Tutuklanan müteahhitten pes dedirten savunma: Ömür boyu sorumlu olamam
Kahramanmaraş'taki 6 Şubat depremlerinde yıkılan Palmiye Sitesi'nde 150 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından firar eden müteahhit Ali Babaoğlu, kaçma ve delilleri karartma şüphesiyle tutuklandı. Babaoğlu ve avukatı mahkemede verdiği ifadelerle dikkat çekti.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinde, Onikişubat ilçesi Şehit Abdullah Çavuş Mahallesi'ndeki Palmiye Sitesi'nin üç bloğu yıkıldı.
Bu felakette, sitede yaşayan 150 kişi hayatını kaybetti, 16 kişi ise yaralandı.
Soruşturma kapsamında müteahhit Hacı Ahmet Ersoy ve jeoloji mühendisi Ömer Tarakçıoğlu, ifadelerinin ardından "adli kontrol kararı" ile serbest bırakılırken, müteahhit Ali Babaoğlu hakkında da 12 Şubat 2023 tarihinde tutuklama kararı verildi.
Ancak aradan geçen 1,5 yıllık süreçte Babaoğlu yakalanamadı.
FİRARİ MÜTEAHHİT YAKALANDI
Depremin üzerinden bir yıl geçtikten sonra, firari müteahhit Ali Babaoğlu'nun İzmir'in Çiğli ilçesinde Karşıyaka 7. Noterliği'ne giderek gayrimenkul ve araç satışları için oğlu Mustafa Babaoğlu'na vekalet verdiği ortaya çıktı.
23 Ağustos'ta İzmir Karşıyaka’da yakalanan Babaoğlu, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
MAHKEMEDE ŞAŞIRTAN SAVUNMA
Tutuklama sonrasında Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla ifade veren Babaoğlu, "Ben deprem gecesi travma geçirdim, bunalıma girdim" diyerek yaşadığı travmalardan bahsetti ve İzmir'e yerleştiğini savundu.
Ayrıca, Palmiye Sitesi'nin ruhsata uygun yapıldığını ve "Yapı denetim kanununa göre biz binadan 15 yıl sorumluyuz" diyerek sorumluluk süresine dikkat çekti.
Ali Babaoğlu, binanın ruhsata uygun yapıldığını öne sürdü ve "Konya Teknik Üniversitesi'nin hazırladığı raporda binanın ruhsat ve eklerine uygun yapıldığı teyit edilmiştir" dedi.
İstanbul Teknik Üniversitesi'nden alınan karşı raporun eksiklikler içerdiğini ve yeni bir değerlendirme talep ettiklerini belirtti.
Babaoğlu'nun savunmasında şu ifadeleri kullandı:
Ben deprem gecesi travma geçirdim, bunalıma girdim. Kahramanmaraş'ın en büyük alışveriş merkezinin sahibiydim, enkaz altında kaldım, Trabzon caddesindeki iş yerlerim yıkıldı, bu nedenle İzmir ilinde bulunan yazlığıma geldim. Palmiye Sitesi'ni Mehmet Ersoy ile birlikte ortak yaptık, müteahhitleri bizdik, birlikte yaptık. Palmiye Sitesi yapı ortaklığı kooperatifiydi. Konya Teknik Üniversitesi'nin hazırladığı raporda binanın ruhsat ve eklerine uygun yapıldığı teyit edilmiştir. Binamız tamamen ruhsata göre yapılmıştır, binada ruhsat dışında büyüklük bulunmamaktadır.
"ÖMÜR BOYU SORUMLU OLAMAM"
Yapı denetim kanununa göre biz binadan 15 yıl sorumluyuz, bina 99 yılında başlandı, Adapazarı depremi oldu, sonra ruhsat gecikti, bir müteahhit bir mühendis ömür boyu sorumlu olamaz. Bilirkişi raporunda çok net depremin ivmesi yüzde 23 oranında geçtiği belirtilmiştir, bu ivme de tek bir istasyondan alınmıştır, bunların alınmasını talep ediyorum. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden karşı rapor aldık ancak bu rapor acele alınmış bir rapordu, birçok eksiklikleri vardı. Bina 2018'e göre değerlendirilmişti, biz raporların yeniden değerlendirilmesini ve yeni bir rapor aldırılmasını talep ediyoruz. Ayrı zamanda sitede 100 daire yıkılmamıştır, yıkım zeminden kaynaklı olmuştur, karotlar yanlış alınmıştır, öncelikle tutuksuz yargılanmak üzere tahliyemi talep ediyorum.
"MÜVEKKİLİM PSİKİYATRİK TEDAVİ GÖRMEKTEDİR"
Babaoğlu'nun avukatı, müvekkilinin psikiyatrik tedavi gördüğünü ve yakınlarını kaybettiğini vurgulayarak, "Bu durum imar iznine ilişkindir, müvekkil yakınlarını ve mal varlıklarını kaybetmiştir, psikiyatrik tedavi görmektedir" dedi.
Adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasını talep etti.
Babaoğlu'nun avukatı da mahkemede şunları kaydetti:
Soruşturmadan bu yana 1.5 yıl zaman geçmiştir, deliller toplanmıştır. Tutuklanma tedbir olmaktan çıkıp cezanın infazına dönüştürecektir. Aynı zamanda müvekkilin yaptığı binaların bir kısmı yıkılmış, bir kısmı da yıkılmamış ve oturuma devam edilmektedir. Bu durum imar iznine ilişkindir, müvekkil yakınlarını ve mal varlıklarını kaybetmiştir, psikiyatrik tedavi görmektedir, tedavisi devam eden hastalıkları vardır, tüm bu nedenlerle adli kontrol şartı ile serbest bırakılmasını talep ediyoruz
KAÇMA VE DELİLLERİ KARARTMA ŞÜPHESİ
Mahkeme, Ali Babaoğlu'nun kaçma ve delilleri karartma şüphesi taşıdığına, ölü muayene tutanakları ve bilirkişi raporlarına dayanarak uzun zamandır firari olduğuna dikkat çekti.
Kararda şu ifadelere yer verildi:
Ali Babaoğlu'nun üzerine atılı bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma suçunu işlediğine dair ölü muayene tutanaklarına, bilirkişi raporlarına, yıkılan bloklara ilişkin proje ve ruhsat belgelerine dayanan kuvvetli suç şüphesini gösteren somut olgular bulunması, atılı suç için kanunda öngörülen hapis cezasının alt ve üst sınırı, sanığın uzun zamandır firari olması dikkate alındığında kaçma ve delilleri karartma şüphesinin bulunduğu göz önüne alındığında adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağının ve tutuklamanın bu aşamada ölçülü olduğunun değerlendirilmesi dikkate alınarak şüphelinin CMK'nın 100. ve devamı maddeleri gereğince tutuklanmasına karar verildi.