Son dakika! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Uluslararası Bağışçılar Konferansı'nda depremin yıkım maliyetini açıkladı

Son dakika! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Uluslararası Bağışçılar Konferansı'na canlı bağlantı ile katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan buradaki açıklamalarında, depremin maliyetini, "Depremin yol açtığı yıkım maliyetinin yaklaşık 104 milyar doları bulacağı anlaşılıyor. Bu çapta afetle hiçbir ülkenin tek başına mücadele etmesi mümkün değil." sözleriyle açıkladı.

Abone ol

Son dakika! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Uluslararası Bağışçılar Konferansı'na çevrim içi katıldı.

Erdoğan,  buradaki konuşmalarında, afet sürecinde gösterilen dayanışmayı asla unutmayacağını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan ifadeler:

"Bu Konferans için teşekkür ediyorum. 7,7, 7,6 büyüklüğündeki 2 şiddetli deprem 11 ilimizde çok ciddi yıkıma ve can kaybına yol açtı. 50 bin 96 vatandaşımız hayatını kaybetti. Vefat eden tüm kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum.

Deprem bölgesindeki 11 ilde yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, yani kullanılamaz hale gelmiş bina sayısı 298 bine, bağımsız bölüm sayısı 876 bine varıyor.

Yıllardır dünyadan ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşan Türkiye, deprem sonrasında 90 ülkenin desteğini yanında buldu. 130'a yakın ülkeden yardımlar depremzedelerimize ulaştı.

Bilim insanları dünya üzerinde karada meydana gelen en şiddetli felaket olduğunu söylüyor. Depremden etkilenen illerimizden bazıları son günlerde aşırı yağış ve sel afetiyle mücadele ediyor. Depremzedelerimizin ihtiyaçlarının giderilmesi için gereken tüm gayreti gösteriyoruz. Belediyelerimiz, sivil toplum kurumları ve gönüllüler canla başla mücadele ediyor.

DEPREMİN YIKIM MALİYETİ
Depremin yol açtığı yıkım maliyetinin yaklaşık 104 milyar doları bulacağı anlaşılıyor. Bu çapta afetle hiçbir ülkenin tek başına mücadele etmesi mümkün değil.

Bu zor günlerde tüm dostlarımızın; kurumlarıyla, üye ve aday ülkeleriyle AB, BM ve diğer uluslararası örgütlerin sergilediği dayanışmayı asla unutmayacağız.

Tüm dostlarımızın sergilediği dayanışmayı asla unutmayacağız. Bu konferans, halklarımız arasındaki ilişkinin ne kadar sağlam temellere dayandığının bir göstergesidir.

Depremde yıkılan tüm şehirlerimizi altyapısı, üstyapısı, işyerleri, tarihi ve kültürel değerleriyle yeniden inşa ve ihya edeceğiz.

Hedefimiz 1 yılda deprem bölgesinin ihtiyacını karşılayacak sayıda yapıyı inşa etmektir. İlk yıl 319 bin, toplam 650 bin konutu teslim etmeyi planlıyoruz.

Kıymetli katılımcılar bizler dayanışmanın gücüne, paylaşmanın bereketine inanan bir milletiz. Kimsenin inancı ve kökenine bakmadan yardıma koştuk. COVID-19 döneminde de ihtiyaç sahibi ülkelere tıbbi yardım ve teçhizat gönderdik.

Halihazırda 3,5 milyonu Suriyeli olmak üzere 4 milyonu aşkın sığınmacıya ev sahipliği yapıyoruz. Depremden etkilenen Suriye halkıyla da dayanışma içerisindeyiz. Üçüncü ülkelerin, Suriye'deki depremzedelere yönelik insani yardım malzemesi intikallerinde gereken kolaylığı gösteriyoruz. Bu tutumu sürdüreceğiz.

Gece gündüz demeden yardım toplayan arama kurtarma mücadelemize destek veren siz dostlarımıza teşekkür ediyoruz. Konferansın ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Hepinizi sevgiyle selamlıyorum."

İYİ Parti'den HDP ziyareti açıklaması SEÇİM 2023 MSB duyurdu: 7 düzensiz göçmen yakalandı! Gündem Kahramanmaraş depremlerinde hayatını kaybedenlerin sayısı 50 bini geçti Gündem İnce, adaylık başvurusunu yaptı iddialı sözler söyledi SEÇİM 2023