TBMM'de 28. Dönem 2. Yasama Yılı törenle başladı
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 28. Dönem 2. Yasama Yılı açılışı sebebiyle Meclisteki Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yeni yasama yılı açılışı sebebiyle Meclis'e geldi. Açılışta TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, sabah düzenlenen alçak terör saldırısını kınadı. Kurtulmuş, konuşmasında yeni anayasaya değinirken sözlerini terörle mücadeleye devam edeceklerinin altını çizerek noktaladı.
TBMM'de 28. Dönem 2. Yasama Yılı açılışı dolayısıyla tören düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yeni yasama yılı açılışı sebebiyle TBMM'ye geldi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş açılış konuşması yapıyor.
Kurtulmuş, söze sabah saatlerinde düzenlenen alçak saldırıyı kınayarak başladı.
TÜRKİYE TERÖRÜN GÜNDEMİNE TESLİM OLMAYACAKTIR
Kurtulmuş'un açıklamaları şu şekilde:
Saldırının açılış günü olması manidardır. Milletimizin milli iradenin karargahı olan TBMM’nin açılış gününde. TBMM’ye birkaç yüz metre ötede terör saldırısı yapılmasının ne anlamlar içerdiğini biliyoruz. Türkiye asla ve asla terörün gündemine teslim olmayacaktır.
Her şeyden önce 28’nci yasama yılının ikinci yılının hayırlı olmasını, TBMM’de yapacağımız mesaide milletimizin hak ve hukukunu koruyan milletimizin menfaatlerini ileriye taşıyan kararlı çalışmalarımızda başarılı olmamızı diliyorum.
29 Ekim’de Cumhuriyetin ikinci asrına gireceğiz. Bizim gibi büyük milletlerin hedefleri olur, varmak istedikleri hedefler olur, bu TBMM’yi kuran irade 1920 şartlarında bağımsızlık ve özgürlük fikri etrafında kurmuştur.
Ortak hedefte aramızdaki farklı fikirleri, siyasi farklılıkları bir tarafa bırakarak ortak hedefler etrafında birleşeceğiz. Meclis’in itibarının yükseltilmesi herkesin sorumluluğu olduğu gibi en başta bizlerin sorumluluğudur.
Biz 15 siyasi partinin olduğu çok sesli bir Meclis' sahiptir. İhtilafta rahmet olduğunu bileceğiz.
TBMM'de 6. bir grubun kurulduğunu biliyoruz. O grubun Meclis'te alacağı yer Perşembe günü belli olacaktır.
YENİ ANAYASA: TBMM, bir darbe anayasası olan 1982 anayasasından kurtulmak mecburiyetindedir
TBMM, 1982 anayasasından kurtulma mecburiyetindedir.
Bu çerçevede TBMM’de yeni bir grubun altıncı bir grubun kurulduğunu biliyoruz. O grup salı günü başkanlık divanı ve komisyon üyesini bildirdikten sonra Meclis’te alacağı yer tespit edilecektir. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının hiç şüphesiz bir takım ödevlerinin olduğunu bir kere daha hatırlamak durumundayız. TBMM, bir darbe anayasası olan 1982 anayasasından kurtulmak mecburiyetindedir. Önyargısız doğru zeminlerle tartışarak her birimiz sepetlerimizdeki pamukları ortaya koyarak yeni bir anayasa ile olağanüstü gayret sarf edeceğiz.
Bu anayasa yeni, sivil, çoğulcu, kapsayıcı ve insan odaklı milli anayasa olmak durumundadır. Türkiye’nin kanaat sahibi bütün grupların samimi bir şekilde katılımını sağlayacağız. Üniversitelerin, hukuk çevrelerinin, fikri olan her kesimin açık olarak yer almasını Meclis olarak hep beraber sağlayacağız.
Türkiye hem içinde bulunduğu şartlar, dış politikada yakalamış olduğu çok boyutlu dış politika Meclisimizi dış politikada aktif hale getirmeyi zorunlu kılıyor.
Meclis’imizin gündeminde kendi içimizdeki gündemler yani milletimizin yasal çalışmaları dışında uluslararası alandaki gelişmeleri takip etmek Meclis’imizin gündeminde olacaktır.
İklim krizlerini, gıda krizlerini, enerji krizlerini yakınen takip ederek gerekli adımlarımızı atacak, gerekli tedbirlerimizi alacağız.
AVRUPA'DA İSLAMOFOBİ
TBMM olarak tavrımızı her zaman ortaya koyacağız. Başta Avrupa kıtası olmak üzere yabancı düşmanlığı, göçmen karşıtlığı, İslamofobi karşısında Meclis olarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getireceğiz.
Avrupa kıtasında bazı ülkelerin İslam karşıtı propagandaya zemin hazırlamaları, fahişt, ırkçı siyasetçi müsvettesi eylemi olmaktan çıkarak polis gözetiminde Kuranı Kerim’in yakılması asla müsamaha göstereceğimiz bir husus değildir.
KUR'AN-I KERİM'E SALDIRI
Kutsallarımıza saldırılara asla müsamaha gösteremeyiz. Kur'an-ı Kerim'i yakmak sadece İslam'a saldırı değildir. Bu çirkinliğine Avrupa'nın sessiz kalması demokrasi damarlarının tıkanmasıdır.
TBMM olarak Avrupa’nın siyaset yapıcı merkezlerine tavsiyemiz şudur: Bazı ülkelerde gelişen, siyaset tarafından destek gören İslam karşıtı eylemlerin bir an evvel sonlandırılması TBMM’nin, Türk milletinin en temel beklentilerinden birisidir.
Ayrıca şu tavsiyeyi de dost hane bir şekilde Avrupa’daki siyasetçilere yapmak isterim. Sadece Kuran’ı Kerim’in yakılması ile Müslümanların kutsallarına hakaret değil, çok daha ağır bir siyaset sonucunu doğuran çirkin gelişmedir. Bu faşist saldırılara karşı Avrupa siyaseti seyirci kalırsa, Avrupa’nın ana eksen siyaset damarları zehirlenecek. Avrupa’nın demokrasisini işleten damarları köreltecektir. TBMM üzerine düşen bütün sorumluluğu yerine getirecek, gerekli uyarıları ilgililere yapacaktır.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un anıta çelenk bırakmasının ardından bando eşliğinde saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu.
Törene, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Başkanvekilleri Bekir Bozdağ, Gülizar Biçer Karaca, Sırrı Süreyya Önder, Celal Adan, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, CHP Grup Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Grup Başkanı Koray Aydın, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, partilerin grup başkanvekilleri, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, TBMM Genel Sekreteri Talip Uzun, milletvekilleri ve TBMM bürokratları katıldı.
Törende, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü giriş kapısı önündeki terör saldırı nedeniyle geniş güvenlik önlemleri alındığı görüldü.