Son dakika... NATO'dan Ankara'ya kritik ziyaret! Gündem maddesi: İsveç
Son dakika... NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsveç'in NATO üyeliğini görüşmek üzere yakında Ankara'ya gideceğini söyledi. Ayrıca İsveç, Türkiye'nin NATO üyeliğini onaylamak için başlıca taleplerinden biri olan terörle mücadeleye ilişkin yeni ceza yasası bugün yürürlüğe koydu.
Son dakika... Rusya Ukrayna savaşı sonrası NATO İttfakına üye olmak isteyen İsveç'te skandal üstüne skandal yaşanmış, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın pankartı asılarak terör örgütü üyeleri ülkede protesto gerçekleştirmişti.
Türkiye'nin onay vermediği üyelik süreci tüm dünyanın gündeminde... Edinilen son dakika habere göre; NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç'in NATO üyeliğini görüşmek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. Stoltenberg'in bu kapsamda Ankara'ya geleceği öğrenildi.
FİNLANDİYA TAAHHÜTLERİNİ YERİNE GETİRDİ
Finlandiya da aynı şekilde vetoya takılmıştı ancak verdiği taahhütleri yerine getirerek geçtiğimiz aylarda ittifaka katılmasının önü açılmıştı.
'Terör örgütü PKK'nın topraklarını adeta üs gibi kullandığını' itiraf eden İsveç, kapıda beklemeye devam ediyor. Bu süre zarfında İsveç Parlamentosu daha sıkı 'terörle mücadele' yasalarını geçirmenin önünü açan anayasa değişikliğini onaylamıştı. PKK'nın adeta kol gezdiği ülkenin NATO üyesi olup olamayacağı merak konusu iken NATO'dan Türkiye'ye kritik bir ziyaret gerçekleştirilecek.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yakın gelecekte Ankara'yı ziyaret ederek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsveç'in NATO üyeliği konusunda görüşme gerçekleştireceğini belirtti.
"YAKIN GELECEKTE ANKARA'YA GİDECEĞİM"
Norveç'in başkenti Oslo'da bugün düzenlenecek NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Bu hafta başında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüm. İsveç'in katılımı konusunda ilerleme kaydedilmesinin önemini her zaman vurguluyorum. İsveç'in olası katılımını nasıl sağlayabileceğimizi ele alma konusunda yakın gelecekte Ankara'ya da gideceğim" dedi.
"ŞU ANA KADAR HIZLI BİR KABUL SÜRECİ OLDU"
Stoltenberg, Türkiye ve diğer müttefiklerin geçen yıl Madrid'de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi'nde İsveç ve Finlandiya'yı üyelik için davet ettiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Tüm müttefiklerin ve Türkiye'nin İsveç'i tam üye olmaya davet ettiğini ve bunun Madrid'deki son zirvede gerçekleştiğini unutmamalıyız. Şu ana kadar bu çok hızlı bir kabul süreci oldu çünkü Finlandiya ve İsveç Mayıs ayında başvuruda bulundu. Finlandiya zaten üye oldu ve İsveç'in de üye olacağından eminim. Bunun mümkün olduğunca erken gerçekleşmesi için çalışıyoruz.
Benim mesajım İsveç'in üyeliğinin İsveç için iyi olduğu, İskandinav ülkeleri için iyi olduğu, Baltık ülkeleri için iyi olduğu ve aynı zamanda NATO için de iyi olduğudur. Bu NATO'yu daha güçlü kılacak ve aynı zamanda Türkiye ve tüm müttefikler için de iyi olacaktır. Yakın gelecekte Ankara'ya gideceğim ancak tarih henüz belli değil."
İSVEÇ'TE TERÖRLE MÜCADELEYE İLİŞKİN YENİ CEZA YASASI YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Son dakika gelişmesine göre İsveç de 1 Haziran itibarıyla, 3 Mayıs'ta onaylanan anayasa değişikliği kapsamında terörle mücadeleye ilişkin yeni ceza yasası bugün yürürlüğe koydu. Yasa, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamak için başlıca taleplerinden biriydi.
YENİ CEZA YASASI
Ülkede terör örgütlerine üyeliğin suç kapsamına alınması hedeflenen yasada, terör faaliyetlerine katılan ve terör örgütleriyle işbirliği yapan kişilere 4 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
Yasaya göre, terör örgütünü destekleme, güçlendirme veya teşvik etme kastı taşıyan faaliyetlere katılan kişiler, en fazla 4 yıl hapis cezasına çarptırılabilecek.
Ağırlaştırıcı nedenler var ise bu suçların cezası en az 2, en fazla 8 yıl hapis olacak.
Terör örgütü için silah, cephanelik, yanıcı ve patlayıcı madde, ulaşım desteği, örgüte arazi ve mülk kiralama gibi suçlara karışanlara 4 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.
Bu suçlarda ağırlaştırıcı nedenler varsa 1,5 yıl ila 7 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
Yasa, yetkililere, terör örgütlerini finanse eden ya da başka yollarla destekleyen kişileri gözaltına alma ve yargılama konusunda çok daha geniş yetkiler veriyor.