Uzman isim 'depremin habercisi olabilir' diyerek açıkladı: 3 saat önce hızlı yükselme başlıyor

Deprem ülkesi olan Türkiye'de bilim insanları çalışmalarına devam ediyor. Fırat Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy "Tektonik göllerin su seviyelerindeki artışlar, depremin habercisi olabilir" ifadelerini kullanarak fay hatları üzerine bulunan tüm tektonik göllerin sürekli gözlenmesi gerektiğini söyledi. Bir takım depremler öncesinde görülen su seviyelerindeki değişimler de oldukça dikkat çekiyor. İşte ayrıntılar...

Abone ol
  • Tektonik göllerin su seviyesindeki aşırı ve ani değişimler deprem alarmı olabilir.
  • Uzmanlar bu sebepten bu göllerin an be an gözlemlenmesi gerektiğini ifade ediyor.

  • Daha önce görülen bir takım belirtiler de bu göllerdeki haraketliliğin aslında depremin habercisi olabileceğini söylüyor.
  • Yer kabuğunun hareketleri sonrasında meydana gelen çanakların dolmasıyla tektonik göller oluşuyor.

  • Bu sebepten depremlerle sıkı bir bağlantısı var.
  • Elazığ'da meydana gelen 6.8'lik depremde bu ilişkinin ne kadar güçlü olduğunu açıkladı.
  • Öyle ki Hatektonik bir göl olan Hazar Gölü, 2020 Elazığ depreminden saatlerde önce 14 santimetrekarelik bir yükseliş kaydetti.

ADIYAMAN’DAKİ AZAPLI GÖLÜNDE GÖZDEN KAÇMAYAN SU SEVİYESİ

  • 6 Şubat depremleri sırasında Adıyaman'daki tektonik göllerin seviyesi kayıt altında değildi ama Azatlı, Gölbaşı ve İnekli göllerinde de ciddi oranda bir yükselme yaşandığı görüldü.
  • Tektonik göllerden biri olan Adıyaman'daki Azaplı Gölü’nde su seviyesi son zamanlarda ciddi oranda arttı.
  • Öyle ki su seviyesi tarım arazilerine kadar ulaştı.

‘HIZLI BİR YÜKSELME OLUYORSA DEPREM HABERCİSİ OLABİLİR’

  • ATV Haber’e konuşan Fırat Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy da tektonik göller ile deprem arasındaki ilişkiyi şu sözlerle anlattı:
“Anlık ölçmelerde görüyoruz ki depremden yaklaşık 3 saat önce hızlı bir yükselme başlıyor ve bu yükselme şöyle; bu kadar geniş bir alanda 14 santimetreyi buluyor. Yani bu çok hızlı. Kısa süreli seviye değişmelerine bakacağız ama anlık yani şimdi mevsimsel olarak azar azar bir yükselme var sürekli bu bir belirti değil. 3 saatte 5 saatte yükseliyorsa bunun bir sebebi olmalı, biriken enerji kayalarda küçük çatlaklar oluşturuyor ve o çatlaklardan yeraltında akifer dediğimiz su depolarından yer üstüne doğru çok büyük miktarlarda sular geliyor.   Depremin büyüklüğünün fazla olması lazım ki yeraltı akiferlerindeki suyu yüzeye kadar getirecek çatlamaları, çatlakları, kırıkları harekete geçirebilsin. Yani çok küçük depremlerde 2.5 ila 3 büyüklüğündeki depremlerde bu böyle bir artışın olmasını beklemek de doğru değil”
Mersin Limanı'nda kaçak elektronik sigara operasyonu! Tek seferde 113 bin 250 adet ele geçirildi Ekonomi Bakan Yerlikaya 1222 düzensiz göçmenin yakalandığını duyurdu Gündem Şifa Hastanesi'ne gece baskını Dünya Bayraktar TB3'ten 6. başarılı test Gündem