Türkiye yüzyılının yeni kabinesi dış basında büyük ilgi gördü: İki isim çok konuşuldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün gerçekleştirdiği görkemli törenin ardından yeni kabineyi açıklaması dış basında da yoğun ilgi gördü. Özellikle ekomoninin başına gelecek ismi sıkı bir şekilde takip eden dış basın, söz konusu haberlerinde Mehmet Şimşek ve Hakan Fidan'ın üzerinde durdu. İşte The Guardian, The Middle East Eye ve Reuters gibi gazetelerin yeni kabine hakkındaki ilginç yorumları...

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü görkemli töreninden sonra Çankaya Köşkü'ne dönerek yeni kabinesini açıkladı. Birçok yeni ismin bulunduğu Türkiye yüzyılındaki yeni kabine dış basında büyük ilgi gördü. The Guardian, The Middle East Eye ve Reuters gibi gazeteler, söz konusu haberlerinde özellikle ekonominin başına Mehmet Şimşek'in, dışişlerin başına da Hakan Fidan'ın atanması üzerinde durdukları haberlerinde ilginç yorumlarda bulundu.

İşte Türkiye yüzyılının kabinesinin dış basına yansımaları...

THE GUARDIAN: EKONMİ VE DIŞİŞLERİ ÜZERİNDE DURDU
The Guardian, Türkiye'nin yeni kabinesi hakkında ele aldığı "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni kabineyi açıkladı" başlıklı haberinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görevindeki üçüncü on yılının başkangıcında "ortodosk ekonomi politikasına ve güçlü diplomasiye doğru bir hareket ima etmeyi amaçlayan" atamalar yaptığını ifade eden Guardian, haberinde Mehmet Şimşek'in üzerinde durdu.

İngiliz gazetesi, söz konusu haberinde "Kabine değişikliği ve geçiş çapta saygı duyulan iktisatçı" Merhmet Şimşek'in dönüşünü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önceki beş yıllık süresinin giderek daha alışılmışın dışında bir ekonomi politikasıyla damgalamasının ardından iktidarı için 'potansiyel yeni bir yönün' işareti olarak yorumlarken Türk lirasının dolar karşısında 21 civarında işlem görerek yeni bir dip yapmasıyla piyasaları rahatlatacağı iddiasında bulundu. Guardian, Şimşek'in Merkez Bankası'nın potansiyel yeni başkanı olması konusunda ise Erdoğan'ın merkez bankası üzerindeki kontrolünün bir kısmından vazgeçmeye istekli olabileceğine ve faiz oranlarının neden olduğu inancına dayanarak ekonomi politikalarından uzaklaşmaya istekli olabileceğine işaret etti.

Türkiye'nin önümüzdeki beş yıldaki dışişleri hakkında potansiyel bir dönüşüm olduğunu vurgulayan Guardian, Hakan Fidan'ın 13 yıl önce MİT'in başına geçtiğini ve Erdoğan'ın Fidan için söylediği “O benim sırdaşımdır, devletin sırrıdır” sözlerini hatırlattı.

THE MIDDLE EAST EYE: İKİ İSİM ÜZERİNDE DURULDU
The Middle East Eye, "Türkiye: Erdoğan yeni kabineyi açıkladı, ekonomi politikasında dönüş sinyali verdi" başlıklı haberinde, dünyanın gözünün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atayacağı Ekonomi Bakanı'nın üzerinde olduğunu belirterek, geleneksel ekonominin savunucusu olarak betimlediği Mehmet Şimşek'in, 2009-2018 yılları arasındaki Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı görevlerini hatırlattı. Erdoğan'ın Şimşek'i Ekonomi Bakanlığı'na atamasının amacını Türkiye'deki hayat pahalılığı kriziyle mücadele etmek ve artan enflasyona rağmen uzun dönemdir devam eden faiz oranlarını düşürme politikasından vazgeçebilme ve faiz artırımlarına zemin hazırlama olarak yorumladı.

REUTERS: "ERDOĞAN, ŞİMŞEK İLE EKONOMİK 'U' DÖNÜŞÜ YAPIYOR"
Türkiye'deki yeni Cumhurbaşkanlığı kabinesini "Türk lider Erdoğan, Ortodoks Şimşek'i seçmede ekonomik U dönüşü sinyali veriyor" başlığı ile haberleştiren Reuters, Mehmet Şimşek'in ekonominin başına gelmesini 'daha ortodoks ekonomi politikalarını dönüş' olarak yorumladı.

'Ortodosk ekonomi yöneticisi' olarak nitelendirdiği Cevdet Yılmaz'ın Cumhurbaşkanı Yardımcılığına, MİT eski başkanı Hakan Fidan'ın Dışişleri Bakanı olarak atanmasına atıfta bulunan Reuters, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikalarındaki bu "'U' dönüşünün", tükenen yabancı rezervler, genişleyen devlet destekli korumalı mevduat planı ve kontrolsüz enflasyon beklentileri ile büyük piyasanın "kargaşaya doğru gittiği" şeklinde yorumladı.

AFP: "ŞİMŞEK ULUSLARARASI PRESTİJİYLE GÜVEN VEREN BİR İSİM"
Öte yandan uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP), "Erdoğan yemin töreninden sonra yeni kabineyi açıkladı" başlığını ile ele aldığı haberinde Hakan Fidan'ın ve Mehmet Şimşek'in güvenilir isimler olduğunu belirterek iki bakan dışında tüm kabinenin değiştiğini belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı olarak görevine başlayan Mehmet Şimşek'in uluslararası alandaki prestijiyle güven veren bir isim olduğunu ifade eden AFP, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg kabulüne de odaklanarak Türkiye'nin İsveç'e yeşil ışık yakması beklentilerini dile getirdi.

İsveç, Türkiye ve NATO bir araya gelecek Gündem MİT Başkanlığı koltuğuna İbrahim Kalın mı geçecek? Twitter hesabındaki detay çok konuşuldu Gündem Yeni Bakanlardan ilk mesajlar Gündem Bakanlık verileceği iddia edilen Sinan Oğan'dan ilk açıklama! Devlet Bahçeli etkisi var mı? Gündem