Son Dakika: Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel 6 yaşındaki kızını evlendirmek suçundan bugün hakim karşısına çıktı! Yayın yasağı getirildi...

Son Dakika: Hiranur Vakfı Kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'e, kızı H.K.G. henüz 6 yaşındayken müridi 29 yaşındaki Kadir İstekli'yle evlendirdiği gerekçesiyle soruşturma başlatılmıştı. Şimdilerde 25 yaşında olan H.K.G.'nin suç duyusu üzerine başlatılan soruşturma sonucu açılan davanın ilk duruşması bugün saat 10:00'da görüldü. Mahkeme heyeti baro ve derneklerin müdahillik talebini kabul etmeyerek davaya gizlilik kararı verildi, yayın yasağı getirildi.

Abone ol

Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi henüz 6 yaşındayken 29 yaşındaki müridi Kadir İstekli’yle evlendirmesi büyük tepkiye sebep olmuştu. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, 6 yaşında evlendirilen fakat şimdilerde 25 yaşında olan H.K.G.’nin suç duyurusu üzerine başlattığı soruşturmanın sonunda iddianame hazırladı. İddianamede H.K.G.’nin babası Yusuf Ziya Gümüşel ile annesi Fatıma Gümüşel’e ‘çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ suçundan 22 yıl 6’şar ay, Kadir İstekli’ye ise ‘çocuğun cinsel istismarı ve nitelikli cinsel saldırı’dan 67 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası istendi.

DEVREYE AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI GİRDİ
Davayı kabul eden mahkeme 22 Mayıs 2023 tarihine gün vermesinin ardından devreye Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile H.K.G.’nin avukatı girdi. Duruşmanın erkene alınmasının talep edilmesinden sonra mahkeme duruşmayı 30 Ocak 2023 tarihine çekti. Bakanlık ve H.K.G.’nin avukatı, şüphelilerin kaçabileceğini iddia ederek yeniden mahkemeye başvurdu. Baba Gümüşel ve müridi İstekli 15 Aralık 2022’de tutuklandı.

67 YIL HAPSİ İSTENDİ!
Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi henüz 6 yaşındayken 29 yaşındaki müridi Kadir İstekli’yle evlendirmesi büyük tepkiye neden olmuştu. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, şimdi 25 yaşında olan H.K.G.’nin suç duyurusu üzerine başlattığı soruşturmanın sonunda iddianame hazırladı. İddianamede H.K.G.’nin babası Yusuf Ziya Gümüşel ile annesi Fatıma Gümüşel’e ‘çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ suçundan 22 yıl 6’şar ay, Kadir İstekli’ye ise ‘çocuğun cinsel istismarı ve nitelikli cinsel saldırı’dan 67 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası istendi.

TARİH ÖNE ÇEKİLDİ
Mahkeme davayı kabul etmesinin ardından 22 Mayıs 2023 tarihine gün verdi. Ancak devreye Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile H.K.G.’nin avukatı girdi, duruşmanın erkene alınması talep edildi. Bunun üzerine mahkeme duruşmayı 30 Ocak 2023 tarihine çekti. Bakanlık ve H.K.G.’nin avukatı, şüphelilerin kaçabileceğini iddia ederek yeniden mahkemeye başvurdu. Gümüşel ve İstekli 15 Aralık 2022’de tutuklandı.

İLK DURUŞMA BAŞLADI
Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesinde ilk duruşma saat 11:35'te başladı. Dava öncesi adliye önünde farklı gruplar toplandı. Olayı protesto için eylem yapanların yanı sıra Hiranur Vakfı Üyeleri de adliye önünde geldi. Grup sloganlar atarak tekbir getirdi.

MAĞDUR H.K.G. DURUŞMAYA KATILMADI
Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel cezaevinden getirildi. Diğer sanık anne Fatıma Gümüşel katılmadı. Mağdur H.K.G. ise celse arasında ifade verdiği için duruşmaya katılmadı.

Duruşmaya yaklaşık 40 İl barosundan avukat ve UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği katılma talebinde bulundu. Duruşmanın kalabalık nedeniyle konferans salonunda yapılmasına karar verildi. Duruşma saat 11.35´ de başladı. Kadir İstekli´nin avukatı Eyüp Akıncı, "Katılma taleplerinin reddine karar verilmesini talep ediyoruz. Kapalı oturum yapılmasının elzem olduğu ortaya çıktı. İşci Partisi, Sol Parti gibi katılma talepleri dosyayla ilgisizdir. Verdikleri beyanları kendilerine iade ediyoruz" dedi.

Fatıma Gümüşel´in avukatı Fatih Atalay, "Bu salonda İslam'a ve Müslümanlara kinini kusmak isteyenleri gördük. Katılma taleplerinin reddini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı. Yusuf Ziya Gümüşel´in avukatları duruşmanın gizli ve kapalı yapılmasını talep etti. Cumhuriyet savcısı katılma taleplerinin bir kısmının kabul edilmesi ve duruşmanın kapalı olarak yapılmasını talep etti. Ara kararını açıklayan mahkeme Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve müşteki hariç katılma taleplerinin reddine karar verdi. Ayrıca heyet duruşmanın kapalı olarak devam edilmesine, yayın yasağı ve gizlilik kararı getirilmesine hükmetti. Duruşma 16.30´a kadar ara verilirken, salon boşaltıldı.


SALON ÖNÜNDE GERGİNLİK YAŞANDI
Sanık avukatları, davayı takip etmek isteyen ve salona giren avukatlar için "Ne idiğü belirsizler içeriye giriyor" dedi. Salon önünde gerginlik yaşandı.

"H.K.G. YALNIZ DEĞİLDİR ADALETTEN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ"
Duruşma öncesi adliye önünde açıklama yapan kadın örgütleri davanın takipçisi olacaklarını belirterek "HKG yalnız değildir. Adaletten asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

YUSUF ZİYA GÜMÜŞEL'E DESTEK
Dava öncesi Yusuf Ziya Gümüşel için adliye önünde toplanan Hiranur Vakfı üyeleri, "Hocamız yalnız değildir" sloganları attı.

Meclise gelen EYT ne zaman yasalaşacak? Gündem İmamoğlu'nun bağımsızlık adaylık stratejisi SEÇİM 2023 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Finlandiya kararı Gündem TBMM Başkanı Şentop'tan İsveç eleştisi Gündem