Yapay zeka ve mimarlık: Geleceğin inşası

Yapay zeka, yaşam ve düşünme biçimlerimizi köklü şekilde değiştiriyor. Uzmanlar, bu teknolojinin etkilerini masaya yatırdı.

Abone ol

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Bozkurt, yapay zekanın insanların yaşam, çalışma ve düşünme biçimlerini derinden etkilediğini belirtti. Bozkurt, gelişen yapay zeka teknolojilerinin hayatımızda devrim yaratacak bir güç olduğu görüşünde.

14. ULUSLARARASI SİNAN SEMPOZYUMU

Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ev sahipliğinde düzenlenen "14. Uluslararası Sinan Sempozyumu", Edirne Valiliği, Edirne Belediyesi ve UNESCO destekleriyle gerçekleştirildi. "Mimarlık ve Gelecek" temasıyla yapılan sempozyumda, mimarlığın gelecekteki rolü multidisipliner bir perspektifle ele alındı.

FIRSATLAR VE TEHDİTLER

Sempozyumun ana konuşmasını gerçekleştiren Bozkurt, "Yapay zeka ne vadediyor? Fırsatlar ve tehditler" başlıklı sunumunda, yapay zekanın yaşamın çeşitli alanlarında giderek daha fazla yer edindiğini ifade etti. Bozkurt, "Yapay zeka, yaşam, çalışma ve düşünme biçimlerini değiştirdi. Hayatımızda devrim yapacak bir teknoloji." dedi.

TARİHTEN GÜNÜMÜZE YAPAY ZEKA

Bozkurt, 18. yüzyıldaki Sanayi Devrimi'nin o dönemi yöneten devletleri güçlü hale getirdiğini hatırlatarak, günümüzdeki devrimin yapay zeka üzerinden yaşandığını vurguladı. Son 15-20 yılda yapay zeka alanında kaydedilen büyük ilerlemeleri de değerlendirerek, "Yapay zekaya ayrılan kaynaklar çok büyük. Yapay zekaya hâkim olan, dünyaya hâkim olur." dedi.

KONTROLÜN ÖNEMİ

Bozkurt, yapay zekanın insan hayatına etkisinin, teknolojinin nasıl şekillendirileceğine bağlı olduğunu belirterek, kontrolsüz gelişimlerin olumsuz sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıda bulundu. Yapay zekanın verilerle eğitildiğini ve bu durumun dikkatle yönetilmesi gerektiğini vurguladı.

MİMARLIĞIN GELECEK VİZYONU

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler, mimarlık alanında Mimar Sinan'ın önemini ve onun ilerisinde bir sanat anlayışına sahip olduğunu belirtti. Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Semiha Kartal ise mimarlığın sadece bugünü değil, geleceği de şekillendiren bir disiplin olduğunu ifade etti.

Sempozyum, yurt içi ve yurt dışından 169 akademisyenin katılımıyla gerçekleştirildi ve toplamda 83 bildiri sunuldu.

Edirne Belediyesi ve UNESCO destekleriyle Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Toplantı Salonu'nda "Mimarlık ve Gelecek" temasıyla "14. Uluslararası Sinan Sempozyumu" düzenlendi.

En büyük sulama tünelinin kazısını başlattı Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan komando mezuniyet töreninde önemli açıklamalar Gündem Bahçeli'den 'CHP'ye kayyum atanacak' iddialarına tepki Gündem Görese Dağı'nda Ters Laleleri Fotoğraflamak İçin Bien Doğaseverler Tırmanıyor Gündem