TBMM'de gizli İsrail ve Ortadoğu oturumu: Konuşulanlar 10 yıl boyunca devlet sırrı niteliğinde olacak

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "TBMM, İsrail tehditi için 8 Ekim salı günü toplanacak" demişti. Meclis'te kapalı oturum olarak gerçekleşecek toplantı, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un yaptığı açılış konuşmasıyla başladı.

Abone ol

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bugün İsrail ve Ortadoğu konularını ele alacak bir kapalı oturum düzenleyecek. Bu oturum, bölgedeki güncel gelişmeler ve Türkiye'nin bu konudaki politikaları hakkında bilgi alışverişinde bulunmak amacıyla gerçekleştirilecek.

10 YILLIK DEVLET SIRRI

Konuyla ilgili açıklama yapan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, bu oturumda konuşulanların en az 10 yıl boyunca devlet sırrı olarak kalacağını açıkladı. Kapalı oturumlarda konuşulanlar, yalnızca Meclis Genel Kurulu'nun onayıyla 10 yılın ardından açıklanabiliyor.

CHP DE KAPALI OTURUM İSTEMİŞTİ

İsrail’in saldırılarına yönelik yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İsrail’in hedefinde Türkiye de var.” sözleri gündem olmuştu.

Meclis'in 28. Dönem 3. Yasama Yılı'nın açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail, Lübnan'dan sonra gözünü topraklarımıza dikecek.” demişti. 

Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları üzerine CHP, "Bu sözün altı doldurulmak zorundadır.” ifadelerini kullanırken TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'tan Meclis'te kapalı oturum yapılmasını talep etmişti.

KAPALI OTURUM NEDİR?

Kapalı oturumlarda önceden belirlenen kişiler dahilinde hassas konuların konuşulduğu, gizliliğin esas alındığı toplantılar gerçekleşir.

Kapalı oturumlar, TBMM'nin işleyişinde önemli bir yer tutmakta ve milletvekillerinin, hükümetin ve ilgili kurumların hassas konular üzerinde derinlemesine tartışmalar yapmasına olanak tanımaktadır.

TBMM tarihinde kapalı oturumlar, çeşitli dönemlerde ve farklı konularla ilgili olarak gerçekleştirilmiştir. Bu oturumlar, genellikle ulusal güvenlik, dış politika ve önemli iç meseleler hakkında bilgi alışverişi sağlamak amacıyla yapılmaktadır.

BUGÜNÜN KONUSU

Oturumda, İsrail’in Filistin'e yönelik saldırıları, Ortadoğu'daki son durum ve Türkiye'ye yönelik tehditlerin ele alınması bekleniyor.

Bu saldırıları durdurmak için attılan diplomatik ve askeri adımlar gündeme gelirken, Türkiye'nin, Ortadoğu’daki stratejisi ve ulusal güvenlik açısından aldığı önlemler de detaylı olarak değerlendirilecek.

İLK KONUŞMA BAŞKAN KURTULMUŞ'TAN

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler tarafından İsrail'in saldırıları ve Orta Doğu'daki gelişmeler konusunda bilgilendirme yapılacak olan oturumun ilk konuşması yapıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, özel oturumun açılış konuşmasını yaptı. 

Kurtulmuş'un cümlelerinden yansıyanlar şu şekilde:

"İsrail'in işgal planları sadece geçen yıl başlamış değildir. 1917'de başlayan bu süreç, savaşlarla çatışmalarla birlikte İsrail her gün her ay adım adım ilerleyerek Filistin topraklarının büyük bir kısmını işgal projesini sürdürdü. Ortaya konulan insanlık suçları, insanlık tarihinde ortaya konulmuş en kanlı insanlık suçlarıdır. Bu süreçte İsrail bölge ülkelerini bölünmüş şekilde bulmuşken bazı dostlarını da yanında bulmuşken, son vuruşu, altın vuruşu gerçekleştirmek istiyor.

"BİRLİK VE BERABERLİK İÇİNDE İLERLEMELİYİZ"

Milli güvenlik sorunu olarak gördüğümüz İsrail'in bölgedeki politikalarına karşı TBMM olarak birlik beraberlik içinde emin adımlarla ilerlemeliyiz. Bu mesele Türkiye açısından da hassas bir noktadadır. İsrail'in bölgedeki yayılmacı politikaları, Lübnan'a yapmış olduğu saldırılar sonrası tavrının daha da azgınlaşacağı ortamda bizim TBMM'de birlik, beraberlik içinde emin adımlarla ilerlememiz gerekir.

Lübnan'daki vatandaşların tahliyesi hakkında açıklama Gündem Kaza sonrası ses kayıtları ortaya çıktı Gündem İmamoğlu'ndan Şimşek'e ziyaret Gündem Adalet Bakanı Tunç'tan "hadım" açıklaması Gündem