Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu için Kocatepe Camisi'nde düzenlenen törene birçok siyasi isim katıldı
Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Kanadoğlu için Ankara Kocatepe Camisi'nde cenaze namazı kılındı. Cenazede 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in de katılması dikkat çekti. Hatırlanacağı üzere 2007'deki 367 Krizi'nde Sabih Kanadoğlu, başrolü oynarken Cumhurbaşkanı olan Ahmet Necdet Sezer'in de koltuğunu o dönemin TBMM Başkanı Bülent Arınç'a bırakmaması bazı kesimlerin tepkisini çekmişti.
Tedavi gördüğü hastanede dün vefat eden Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı 85 yaşındaki Sabih Kanadoğlu için Kocatepe Camisi'nde cenaze töreni düzenlendi.
Cenaze törenine, Kanadoğlu'nun ailesinin yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Yargıtay Genel Sekreteri Fevzi Yıldırım, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, eski TBMM Başkanlarından Hikmet Çetin, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, eski Adalet Bakanları Hikmet Sami Türk ve Seyfi Oktay, eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya ve bazı milletvekilleri katıldı.
AHMET NECDET SEZER DE SABİH KANADOĞLU'NUN CENAZESİNE KATILDI
Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun cenazesine katılanlar arasında Türkiye Cumhuriyeti'nin 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de yer aldı. 2007 yılına gidecek olursak o günlerde şunlar yaşanmıştı.
▪10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresi 19 Mayıs 2007'de doluyordu. TBMM'de cumhurbaşkanlığı adaylığı için son gün 25 Nisan ve oylama günü 27 Nisanm olarak belirlendi.
▪Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde "Cumhuriyet Mitingleri" düzenlendi. AK Parti'nin, cumhurbaşkanı seçtirmesi engellenmek istendi.
▪Bu atmosferde Eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, "367" tezini ortaya attı. Buna göre Anayasa'nın 102. maddesine göre cumhurbaşkanı seçilebilmek için, ilk iki turda nitelikli çoğunluk (367 oy), sonraki iki turda ise salt çoğunluk (276 oy) aranıyordu. Eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, 26 Aralık 2006'da Cumhuriyet'te yayımlanan yazısında, anayasada belirtilen 367'nin sadece karar yeter sayısı değil, aynı zamanda toplantı yeter sayısı olduğunu ortaya attı. Bu görüşe göre oylamalara en az 367 kişinin katılması gerektiği, aksi halde sonucun geçersiz olacağını iddia etti.
▪TBMM'de cumhurbaşkanlığı seçimi için yapılan ilk tur oylamasına 361 oy kullanıldı. AK Parti'nin adayı 357 oy aldı. CHP, Sabih Kanadoğlu'nun 367 tezini Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.
▪Aynı günün (27 Nisan) akşamı TSK e-muhtıra yayınladı ve laiklik tartışması başlattı. Anayasa Mahkemesi ise 1 Mayıs'ta verdiği kararla TBMM'de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 1. tur oylamasını iptal etti. 6 Mayıs'ta yapılan iki, yoklamada da toplantı yeter sayısı olarak 367 kişi bulunmayınca 11. Cumhurbaşkanı seçilemedi.
▪İşte tam bu süreçte Ahmet Necdet Sezer'in 19 Mayıs 2007'de dolan görev süresi nedeniyle koltuğunu TBMM başkanı Bülent Arınç'a bırakması gerektiğini ifade edenler oldu. Çünkü geçmişte bunun örnekleri vardı. Ancak, bir diğer görüş ise Sezer'in göreve devam etmesi yönündeydi. O günlerde bu tartışmalar arasında Ahmet Necdet Sezer de göreve devam etti. Bir başka deyişler Sabih Kanadoğlu'yla birlikte Ahmet Necdet Sezer 2007 yılına damga vurdu.
▪2007 Kasım'da yapılması planlanan seçimler Temmuz ayında yapıldı ve AK Parti yüzde 47'lik ezici bir oyla iktidar oldu. Bir kez daha 367 sorunuyla karşılaşınca imdada MHP yetişti. MHP "AKP kimi isterse aday gösterebilir. Biz Meclis'e gireriz, 367 sorunu yaşanmaz" açıklamasıyla krizin çözülmesini sağladı. 3'ncü tura 448 milletvekili katıldı ve Gül, 339 oyla 11'inci Cumhurbaşkanı seçildi.
Öğle namazının ardından Kanadoğlu'nun cenaze namazı kılındı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, törene çelenk gönderdi.
Sabih Kanadoğlu'nun cenazesi, yarın Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde toprağa verilecek.