Türk oldukları için Ermeni teröristler tarafından suikasta kurban gittiler! Dışişleri Bakanlığı'dan '1973: Biltmore Oteli Cinayeti' paylaşımı

FOX'un dijital platformu Disney Plus, Türkiye’nin ulusal değerlerini hiçe saydı. Ermeni lobisinin baskılarına boyun eğerek Atatürk dizisini yayınlamama kararı aldı. Disney'e tepkiler çığ gibi büyürken Dışişleri Bakanlığı'ndan dikkat çeken bir paylaşım geldi. Bakanlık, 1973'te Los Angeles'ta, Santa Barbara'daki otelde Ermeni asıllı Gürgen Yanıkyan tarafından şehit edilen iki diplomatın hikayesini anlatan '1973: Biltmore Oteli Cinayeti' yarı belgesel dizisi için TRT'ye teşekkür etti.

Abone ol

FOX'un dijital platformu Disney Plus, Ermeni lobisinin baskılarına boyun eğdi. "Atatürk" dizisini daha izleyici ile buluşturmadan yayından çekti. 8 milyon dolar harcanan dizinin FOX TV'de "Türkiye'ye armağan" sloganıyla yayınlanmasına karar verildi. Milyonlar, bu karara tepki gösterirken, Dışişleri Bakanlığı'ndan Ermeni terörüyle ilgili bir paylaşım geldi.

Dışişleri Bakanlığı, 1973 yılında Los Angeles Başkonsolosumuz Mehmet Baydar ve Yardımcısı Bahadır Demir, Santa Barbara’da bir Ermeni terörist tarafından tuzağa düşürülerek şehit edilmesiyle ilgili TRT'nin yeni dijital platformu tabii'de yayınlanan "1973: Biltmore Oteli Cinayeti" yarı belgesel dizi için teşekkür etti.

Bakanlık, yıllarca süren ve diplomatlarımızı hedef alan bir terör dalgasının başlangıcı olarak gösterdiği saldırı ile ilgili TRT'nin yeni dijital platformu tabii'de yayınlanan "1973: Biltmore Oteli Cinayeti" yarı belgesel dizi paylaşımı geldi.

Bakanlık tarafından yapılan paylaşımda şu ifadeler yer aldı:

1973 yılında Los Angeles Başkonsolosumuz Mehmet Baydar ve Yardımcısı Bahadır Demir, Santa Barbara’da bir Ermeni terörist tarafından tuzağa düşürülerek şehit edildi. Bu suikast, yıllarca süren ve diplomatlarımızı hedef alan bir terör dalgasının başlangıcıydı. Diplomatlarımıza yönelik bu suikastı ve sonrasında yaşanan gelişmeleri, Dışişleri Bakanlığı arşivlerinden de yararlanarak titiz bir çalışmayla ortaya çıkaran “1973 Biltmore Oteli Cinayeti” adlı yapım TRT’nin yeni dijital platformu @tabiiresmi’de yayınlanıyor. Şehit meslektaşlarımızın hatırasını canlı tutmayı amaçlayan bu yapımda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Şehadetlerinin 50. yılında iki meslektaşımıza ve tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz.

TÜRK OLDUKLARI İÇİN SUİKASTLARA KURBAN GİTTİLER

Ermeniler sözde soykırım iftirası ile dünyayı etkilemeye çalışsa da ASALA benzeri terör örgütlerinin şehit ettiği diplomat ailelerinin acısı hala taze. 

Ermeni soykırımı yalanını suikast ve bombalı eylemlerle kabul ettirmeye çalıştılar. 70’li yıllarda başlayan saldırılar yaklaşık 15 yıl sürdü. Terör eylemlerinde Türk diplomasisinin yetişmiş değerlerini hedef aldılar.

Terörün adı kimi zaman ASALA, kimi zaman JCAG oldu. 

TARİH 1973...

1973'te Los Angeles'ta, Santa Barbara'daki otelde ilk saldırı gerçekleşti. Ermeni asıllı Gürgen Yanıkyan, "Elimde Osmanlı'ya ait tarihi eserler var. Onları Türkiye Cumhuriyeti'ne bağışlamak istiyorum" diyerek, diplomatlarımızla otelde buluştu. Yanıkyan, Los Angeles Başkonsolosu Mehmet Baydar ve Konsolos Bahadır Demir'i burada şehit etti.

SALDIRILARI BİTMEDİ...

Terör eylemleri; Paris, Viyana, Beyrut, Atina, Roma, Madrid, Ottawa ve Sidney gibi dünyanın birçok noktasında devam etti.

Los Angeles’ta 1973’teki ilk saldırının ardından 1982 yılında da Başkonsolos Kemal Arıkan teröre kurban verildi.

AİLELERİYLE BERABER 58 TÜRK HAYATINI KAYBETTİ

Saldırılarda 31'i diplomat, aile üyeleriyle birlikte 58'i Türk vatandaşı, 77 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı.

Dışişleri Bakanlığı mevcut personelinin yaklaşık %4’ü şehit verildi.

KATİLLERE GEREKEN CEZA VERİLMEDİ

Cinayetlerin yaşandığı ülkeler, korumakla yükümlü oldukları halde Türk diplomatlarını koruyamadı.

Cinayetlerin çoğu faili meçhul olarak kaldı.

Yakalanan veya teslim olan katiller de almaları gereken cezaları almadı.   

ŞEHİT DİPLOMATLARIN HİKAYESİNİ ANLATAN YARI BELGESEL DİZİ

TRT'nin yeni dijital platformu tabii'nin orijinal yapımı "1973: Biltmore Oteli Cinayeti", ABD'de şehit edilen iki Türk diplomatın hikayesini ekrana taşıyor.

Yapımcılığını Fatih Mahmut Altay'ın üstlendiği dizinin oyuncu kadrosunda ayrıca Gaye Gürsel, Hakan Eratik, Caner Kurtaran, Burak Sevinç, Oya Unustası Taşanlar ve Elif Küçükkoyuncu yer alıyor.

Mekan, kostüm ve dekor gibi pek çok unsurun olayların yaşandığı 1970'li yıllara uygun özel olarak tasarlandığı "1973: Biltmore Oteli Cinayeti" dizisinin konusu ise şöyle:

"Cumhuriyet tarihinde ilk kez 1973 yılında Los Angeles'ta iki Türk diplomat önceden tasarlanmış bir cinayete kurban gider. Cinayeti işleyen katil Ermeni'nin amacı mahkemede 1915 olayları üzerinden tarihi tekrar yargılatmaktır. Fakat gerçekler ortaya çıktıkça hiçbir şey katilin planladığı gibi gitmez ve suç cezasız kalmaz. 1973'te Yanıkyan'ın sıktığı kurşunlar sadece Mehmet Baydar ve Bahadır Demir'i öldürmez. Yıllarca sürecek bir terör dalgasının fitilini ateşler. Gerçekleştirilen saldırılar 1973'ten itibaren aralıksız bir şekilde 1985'e kadar devam eder. Ermeni terör örgütlerinin yaptığı eylemler neticesinde 31'i diplomat ve aile mensubu olmak üzere toplam 58 Türk vatandaşı hayatını kaybeder."

Dizinin bütün bölümleri tabii uygulaması üzerinden veya "www.tabii.com" adresinden izlenebiliyor.

Kılıçdaroğlu seçmenine kulak tıkadı! Gündem Meclis olağanüstü toplanacak! Gündem Son Dakika: TSK'da ilk kez kadın amiral atandı! Gündem Oyuncu Vekil'den Aras Bulut İynemli'ye sert sözler Gündem