Son Dakika: TCG ANADOLU'nun büyüğü geliyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan: İspanya ile çalışmaya başladık

Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İspanya Başbakanı Pedro Sanchez arasında 13 işbirliği anlaşması imzalandı. İmza töreninin ardından kamera karşısına geçen iki lider işbirliğinin sürdürülmesinden memnun oldukları yönünde açıklamalarda bulunurken Cumhurbaşkanı Erdoğan, TCG Anadolu ile ilgili İspanya ile bir dayanışma adımı attıklarını belirtti.

Abone ol

Son Dakika: Türkiye-İspanya 8. Hükümetler Arası Zirvesi kapsamında İspanya'nın başkenti Madrid'de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile bir araya geldi.

İki lider arasında gerçekleştirilen görüşmede, Türkiye ile İspanya arasındaki ilişkiler ve Gazze Şeridi'nde devam eden saldırılar ele alındı.

Erdoğan ve Sanchez ikili ve heyetlerarası görüşmeden sonra kameralar karşısına geçerek 13 ayrı alanda işbirliği anlaşmasına imza attı ve açıklamalarda bulundu.

SANCHEZ: GAZZE KONUSUNDA ORTAK GÖRÜŞLERİ PAYLAŞIYORUZ

Basın toplantısında ilk olarak sözü alan Sanchez, "Türkiye ile İspanya örnek iki ülkedir. Yıllık 20 milyar dolar hedefine ulaşma hedefi belirlemiştik, bunun önümüzdeki aylarda aşılacağını düşünüyoruz. Aramızdaki işbirliğini sürdürmeye devam ediyoruz.  Türkiye ile AB arasındaki rolümüzü sürdürmeye devam edeceğiz. Her iki ülke de barışa odaklı çalışmaya devam ediyor. Gazze konusunda acil ihtiyaçlarımızda ortak görüşleri paylaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

"TİCARET HACMİNDE 20 MİLYON DOLAR HEDEFİNİ YAKALAMAK ÜZEREYİZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

"Bugünkü görüşmelerle önemli adımlar attık. İkili ticaret hacminde 20 milyon dolar hedefini yakalamak üzereyiz. 740'dan fazla İspanyol şirketinin Türkiye'deki yatırımını Türkiye'ye duyulan güvenin bir örneği olarak görüyoruz. Gelişmiş askeri işbirliğimizi detaylı şekilde gözden geçirdik. İspanya 2015'den bu yana hem Türkiye'nin hem de NATO'nun kolektif güvenliğine destek veriyor.

"İSPANYA TÜRKİYE'YE EN ÇOK DESTEK VEREN DOSLARIMIZDAN"

İspanya Türkiye'nin AB'ye katkılarını en iyi bilen, üyelik sürecine en başından beri destek veren dostlarımızdandır. Sayın hükümet başkanı ile Avrupa'da artan İslam düşmanlığını ele aldık. Gazze'de yaşanan gelişmeler odağımızda yer aldı. İspanya'nın Filistin'i tanıması çok önemli, dirayetli duruşundan dolayı Sanchez ve İspanya halkına gönülden teşekkür ediyorum. Filistin'i tanıma kararına diğer ülkelere örnek olmalı. İki ülke olarak sorunun çözülmesi için birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Pazartesi günü BM'de alınan kararın uygulanmasını takip edeceğiz.

Rusya Ukrayna savaşı da gündemimizde yer aldı. Ukrayna için kapsamlı bir barışın tesisinin müzakerelerle mümkün olduğunu bir kez daha dile getirdim. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine olan güçlü desteğimizi teyit ettik. Ukrayna için adil, kapsamlı ve kalıcı bir barışın tesisinin müzakereler yoluyla mümkün olduğuna inandığımızı bir kez daha ifade ettik. 

SAVUNMADA İŞ BİRLİĞİ

Savunma sanayiinde bir dayanışma adımı attık TCG ile. Şimdi bunun bir üst segmentine geçelim istiyoruz. Bunun çalışmalarını başlattık. Daha büyüğünü birlikte yapalım istiyoruz. Bu çalışmayı yürütüyoruz. İHA'ların birlikte yapılabilecek adımlarını atıyoruz. Dünyada birçok ülke çok çok ileri adımlar attı. Türkiye de daha ileri adımları atmanın gayreti içinde. İspanya ile işbirliğimiz olacak.

