Altı ay, altı bin kilometre şartı nedir?

Altı ay, altı bin kilometre şartı uzatıldı. Son dakika habere göre Ticaret Bakanlığı, 6 ay, 6 bin kilometre sınırının uzatılmasına karar verildi. Peki, altı ay, altı bin kilometre şartı nedir? 6 ay, 6 bin kilometre şartı nedir, ne anlama gelir? Uygulama ne zaman bitecek?

Abone ol

Altı ay, altı bin kilometre sınırı nedir merak ediliyor. Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründe fahiş fiyatların önüne geçilmesi için altı ay, altı bin kilometre şartı getirmişti. Bunu uygulamayan birçok işletmeye milyonlarca ceza kesilmişti. 1 Temmuz'da sona erecek uygulamanın süresi uzatıldı. Peki, 6 ay, 6 bin kilometre sınırı nedir, ne anlama geliyor? Cezası nedir? Uygulama ne zaman sona erecek?

ALTI AY, ALTI BİN KİLOMETRE ŞARTI NEDİR?

İkinci el araçların sıfır araçlardan daha pahalı satılması nedeniyle bazı firmalar, ellerindeki sıfır araçları ikinci el araç gibi daha yüksek fiyatlara satılıyordu. Ticaret Bakanlığı, bunun önüne geçilmesi için altı ay, altı bin kilometre şartı getirdi.

İlk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeyen Otomobil ve arazi taşıtlarına ticari faaliyet kapsamında pazarlama ve satış kısıtlaması getirildi.

İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte 16 Ağustos 2022 tarihinde yapılan düzenlemeye göre ticari faaliyet kapsamında otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanması veya satışı ancak bu taşıtların ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmiş olması koşuluyla yapılabilecek.

UYGULAMA NE ZAMAN BİTİYOR?

Altı ay, altı bin kilometre şartı, Eylül 2022'de başlatılmış ve Temmuz 2023'te sona erecekti. Ticaret Bakanlığı bu süreyi uzatma kararı aldı.

Açıklamada, "Otomotiv sektöründe yaşanan aşırı ve fahiş fiyat artışı, stokçuluk ve bazı haksız ticari uygulamalarla mücadelede fayda sağladığı değerlendirilen '6 ay 6 bin kilometre' kısıtlamasına ilişkin düzenlemenin uygulama süresi 1 Ocak 2024 tarihine kadar 6 ay süreyle uzatılmıştır." denildi.

CEZASI NE KADAR?

Buna göre, ticari faaliyet olduğu değerlendirilen tüm bireysel satışlar '6 ay-6 bin kilometre' kısıtlama düzenlemesi kapsamında, Bakanlık tarafından düzenli olarak denetlenecek, mevzuata aykırılık halinde bu satıcılar hakkında idari para cezası uygulanacak.

Bakan'dan yeni açıklama: İkinci el araç fiyatları sıfır araç fiyatlarını geçemeyecek Ekonomi Motorine dev zam! Ekonomi 40 milyonluk araba için 40 kişi bekliyor Otomotiv Sıfır otomobil aldı, başına gelmeyen kalmadı Otomotiv