Yeni petrol müjdesi ne anlama geliyor? Uzmanlar 100 bin varil üretim kapasitesine sahip petrol rezervini değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, günlük 100 bin varil üretim kapasitesine sahip petrol bulunduğunu açıkladı. Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, petrol müjdesinin ne anlama geldiğine dair değerlendirmelerde bulundu. Yarar, "Gabar'ın ismi bir şehit haberiyle geçmiyor. Gabar'ın ismi bu ülkeye kazandırılan bir rezervle konuşuluyor. Bu değişimin göstergesi değil mi?" dedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Konya Kılıçarslan Meydanı'nda, Karapınar Güneş Santrali, Bozkır Barajı ve Abdülhamit Han Caddesi ile yapımı tamamlanan diğer projelerin toplu açılış töreninde "Cudi ve Gabar'da günlük 100 bin varil üretim kapasitesine sahip petrol rezervi keşfettik. Bu rezerv çok kaliteli bir yapıya sahip." dedi.

Uzman isimler CNN TÜRK'te günlük 100 bin varil üretim kapasiteye sahip petrol rezervini değerlendirdi.

Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar'ın açıklamaları şöyle:

"Alanın tam olarak neresi olduğunu anlamak için Enerji Bakanlığı'ndan görevlilerle görüştüm. Hatırlarsanız bir müddet önce yüksek bir petrol bulundu orada. Oradaki kuyulardan da Fulya ekibi ile beraber çekimler yapmıştı alanı. Burası Cudi'de. Cudi Gabar diyerek açıkladı Cumhurbaşkanı da. İkisi birbirinden farklı yerler. Cudi bölgesinde bulundu burası. Bu yeni alana açılan kuyuya şehit öğretmenimiz Aybüke kızımızın adını verdiler. Ocak ayında 5 kuyu vardı orada. 5 kuyudan ciddi petrol çıkarılmaya başlanmıştı. Şimdi o bölgede 25 bin varile ulaşıldı. 10'un üzerinde kuyu açılmış. Sondaj kuyuları vurulmuş. Petrolün yoğunluğu, akışkanlığından emin olunmuş. Daha kaliteli bir petrolden bahsediyoruz. Petrol bulunduğunda sayın valinin açıklaması var. Sayın Vali 'Petrolü yakıt olarak kullanabileceğiniz kadar yüksek kalitede' demişti. Buradaki akışkanlık ve kalitenin yüksek olunmasından dolayı 100 bin varil petrol hedefi var denildi. Şu anda Türkiye'nin günlük petrol üretimi 80 bin varil. 80 bin varilden buradaki çalışmalar bittiğinde 180 bin varile çıkma potansiyeli var. Türkiye'nin yüzde 20 ihtiyacını karşılayacak bir petrolden bahsediyoruz. Türkiye'nin doğal gaz ve petrole ödediği fatura 95 milyar dolar. Cari açığın azalması için önemli bir keşif. TP'nin iştahı beni mutlu etti. Geçmişte Türkiye'nin bulunduğu mevki olarak konuştuğumuzda 120'nin altında şu anda 65'lere gelmiş durumda. 2030'lardaki hedefleri dünyanın ilk 20 petrol şirketi olmayı hedefliyorlar. 50 milyar dolarlık da ciro hedefliyorlar. Sahadaki ilk izlenimler 100 kuyuyu kaldırabilecek seviyede. Esma Çevik alanından çok daha büyük bir alana bakıyoruz. Oradan kat be kat büyük bir alan olduğu konuşuluyor.

"GABAR'IN İSMİ BU ÜLKEYE KAZANDIRILAN BİR REZERVLE KONUŞULUYOR"
Bölgenin terörle değil Türkiye'ye kazanımlarla konuşulması beni gururlandırıyor. Gabar'ın ismi bir şehit haberiyle geçmiyor Gabar'ın ismi bu ülkeye kazandırılan bir rezervle konuşuluyor. Bu değişimin göstergesi değil mi? Türkiye'deki çatışmaların yoğunluğuna baktığımızda Hakkari, Şırnak en fazla şehit verilen alandır. Buradan çıkan petrolün kara yoluyla aşağı indirilmesi lazım. Şu anda tankerlerle indiriliyor bir süre sonra belki borularla indirilecek. Şu anda Şırnak'ta terör operasyonları yapılan başka bölgelerde de petrol araması var."

Mansur Yavaş'a 'kalp' eleştirisi Gündem MHP'li isimden 300 milyar dolar vaadi açıklaması: Kılıçdaroğlu'nu işletmişler Gündem Yurt dışında kullanılan oylar nasıl saklanacak? SEÇİM 2023 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na: İşte para bu Gündem