Yargıtay'dan Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusu! Karara destek veren de var tepki gösteren de...

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, bir ilke imza attı ve Can Atalay hakkında ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Bu olay kimileri tarafından demokrasiye ve hukuk devletine darbe olarak görüldü. Kararı destekleyenler de oldu.

Abone ol

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, bir ilke imza attı ve Can Atalay hakkında ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Can Atalay'ın daha önceden mahkumiyet kararını onayan daire önceki kararının doğru olduğunu öne sürerek AYM'nin ihlal kararına uyulmamasına hükmetti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi Atalay'ın milletvekilliğinin de düşürülmesi için TBMM'ye bildirimde bulundu.

Yargıtay kararına ilişkin açıklama yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Siyasi ve Hukuk İşleri Başkanı Hayati Yazıcı, sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Hayati Yazıcı'nın paylaşımında şu ifadeler yer aldı;

Öyle olaylar olur ki, analiz yapmak için, konuşsan da konuşmasan da sorun olur. Hiç ve asla olmaması gereken öylesi bir olay yaşıyoruz. Yazık, çok yazık. Devleti oluşturan erkler, sorun çözümler. Asla sorun üretmez, üretemez. Birbirini çelmeleyemez.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Siyasi ve Hukuk İşleri Başkanı Hayati Yazıcı

ÖZGÜR ÖZEL: ANAYASAL DÜZENE KALKIŞMA GİRİŞİMİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de sosyal medya hesabından tutuklu Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay hakkında Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin verdiği kararını değerlendirmek üzere, bugün saat 21.00'de TBMM Grubu'nu basına kapalı olarak olağanüstü toplantıya çağırdı.

Özel, "Yaşanan gelişmeler hafife alınamaz, görmezden gelinemez. Bu, anayasayı ihlal suçunun ötesinde anayasal düzene karşı kalkışma girişimidir. Derhal bastırılmalıdır" dedi.

Özel'in paylaşımı şu şekilde:

Bugün saat 21.00'de Grubumuzu yargıdaki son gelişmeler üzerine olağanüstü kapalı toplantıya çağırdım. Yaşanan gelişmeler hafife alınamaz, görmezden gelinemez. Bu, anayasayı ihlal suçunun ötesinde anayasal düzene karşı kalkışma girişimidir. Derhal bastırılmalıdır.

"BUNUN ADI DARBEDİR."

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise sosyal medya hesabından Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına ilişkin "Bunun adı darbedir." paylaşımı yaptı.

Davutoğlu, kararla ilgili "Demokrasiye ve hukuk devletine darbedir, asla kabul edilemez." diyerek tepki gösterdi.

Davutoğlu'nun paylaşımı şu şekilde:

Bunun adı darbedir. Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi kararını tanımayıp, üstüne hak ihlali kararı veren üyeler hakkında suç duyurusunda bulunmasının başka izahı olamaz. Bu karar demokrasiye ve hukuk devletine darbedir, asla kabul edilemez.
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu

TİP GENEL BAŞKANI BAŞ: AÇIK BİR DARBE GİRİŞİMİ

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Yargıtay kararına "açık bir darbe girişimidir" ifadeleriyle tepki gösterdi.

Baş, karara dair TİP Merkez Yürütme Kurulunun olağanüstü toplanacağını duyurdu.

TİP Genel Başkanı şu ifadeleri kullandı:

Yargıtay 3. Ceza Dairesinin, Anayasa’nın açık ve net hükmüne rağmen 'AYM kararına uyulmaması' kararı alması açıkça anayasayı çiğneme girişimidir. Herhangi bir makamın, 'Anayasa ve Anayasa Mahkemesi'ni tanımıyoruz' açıklaması yapması, üstelik Anayasaya ve yasalara uygun olarak aldıkları bir karar nedeniyle AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması, yetmezmiş gibi bir de TBMM’ni tehdit etmesi açık bir darbe girişimidir! Tüm yurttaşlarımızı, tüm siyasi partileri bu paralel yargı darbesi girişimi karşısında ortak tavır almaya çağırıyorum. Merkez Yürütme Kurulumuz birazdan bu konu hakkında görüşmek üzere olağanüstü toplanacaktır.

TBB BAŞKANI SAĞKAN: AYM'Yİ ORTADAN KALDIRMA ÇABASI

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, yarın yönetim kurulu olarak olağanüstü toplantı yapacaklarını ve Anayasayı yok sayan  Yargıtay 3. Daire üyelerinin görevden el çektirilmesi için Yargıtay Yüksek Disiplin Kurulu'na başvuracaklarını açıkladı.

Sağkan, sosya medya hesabından yaptığı açıklamada, "Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin kararı Anayasa'yı yok sayarak Anayasa Mahkemesi'ni fiilen ortadan kaldırma çabasından ibarettir. Kararın hukuken değerlendirilebilecek hiçbir yanı bulunmamaktadır" dedi.

KILIÇDAROĞLU: AYM ÜYELERİ TUTUKLANIRSA ŞAŞIRMAM

Yargıtay'ın kararına tepki gösteren isimler arasında Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da vardı.

