Uzmanlardan çağrı cihazı uyarısı: "Haberleşme özelliği olan her şey risklidir"

Van’da bilişim uzmanı Bilgin Berge, İsrail’in Lübnan’a düzenlediği siber saldırıyı değerlendirerek önemli uyarılarda bulundu. Berge, "Haberleşme özelliği olan her şey risklidir. Özellikle radyo frekanslarının herkes tarafından kolayca kullanılmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Abone ol
  • İsrail’in düzenlediği siber saldırı sonucunda, iletişim cihazlarının patlatılmasıyla 9 kişi hayatını kaybederken yüzlerce kişi yaralandı.
  • Özellikle Hizbullah tarafından kullanılan "Pager" olarak bilinen çağrı cihazlarının gündemde olduğunu belirten uzmanlar, bu cihazların radyo frekanslarıyla çalıştığını ve bu frekansların saldırılara açık olduğunu ifade etti.

ÇAĞRI CİHAZLARI VE TELEFONLAR ARASINDAKİ FARK NE?

  • Bilişim sektörü uzmanı Bilgin Berge, saldırının nasıl gerçekleştirilebileceği konusunda değerlendirmelerde bulundu.
  • Çağrı cihazları ile telefonların karıştırılmaması gerektiğini belirten Berge, “Telefonlar SIM kart ile çalışırken, çağrı cihazları radyo frekansları kullanır. Bu nedenle kablosuz haberleşme teknolojisiyle çalışan bu cihazlara erişim daha kolay olabilir” dedi.

LÜBNAN’DAKİ SALDIRI NASIL GERÇEKLEŞTİRİLDİ?

  • Berge, saldırının cihazların sinyallerinin tespit edilmesiyle başlamış olabileceğini söyledi.
  • Saldırganların, tespit ettikleri frekanslara benzer cihazlar üreterek, sahte mesajlar gönderdiklerini ve kullanıcıları yanıltarak cihazları değiştirmelerini sağladıklarını ifade etti. Bu sayede cihazlar aynı frekansa getirildiğinde, belirlenen bir sinyalle patlatıldığını düşündüğünü ekledi.

“RADYO FREKANSLARININ KULLANIMI DENETLENMELİ”

  • Bilgin Berge, radyo frekanslarının denetlenmesi gerektiğine de dikkat çekti.
  • “Haberleşme özelliği olan her şey risklidir. Özellikle radyo frekanslarının kolayca herkes tarafından kullanılmaması gerekiyor. Bu konuda yetkililerin denetimleri artırması gerekir” şeklinde konuştu.
  • Saldırganların sürekli tetikte olduğunu belirten Berge, bu tür saldırılara karşı daha fazla önlem alınması gerektiğini ifade etti.
Yangınlara karşı ortak çalışma grubu kurulacak Gündem İŞKUR'dan büyük alım! Yaşam Şanlıurfa'da havaya ateş açan beş kişi tutuklandı Gündem TBMM Başkanı Kurtulmuş, Almanya Büyükelçisi'ni ağırladı Gündem