Devlet Bahçeli: Atatürk yaşasaydı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin savunucusu olurdu

Son dakika haberleri... Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Burada Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin Cumhuriyet'in değerlerini yansıttığının altını çizen Bahçeli, "Atatürk yaşasaydı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin savunucusu olurdu" dedi.

Abone ol

Son dakika haberleri... MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

Bahçeli, Cumhuriyet'in kuruluşu ile ilgili, "Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı'nın antitezi değil tamı tamamına aynı kaynaktan beslenen iki Türk devletidir" dedi.

"ATATÜRK YAŞASAYDI CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ'NİN SAVUNUCUSU OLURDU"

MHP Lideri sözlerinin devamında da "Cumhuriyet halkın hükümetidir. Demokrasinin köklü tecellisidir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi siyasi fırsatları sunmuştur. Eğer Atatürk bugün yaşasaydı devletimizin geçirdiği badireleri göz önüne aldığımızda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin savunucusu olurdu." ifadelerini kullandı.

"TÜRK TARİHİNDE KOPUKLUK YA DA KESİNTİ HİÇ OLMAMIŞTIR"

Devlet Bahçeli'nin MHP'nin grup toplantısında ki açıklamaların satır başları şu şekilde:

Devlet milletin mehtabı, millet devletin medarı gibidir. Kurulan ile yıkılan Türk devletleri ayrı ayrı kaynaklardan değil milli değerlerden oluşmuştur. Devleti kuran millet aynı olduğu sürece coğrafyalar farklı olsa bile itibar birdir, istikbal birdir. Türk tarihinde kopukluk ya da kesinti hiç olmamıştır.

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ, TARİHİNDEKİ TÜRK DEVLETLERİNİN ANILARINI ÖZÜMSEMİŞTİR"

Kurulan her Türk devleti bir öncekinin temelleri üzerinde yükselmiştir. Türkiye Cumhuriyeti, tarihindeki Türk devletlerinin anılarını özümsemiştir. Bilinmesini özellikle arzu ederim ki Türkiye Cumhuriyeti ağaç kavuğundan çıkmamış, telkinle kurulmamıştır. Yıkılan imparatorluğun kalıntıları arasında sıkışıp kalan verasetini bulmuştur.

'YAŞASIN CUMHURİYET'

1923 yılının 29 Ekim'inde bir pazartesi günü 158 mebusun oyuyla Cumhuriyet kabul edilmiştir. Dönemin mebusları 'Yaşasın Cumhuriyet' sözleriyle yeri göğü inletmiş, milli mücadele Cumhuriyetle taçlanmıştır. Millet tam bağımsızlıktan yana olup zilleti defetmiştir.

Çanakkale'den Trablus'a Sarıkamış'tan Sakarya'ya kadar pek çok cephede mücadele eden Türk milleti Cumhuriyet ile yaralarını sarmıştır. İlan edildiği gün Gazi Mustafa Kemal Atatürk de ilk Cumhurbaşkanımız olarak seçildi. Teşekkür konuşmasında "daima milletin sevgi ve güvenine dayanarak hep birlikte ileri gideceğiz. Türkiye Cumhuriyeti mutlu ve muzaffer olacaktır." demiştir.

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ, OSMANLI'NIN ANTİTEZİ DEĞİL TAMI TAMAMINA AYNI KAYNAKTAN BESLENEN İKİ TÜRK DEVLETİDİR"

Çankaya'daki çalışma odasında Osman Gazi'nin karakalem portesi asılıydı. Milli Mücadele'yi başaran kahramanlar kuşağı Osmanlı'nın tedrisinden geçmişlerdi. Batan bir gemiden başarıyı formüle etmişlerdir. Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı'nın antitezi değil tamı tamamına aynı kaynaktan beslenen iki Türk devletidir.

 Ay yıldızlı al bayrak ne kadar bizimse üç hilal de o kadar bizimdir. Bu gerçek kıyamete kadar değiştirilemeyecek, kimsenin de gücü yetmeyecektir.

Bu hafta sonu Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı nedeniyle milletçe beraber kutlayacağız. Cumhuriyet demek cumhurun geleceğine sahip çıkması demektir. Aziz Atatürk'e göre demokrasi ile devlet şekli demektir. Elbette her demokratik rejim Cumhuriyet değildir.

"CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ'NDEN DE DÖNÜŞ VE SAPIŞ OLMAYACAKTIR"

29 Ekim 1923'ün ilke ve esasları cumhur ve Cumhuriyeti ayrıştırmamak üzeredir. Cumhuriyet devletin şekil ve biçimi kadar uygulanan siyasi rejimin de adıdır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile yönetimin değiştiğini söyleyenler bellidir. Kalıcı bir reform ile Türkiye Cumhuriyeti kalkışa geçmiştir. Cumhuriyetten dönüş yoksa Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nden de dönüş ve sapış olmayacaktır. Millet kararını vermiştir. Milletin üzerinde dünyevi bir güç yoktur. Yeri geldiğinde halkçı kisvesine bürünenler maskeli despottur. Cumhuriyet, hürriyet ve bağımsızlığın teminatıdır.

Cumhuriyet halkın hükümetidir. Demokrasinin köklü tecellisidir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi siyasi fırsatları sunmuştur. Eğer Atatürk bugün yaşasaydı devletimizin geçirdiği badireleri göz önüne aldığımızda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin savunucusu olurdu.

Devlet Bahçeli'den Gazze mesajı Siyaset İYİ Parti'den hükümete Gazze desteği Gündem İstanbul'da 24 Ekim'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı genel provası nedeniyle trafiğe kapatılacak Gündem Gazze'ye insani yardım! İki uçak daha Mısır'a gönderildi Gündem