Kılıçdaroğlu, "Ülkemizde anayasayı sadece Saray ihlal etmiyor, artık Sarayın yargıçları da anayasayı tanımaz hale geldi. Bu kararı ancak, yasaya uymayan, hukukun üstünlüğüne inanmayan ve vicdan sahibi olmayanlar alabilir. Bunlar yargıç müsveddesi bile olamazlar. Meslek onurunu koruyan, hukukun üstünlüğünü savunan ve vicdanını dinleyen AYM üyeleri tutuklanırsa şaşırmayacağım! Ayrıca… Yargıtay üyeleri önce, hiçbir kararın altında imzası olmayan bir kişiyi, Anayasa Mahkemesi üyesi yapmalarının utancını temizlesinler" açıklamasında bulundu.

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu

İYİ PARTİ: MAALESEF VAHİM BİR HUKUK SKANDALI

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, "100 yıllık Cumhuriyetimizde maalesef vahim bir hukuk skandalı daha yaşanmıştır. Yargıtay, Can Atalay hakkında hak ihlali veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştur. Oysa AYM kararları yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlar. Yargıtay'ın AYM kararına uymaması hukuken izah edilemezken AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması "Artık Türkiye'de hiçbir vatandaşın hukuk güvenliğinin kalmadığı" anlamına gelir. Ne yazık ki mahkemeler vasıtasıyla hak, hukuk, adalet tesis edilmediği gibi siyasi iktidar eliyle ülkenin adalet kalelerine darbe vurulmaktadır. Bu karar kuvvetler ayrılığı, hukukun üstünlüğü, mahkemelerin bağımsızlığı ve tarafsızlığını bir kez daha rafa kaldırma girişimidir. Bilinmelidir ki Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir ve devletin de mahkemelerin de meşruiyet kaynağı Anayasamızdır. İktidarın gücünü pekiştirmek için hukuku bir araç olarak kullanmasına, AYM'yi itibarsızlaştırmasına ve mahkemeler eliyle gövde gösterisinde bulunmasına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı. 

MHP'Lİ İSİMDEN DESTEK

MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin söz konusu kararı ile ilgili sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

Ceza kanunlarının yorum tekeli ceza hakimlerine bırakılmıştır. Hakim yargı faaliyetlerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Hakim, soruna ölçülü duygusallıktan uzak ve soğukkanlı yaklaşarak gerek metne bağlı dar yorumla, gerekse kanun koyucunun iradesini ortaya koyan amaca yönelik yorumla, meseleyi çözmeye ve doğru sonuca ulaşmaya çalışır. AYM kararları gücünü, bir başka hukuki merciin denetiminden geçmeyecek olmasından, herkesi bağlayıcı olmasından değil, yetkin ve tutarlı hukuki gerekçelerden almalıdır. Hukuk kuralı uygulayıcının elinde değişmemelidir. Hakimler ne diyorlarsa anayasa odur denebilir mi? Kuvvetler ayrılığı ilkesi çeşitli şekillerde zedelenebilir. Bunlardan biri de yargısal aktivizmdir. Yargısal aktivizm, bazen yasama organının etkisizleşmesine, bazen yasama kararlarının iptaline, bazen yargının yasama organının yerine geçmesi olarak karşımıza çıkar. Anayasa Mahkemesi kararlarına karşı kontrol mekanizmasının bulunmaması önemli bir eksikliktir. Hukuk normu koymanın, muhakeme meselesi değildir. Anayasa Mahkemesi yargısal aktivizm de bulunamaz. Yasama organın yerine geçerek norm da ihdas edemez, mevcut olan normu da görmezden gelemez, anayasayı yeniden yorumlayamaz. Suç ve ceza politikasını belirlemek, Anayasa Mahkemesi kararlarında sıkça ifade edildiği gibi kanun koyucunun, Türkiye Büyük Millet Meclisinin takdirindedir.
MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız

ABDULHAMİT GÜL: YARGI HAKEMDİR, SORUNLARI ÇÖZER

Yargıtay'ın AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla ilgili yaşanan gelişmeleri sosyal medya hesabından değerlendiren AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, "Yüksek yargı mercileri arasındaki çatışma görüntüsü, hukuk devleti ve mülkün temelinde yer alan adalet duygusu için endişe vericidir. Yargı hakemdir, sorunları çözer. Yargı hakem olma vasfını yitirirse, çözümün değil sorun ve çatışmanın kaynağı haline gelir. Her kurumun kaynağını milletten alan yetki ve fonksiyonunu hukuk çerçevesinde kullanması esastır. Yargı organlarının da ihtilafları derinleştirmeden, anayasal sınırlar içinde kalarak sorun çözmesi milletimizin en tabii beklentisidir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'den AB raporu'na tepki: Tümüyle reddediyoruz Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Mirziyoyev'den aile fotoğrafı Gündem Deprem bölgesinde 22 bin derslik inşa edilecek Gündem Dikkat çeken Türkiye raporu: Avrupa Birliği için kilit bir ülke Gündem