TCG Anadolu uçak gemisi özellikleri nelerdir?

TCG Anadolu, Türkiye'nin en büyük askeri gemisi bugün Deniz Kuvvetleri Komutanlığına törenle teslim edildi. TCG Anadolu, dünyanın ilk SİHA gemisi olma özelliğini taşıyor. Büyük dikkat çeken TCG Anadolu özellikleri merak ediliyor. İşte TCG Anadolu (L-400) tüm özellikleri...

Abone ol

Türkiye'nin en büyük askeri gemisi olan TCG Anadolu, bugün Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın ilk SİHA gemisi olan TCG Anadolu gemisini Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim etti. Vatandaşlar tarafından ilgiyle takip edilen tören sonrasında TCG Anadolu özellikleri araştırılmaya başlandı. İşte TCG Anadolu özellikleri...

YAPIMI 8 YIL SÜRDÜ

Türk Deniz Kuvvetlerinin sancak gemisi rolündeki geminin yapımı için 2014 yılında ilk çalışmalar yapılmış, 1 Haziran 2015 tarihinde Sedef Tersanesi'ne verilen sipariş sonrasında ise inşa faaliyetleri başlamıştır.

Türk donanmasının ihtiyaçları doğrultusunda inşa edilen TCG Anadolu, tam donanımlı 10 helikopter bulundurabilmekte ve bir tabur tam teşekküllü askerin istenilen bölgeye sevkini sağlayabilmektedir. Kıtalar arası görevlere çıkabilecek elverişliliğe sahip olan geminin aktif olarak Karadeniz, Ege ve Akdeniz'de görevini sürdürmesi düşünülmektedir.

TCG ANADOLU ÖZELLİKLERİ

TCG Anadolu, 231 metre uzunluğa ve 32 metre genişliğe sahip bulunuyor. Tam yük deplasmanı en fazla 27 bin 436 ton olan gemi, bu haliyle en az 20,5 knot azami sürat ve 16 knot ekonomik süratle görev yapabiliyor.

Ekonomik sürati ile tam yükte en az 9 bin deniz mili seyir siasına sahip TCG Anadolu'nun içindeki su alabilen havuza her biri 1 tank taşıyan 4 mekanize çıkarma gemisi girebiliyor.

Gemi, araç güvertelerinde 13 tank, 27 zırhlı amfibi hücum aracı (ZAHA), 6 zırhlı personel taşıyıcı, 33 muhtelif araç, 15 römork olmak üzere toplamda 94 araç taşıyabiliyor.

Geminin uçuş güvertesinde 10 helikopter veya 11 adet SİHA konuşlandırılabilecek, hangarda ise 19 helikopter veya 30 SİHA taşınabilecek. Gemi, 1223 personele ev sahipliği yapacak.

Gemide, tam teşekküllü hastane imkanı ve 2 ameliyathane de bulunuyor.

Anadolu, 12 derecelik eğimi ile üzerinden savaş uçaklarının kalkışını kolaylaştıracak ve bu sayede helikopterler dışında uçakların kullanımında kolaylık sağlayacak. Anadolu gemisinde görev alması için ilerleyen zamanlarda kısa kalkış, dikey iniş yapabilen Lockheed Martin F-35B modeli veya alternatif bir uçağın sipariş edilmesi de planlanmaktadır.

Çok amaçlı amfibi hücum gemisi maksadı ile kullanılacak olan gemi, 1.400 kişiyi taşıyabilecek kapasitededir. Bir amfibi taburunu iletişim, muharebe ve destek araçlarına ihtiyaç duymadan istenilen bölgeye çıkartma yapabilecektir. Yedi yüz kişilik amfibi gücü dışında sekiz deniz çıkarma aracını bulundurabilecek Anadolu gemisi içinde ameliyathane, diş tedavi üniteleri ve yoğun bakım ile enfeksiyon odalarının da bulunduğu en az otuz yatak kapasiteli askerî hastaneye sahip olacak. Gemi barış zamanında bir hastane gemisi veya erzak (yardım) taşımada kullanılabilir.

Teknik özellikleri

Gemi boyu ve genişliği: 232 m
Genişlik: 32 m
Azami yükseklik: 58 m
Maksimum sürat: 21 knots
Hareket siası: 9.000 mil
Ağır yük garajı: 1.410 m²
Hafif yük garajı: 1.880 m²
Gemi havuzu: 1.165 m²
Hangar: 900 m²
Uçuş güvertesi: 5.440 m²
Savaş uçağı kapasitesi: 6 adet savaş uçağı
Taarruz helikopteri kapasitesi: 10 adete kadar Bell AH-1 Cobra
Ayrıca: 8 adet nakliye, 2 adet Seahawk helikopter
İnsansız hava aracı kapasitesi: 10 adet TB-3 ve diğer sürümler

Sandıklar 12 Nisan'da belli oluyor SEÇİM 2023 Tarih verildi: İstanbul'da toplu taşıma kullananlar dikkat! Gündem CHP binasına saldırı iddiasında yeni gelişme Gündem AK Parti listesinde neden yok diye merak ediliyordu, kabineye gelebilir SEÇİM 2023