1.4 Fire 95 HP otomobil kampanyalı olarak 729 bin 900 TL'den satışa çıkarıldı.

Otomotiv yazarı Emre Özpeynirci

Toyota, Fiat ve Ford markalarından peş peşe cazip teklifler gelirken editörümüz Gizemnur Gül, otomotiv yazarı Emre Özpeynirci'ye sordu.

Emre Özpeynirci, "Otomotiv piyasasında artan faizlerle durağanlık söz konusuydu. Toyota'nın kampanyası piyasayı hareketlendirir mi?", "Markaların kampanya rekabeti olur mu?", "İndirim ve kampanyalar ikinci el piyasasını nasıl etkiler?" sorularını tek tek yanıtladı. İşte ayrıntılar...

"TARİHİ REKOR GELECEK"

-Otomotiv piyasasında artan faizlerle durağanlık söz konusuydu. Toyota'nın kampanyası piyasayı hareketlendirir mi?

"Durgunluk başlıyor, durgunluk yok. Çünkü, Eylül ayı sonuçları da yarın açıklanacak. Yine bir tarihi rekor gelecek. Ama bundan sonrası için kredi kullanımı çok sınırlandığı için ve ÖTV'ler matrahlar güncellenmediği için firmalar elini taşın altına koyarak yurt dışı merkez destekli kampanyaları devreye sokuyorlar. Ama bu demek değil ki otomobil fiyatları düşüyor.

Bunlar geçici. Firmaların yurt dışından destek alarak, satışlarını en azından son çeyrekte arttırmak adına yapılan hamleler.

"TOYOTA CİDDİ PAZAR PAYI KAYBETTİ"

Mesela Toyota firması son 6 aydır arzda düşük araç aldığı için Türkiye'de ciddi pazar payı kaybetti.

İlk 10'da yer alan marka ilk 10'un bile dışına çıktı. Son 3 ayda yurt dışı destekli kampanya başlattı. Bunun amacı da o kaybettiği pazar payını en azından biraz telafi edebilmek adına.

Otomobil fiyatları düşmüyor. Kurlar ve enflasyon yüksek olduğu için artıyor. Sadece geçici olarak firmalar yurt dışı destekli bir takım kampanyaları devreye sokmak zorunda kalıyorlar. Bir de 2 yıldan beri her sene Ağustos ayında matrahlar güncellenirdi. Matrahlar güncellenince birçok araç yüzde 50-60-70'lik dilime girerdi. Ama bu sene matrah güncellemesi olmadığı için tüm araçlar yüzde 80'de.

Dolayısıyla yerli ve ithal ayrımı kalmadı. İnsanlar yerli tercih etmemeye başladı.

Toyota'nın yaptığı indirim, Fiat'ın yaptığı indirim en azından son 3 ayda satışlarını bir nebze de olsa artırmak için."

-Markaların kampanya rekabeti olur mu?

"Son 3 aya girildi, satışlarda durgunluk var. İnsanlar hem kredi bulamıyorlar hem de fiyatlar çok yüksek olduğu için otomobil alabilecek kişi sayısı azaldı.

Bir de daha önce al-satçı diye tabir ettiğimiz bu işten ciddi para kazanan bir çevre vardı. Onlar da çıkınca ihtiyacı olanlar piyasada kaldı. Ama onların da alım gücü otomobil almaya yetmediği için bu tip kampanyalarla en azından biraz da olsa satışları artırmak istiyorlar.

"BUNLAR NİHAİ ÇÖZÜM DEĞİL"

Ama bunların hiç biri nihai çözüm değil. Toyota'nın kampanyası bu ay için yapılacak. Sonuçta Kasım ayına geldiğimiz zaman yine fiyatlar eski seviyesine gelecek. Fiyatlarda bir ucuzlama geçici olarak meydana gelecek.

ÖTV GÜNCELLENMEZSE...

Dolayısıyla fiyatların kalıcı olarak inmesi için ÖTV'de en azından bir matrah güncellemesi yapılması gerekiyor veya kurlarda ciddi bir gevşeme olması gerekiyor.

Aksi takdirde kurlar artmaya devam eder, matrahlar, ÖTV güncellenmezse fiyat artışı bu hızla devam edecek gibi gözüküyor. Yani bu kampanyalar bir çözüm olmayacak diye düşünüyorum."

-İndirim ve kampanyalar ikinci el piyasasını nasıl etkiler, fiyatlarda düşüş olur mu?

"Marka ve modele göre. Her marka için söyleyemeyiz bunu. Elinde aracı olan ve yurt dışında merkezden destek alan firmalar bu kampanyaları düzenliyorlar.

O modelleri ikinci ellerinde tabii ki oradaki fiyat listesine bağlı olarak bir gevşeme olacaktır. Ama bunu tüm ikinci el için söyleyebilmek pek mümkün değil.

Çünkü, bazı modeller bazı markalarda yine arzda sıkıntı var, az araç var. Dolayısıyla onlarda bir kampanya olmadığı için, fiyatlar yüksek olduğu için onların ikinci eli de aynı oranda yüksektir.

Hangi marka kampanya yapıyorsa, fiyatları indirdiyse, o özelde ikinci elde bir indirim olacaktır.

Otomobil fiyatları 1 milyonun üzerinde olduğu için faiz kampanyaları 200-250 bin TL'yi geçmiyor. Dolayısıyla çok etkili değil."

Taksiciler engelli TAG kullanıcısını korkuttu Yaşam Ek MTV için kritik gün! İptal edilecek mi? Ekonomi Jandarmanın kullanacağı zırhlı SUV aracı TEKNOFEST'te sergilendi Gündem Benzine indirim geldi Ekonomi