SANCHEZ: TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZ MÜKEMMEL

Aramızdaki işbirliğini sürdürmeye devam ediyoruz. Türkiye ile AB arasındaki yapıcı rolümüzü sürdürmeye devam edeceğiz. İlişkilerimiz mükemmel, savunmada işbirliği sürecek. İspanya ve Türkiye'nin kaygılarını paylaştığı temel uluslararası senaryolara değinmek istiyorum. Her iki ülke de barışa odaklı çalışıyor. İki ülkenin merkezinde de BM'nin yer aldığı güçlü bir uluslararası kurumsal çerçeve var. Gazze konusunda kalıcı ateşkes, insani yardımın girişi gibi acil ihtiyaçlarımızda ortak görüşler paylaşıyoruz. Rehinelerin serbest bırakılması da bunun bir parçası. Hem İspanya hem de Türkiye tarafından tanınan İsrail ve Filistin şeklinde iki devletli çözüm acil bir ihtiyaçtır. Ukrayna'ya bakış açımızda da birbirimize yakın bir görüşümüz var.  İspanya Ukrayna ve Filistin'de barışı destekliyor. İspanya AB içerisinde Türk AR-GE kurumlarının ana ortağıdır. Bu konuda işbirliklerimizi sürdürmeye devam ediyoruz. Bizi birleştiren çok önemli konular var. Bunların çok daha fazlası olacak.

ERDOĞAN: DÜNYANIN KADERİ 5 ÜLKENİN ELİNDE

Şuanda maalesef dünyanın kaderi 5 ülkenin elinde. Bu beş ülkeden bir tanesi hayır dediğinde olay bitiyor. Bu ülkeler İsrail'in yanında yer alıyor. Orada çocuklar, gazeteciler ölmüş, kimsenin umrunda değil. Böyle bir durumda Sanchez çıkıyor, Filistin'i tanıyorum diyor. Ne oluyor. Batı içinde bu dayanışma yaygınlaşıyor. İsrail'in bu katliamlarına devam ederken Amerika'nın duruşu bizleri ciddi anlamda üzmektedir."

"BAŞINI SALLAMA BEN DİMDİK DURUYORUM"

İspanyol bir gazetecinin "Hükümetiniz bazen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin vermiş olduğu Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala'nın serbest bırakılması konusundaki kararları göz ardı ediyor. Bunları dikkate almıyor" sorusu üzerine Erdoğan şu yanıtı verdi:

"Türkiye bir hukuk devletidir. Kararları yargı verir ve verdiğiniz isimlerle ilgili olarak da hukuk devletindeki yargımız kararın vermiş ve bu kararlar çerçevesinde örneğin bu isimlerden bir tanesi 100'ü aşkın gencin ölümüne neden olmuş. Birçok terör estirmek suretiyle Güneydoğu'da ölümlere neden olmuştur. Sizlerin bu soruları sorması bizi düşündürüyor. Hele hele bir basın mensubunun teröristleri böyle savunmuş olması bizi ciddi manada üzmektedir. Başını sallama ben sallamıyorum. Ben dimdik çalışmama devam ediyorum. Her zaman için Osman Kavala olur, Selahattin Demirtaş olur. Yasalar ne diyorsa yasaların dediğini yerine getiririz. Hukukun emrettiğini yerine getiririz. Siz Türkiye'de yaşamıyorsunuz. Biz Türkiye'de yaşıyoruz bu ciddi manada bölgedeki huzurun temini için attığımız adımlardır. Bundan sonra da böyle yürüyecektir."

F-16 tedarikinde imzalar atıldı Gündem Özel'den Bahçeli'ye: İttifakından memnun değilse bizim ittifakımıza katılabilir Gündem Bakan Yerlikaya: 585 suç örgütü çökertildi Gündem Akşener çıkışı sonrası disiplin kuruluna sevk edildi Gündem