Son Dakika: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan açıkladı! ABD Dışişleri Bakanı Blinken Türkiye'ye gelecek

Son dakika haberleri... Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın Türkiye'ye geleceğini açıkladı. Bakan Fidan, "İslam dünyası olarak Gazze için argüman üretmen zorundayız." dedi.

Abone ol
  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan yaptığı açıklamada, "Değişiklik yaşanmazsa Blinken cumartesi günü misafirimiz olacak" ifadelerine yer verdi.
  • Kızıldeniz'deki artan gerilim hakkında konuşan Bakan Fidan, "Bu durum savaşın bölgesel yayılma meselesi için ciddi risk" dedi.

GAZZE'DEKİ KATLİAM HAKKINDA AÇIKLAMA

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail ordusunun Gazze'deki Filistinli katliamına tepki göstererek, "Uluslararası toplumun bu süreci engelleme yolunda herhangi bir çaba göstermemesi, sistem için ciddi bir kırılma anı olmuştur. Bunun etkilerinin tabii ki konuşulması gerekecek. Her ülke kendisine bundan ağır dersler çıkarmak durumundadır. İttifakların o kadar işe yaramadığını, yarın bir gün aynısı kendilerinin başına gelirse hiç kimsenin bir şey yapmayacağını düşünenler olacaktır." şeklinde konuştu.
  • Bakan Fidan yaptığı açıklamada, "Bölgedeki güç dengeleri değişmeye başladıkça, politik tavırların da değişeceğine inanıyorum. Bu o bölgede ABD'nin ve İsrail'in en yakın arkadaşı olduğu var sayılan ülkeler için de geçerli. Şu anda alınan tavırlar, dostluktan ya da düşmanlıktan alınmıyor, çaresizlikten alınıyor. ABD'nin ya da bazı Batılı ülkelerin İsrail'e kayıtsız şartsız destek vermeleri ciddi bir sorun. ABD'nin İsrail adına savaşmakta olduğu bir denklemde bölge ülkeleri karşı gücü geliştirmek isteyecektir. Gazze'deki türden katliamların bir daha olmasını istemeyenler, bundan sonra çok büyük bir silahlanma ve güç arayışına girebilirler diye düşünüyorum." dedi.

MÜSLÜMAN ÜLKELER HAREKETE GEÇMELİ

  • Bakan Fidan İslam dünyasının önemli adımlar atması gerektiğini vurguladı.
  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Bu, Gazze'de bizim tanık olduğumuz üçüncü savaş. Filistin meselesini de yakından takip eden bir ülke olarak, bu konuda daha hazırlıklı ve tecrübeli olduğumuzu, elimizden geleni de yaptığımızı düşünüyorum." dedi.

Bakan Fidan açıklamalarında şu ifadelere yer verdi;

Birincisi, farklı politika olarak, hep beraber hareket etmenin daha etkili olacağı tezini tedavüle soktuk. İmkanlar dahilinde bunu hayata da geçirdik. Nitekim Arap Ligi ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ilk defa ortak bir zirve yaptılar. Önerimiz zirvenin nihai bildirgesinde de kabul edildi. Bu bir manifesto olması açısından önemliydi. Bu konular etrafında bir araya gelebiliyor olmak önemli. Bu işin takipçisi olmak için kurulan Temas Grubu'nun ortaya koyduğu çabalar, çalışmalar, dünyadaki güç merkezleriyle temaslar hakikaten önemli. Bu sayede, muhataplarımızın, yaşanan problemin nereye gittiğini, nereye evrildiğini bizim dilimizden dinlemelerini sağladık. Bunun büyük büyük bir tehdidi, küresel bir tehdidi beraberinde getirdiğini onlara anlatmamız da önemliydi.
Diğer taraftan tabii yani bu temasları yaparken İslam ülkeleri olarak, bölge ülkeleri olarak neler yapabileceğimiz konusu önemli. Olay, tabiatıyla askeri bir olay. Amerika'nın kayıtsız şartsız, Batının kayıtsız şartsız İsrail'e destek verdiği bir yerde bölgedeki tabii ki güç kullanma imkanı yok. Dolayısıyla bu meseleye yaklaşırken daha farklı teknikler üzerine yoğunlaşmamız lazım. Burada özellikle bölge ülkelerinin, kendilerine önemli dersler çıkardığını düşünüyorum. Daha farklı bir dayanışma ruhu içerisinde olduklarını düşünüyorum.

 

ABD'Lİ MEVKİDAŞI BLINKEN TÜRKİYE'YE GELECEK

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan yaptığı açıklamada, "Blinken'ın cumartesi seyahati yani olacak. Benim misafirim olarak Türkiye gelecek. Şu anda planlanan o yani bir değişiklik olmazsa misafirimiz olarak geliyor. Cumhurbaşkanımızın şu anda planlanan bir seyahati yok. Yani üzerinde konuştuğumuz seyahat yok şu anda." şeklinde konuştu.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nden Can Atalay kararı Gündem Hablemitoğlu suikastı sanığı Nuri Gökhan Bozkır tutuklandı Gündem Savunma Sanayii İcra Komitesi toplandı Gündem Türkiye takipçisi olacak Gündem