Son Dakika: İsrail ile Hamas geçici ateşkes konusunda anlaştı, saate karar verildi! İşte Hamas'ın şartı: 50 İsrailli esire karşılık 150 Filistinli esir

Son Dakika: İsrail ve Hamas arasında geçici ateşkes sağlandı. Hamas, 50 İsrailli esire karşılık 150 Filistinli esirin serbest bırakılmasını, ateşkesin 4 gün sürmesini ve insani yardım malzemesi taşıyan yüzlerce tırın Gazze’ye geçişine izin verilmesini şart koştu. İsrail, rehine takasının yarın Türkiye saatiyle sabah 06.00'da başlayacağını; Hamas ise ateşkesin yarın saat 10.00'da yürürlüğe gireceğini açıkladı.

Abone ol
  • Son Dakika: İsrail'in bir ayı aşkın süredir bombaladığı Gazze'de 'insani ara' konusunda uzlaşmaya varıldı. Şimdilik kalıcı bir ateşkes söz konusu olmasa da 4 gün süreyle sağlanması beklenen 'geçici ateşkes' ve esir takasıyla gerilimin biraz olsun azalması bekleniyor.

"İSRAİL HÜKÜMETİ GEÇİCİ ATEŞKESİ KABUL ETTİ"

  • Kritik gelişmeyi dün gece saatlerinde İsrail Resmi Yayın Kuruluşu, "İsrail hükümeti, Hamas Hareketiyle esir değişimi anlaşmasını ve geçici ateşkesi kabul etti" ifadeleriyle duyurdu.

'KATAR VE MISIR'IN ARA BULUCULUĞUNDAKİ MÜZAKERE'

  • Hamas cephesinden de İsrail ile varılan anlaşma kapsamında '4 günlük geçici ateşkes ilan edileceğini ve bu sürede serbest bırakılacak 50 İsrailli esire karşılık İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinlinin serbest kalacağı' şeklinde bir anlaşmaya varıldığına yönelik açıklama geldi.
  • Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, Katar ve Mısır'ın ara buluculuğundaki uzun müzakere süreci sonunda İsrail ile geçici ateşkes anlaşmasına varıldığı belirtildi.

19 YAŞIN ALTINDAKİ KADIN VE ÇOCUKLAR

  • Anlaşmaya göre, "50 İsrailli esire karşılık İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinlinin serbest bırakılacağı", bunların her iki taraftan 19 yaş altı kadın ve çocuklardan oluşacağı belirtildi.
  • İsrail'e göre, Gazze Şeridi'nde Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

'İNSANİ İHTİYAÇLAR GAZZE'NİN KUZEY VE GÜNEYİ FARK ETMEKSİZİN GİRECEK'

  • Anlaşmaya göre, ateşkesin 4 gün süreceği ve insani yardım malzemesi ve yakıt taşıyan yüzlerce tırın Gazze Şeridi'ne gireceği, kuzey ve güneyi fark etmeksizin Gazze Şeridi'nin istisnasız her bölgesine yakıt ve yardım malzemesi taşınacağı ifade edildi.

HAVA TRAFİĞİ 10.00-16.00 SAATLERİ ARASINDA DURACAK

  • Ayrıca ateşkes sürecinde Gazze Şeridi'nin güneyindeki hava trafiğinin tüm gün, kuzeyinde ise 10.00 ile 16.00 saatleri arasında günlük 6 saat durdurulacağı ifade edilen açıklamada, İsrail güçlerinin tüm Gazze Şeridi'nde kimseyi alıkoymama ve kimseye saldırmama esasına bağlı kalacağı kaydedildi.

HAREKET ÖZGÜRLÜĞÜ GÜVENCESİ

  • Açıklamada, kuzeyden güneye Salahaddin Yolu boyunca insanların hareket özgürlüğünün güvenceye alınacağı vurgulandı.

ESİR TAKASININ YAPILACAĞI SAAT NETLEŞTİ

  • İsrail Dışişleri Bakanlığından son dakika açıklaması geldi. Bakanlık yaptığı açıklamada Gazze'deki rehinelerle ilgili sürecin yarın başlayacağını duyurdu. Rehine takası yarın sabah Türkiye saatiyle saat 06.00'da gerçekleşecek.

ATEŞKES SAAT 10.00'DA BAŞLAYACAK

  • Hamas, İsrail ile çatışmalara insani ara verilmesi için sağlanan uzlaşının yarın saat 10.00'da yürürlüğe gireceğini açıkladı.

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA

  • Türkiye, İsrail'in ateşkes açıklamasını destekledi. Yapılan açıklamada, mutabakata tam riayet edilmesinin beklendiği ifade edildi.

İşte Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklama;

  • İsrail güçlerinin altı haftadan uzun süredir saldırılarının devam ettiği Gazze’de çatışmalara 4 günlük insani ara ilanı konusunda taraflar arasında mutabakata varılmasını, akan kanın bir nebze olsun hafifletilmesi bakımından olumlu bir gelişme olarak görüyoruz.
  • Rehine ve tutukluların bir kısmının serbest bırakılmasını ve Gazze’ye girişine izin verilen insani yardım miktarının artırılmasını da kapsayan mutabakata tam riayet edilmesini bekliyoruz.
  • Bu insani aranın, çatışmaların bir an önce tamamen sona erdirilmesine yardımcı olmasını ve iki devletli çözüm temelinde, adil ve kalıcı bir barışa yönelik bir süreci başlatmasını temenni ediyor, Katar’ın bu mutabakata varılmasını sağlayan çabalarını takdirle karşılıyoruz.
14 saat sonra ulaşıma açıldı Gündem Gazze diplomasisi: Londra ve Paris'e gidecek Gündem Atatürk'ün meşhur fotoğrafının kamera arkası Gündem Hafriyat operasyonunda 39 polis tutuklandı Gündem