Van Gölü'nde Kuraklıkla Ortaya Çıkan Tarihi Kalıntılar Belgeleniyor
Van Gölü'ndeki kuraklık nedeniyle ortaya çıkan yapılar, görüntülü belgeleme çalışmalarıyla inceleniyor.
Kuraklık koşulları nedeniyle Van Gölü'nde su seviyesindeki düşüş, Bitlis kıyılarında bazı yapıları görünür hale getirdi. Özellikle, su altında kalan tarihi kalıntılarda görüntülü belgeleme çalışmaları yapıldı.
Mesut Gül ve Araştırma Çalışmaları
Sanat tarihçisi Mesut Gül, Ahlat ilçesine 18 kilometre uzaklıktaki kıyı şeridinde bulunan bir adacığın çevresinde yer alan yapılar için görüntülü belgeleme çalışması gerçekleştirdi.
Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, adacığın etrafında yerleşim kalıntıları olduğuna dair işaretler gördüğünü belirtti.
Görsel Veriler ve Tarihsel Analiz
Dronla çekilen görüntüler, bölgede düzenli bir kent planının varlığını ortaya koyuyor. Gül, "Bu alanın, Urartu yerleşimlerine benzerlik taşıdığını ve Orta Çağ'da da kullanıldığını düşünüyoruz," diyerek bölgenin tarihine dair ipuçları sundu.
Alanın havadan yapılan fotoğraflarında, bir sahil kenti görüntüsü ortaya çıkmış durumda. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yapacağı saha incelemeleri sayesinde daha detaylı bilgiye ulaşılabileceği umuluyor.
Van Gölü'nde kuraklığın etkisiyle yaşanan çekilme sonucu Bitlis'in Ahlat ilçesine 18 kilometre mesafedeki kıyı şeridinde görünür hale gelen su altındaki bazı yapı kalıntılarında görüntülü belgeleme çalışması yapıldı.