Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan hakimler ve savcılar kura töreninde 'taraf değil hakemiz' vurgusu

Son dakika haberleri... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları ile İdari Yargı Hakimleri Kura Töreni'ne katılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu. "Yüksek yargı kurumları arasında tartışmalara şahit oluyoruz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, taraf değil hakem olduklarını vurguladı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları ile İdari Yargı Hakimleri Kura Töreni'ne katılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu.

İşte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarından derlenenler;

Adaletin gücü yerine güçlünün adaletinin hakim olduğu dönemler travmalara sebep oldu. Vatandaşın devlete olan güvenine zararlar verdi.

Cumhuriyet tarihimizin en büyük demokrasi atılımlarına kalkışırken adaletin güvenilirliğini 4 temel adımdan biri olarak belirledi.

Bir dönem tek parti faşizminin bir dönem vesayetin bir dönem FETÖ'nün güdümüne girin adaletimizi milletin hizmetine girmesi için çok uğraştık.

Yargının personelinden binasına kadar vazifesini hakkıyla yerine getirmesini zorlaştıran fiziki hamleleri zorlaştıran aynı zamanda da darbeci zihniyetten temizlemeye başladık. Milli iradeyi devre dışı bırakmaya çalışan pek çok durumla karşılaştık.

Şimdi artık merdiven altı olmak koyun bir kenara dört dörtlük fiziki imkanlarla halkına hizmet veren bir yargı var. Terör örgütlerinin daha geçen hafta Çağlayan'daki saldırısını biliyorsunuz. Şayet içeri girmeyi başararak hakim ve savcılarımıza ulaşsalardı neler yaşanacağını tahmin bile edemiyoruz. Şehit olan Mehmet Selim Kiraz başta olmak üzere diğer savcılarımızı hakimlerimizi vatandaşımızı anıyoruz.

Büyük ve güçlü Türkiye'nin inşası için onurlu duruşumuzu evlatlarımıza miras bırakacağımız. Hakimlerimiz ve savcılarımız milletimizin omuzlarına yüklediği sorumluluğun bilinciyle görevlerini yürüttüğü sürece bu ülkenin hedeflerine giden yolda önüne kimse taş koyamaz. Yargımızın da sıkıntıları var. Bir kısmı Anayasa ve yasalarımızda yapılması gereken değişikliklerdendir. Bazıları da kurumlar arası farklı anlayış ve eski yönetme şeklindedir. Yargı reformu strateji belgemizi 2019'da paylaşmıştık. Yol haritamızı adım adım takip ediyoruz. Meclis'e sunuluna 8. yargı paketi bunlardan biridir.

Meclis'te son hali verilecek 8. yargı paketi ile getirilen yeniliklerden bazıları şunlardır;

  • İtiraz, istinaf ve temyiz yollarındaki başvuru süreleri yeknesak hale getirilmek suretiyle 2 hafta olarak düzenleniyor.
  • İtiraz, istinaf ve temyiz sürelerinin başlangıcı hükmün tebliğ tarihi olarak belirleniyor.
  • Adli para cezalarının miktarı günümüz şartlarına göre yeniden tespit edilerek caydırıcılık niteliği güçlendiriliyor.
  • Yargılamaların makul sürede sonuçlandırılmadığı iddialarının doğrudan AYM yerine Adalet Bakanlığı'nda kurulacak tazminat kurulunda karar bağlanması öngörülüyor.
  • Hükümlülere vasi atanması işlemi otomatik olmaktan çıkartılarak bu bireylerin kendi kararlarına bırakılıyor.
  • AYM'nin iptal gerekçeleri dikkate alınarak örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme fiili müstakil bir suç haline getiriliyor. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararlarına özellikle buna karşı istinaf yoluna başvurulmasına imkan sağlanıyor.
  • Kişisel verilerin işlenmesi ve yurt dışına aktarılması konusunda bireylerin haklarının daha güçlü korunmasını temin edecek güvenceler getiriliyor.

"TARAF DEĞİL HAKEMİZ"

Yüksek yargı kurumları arasında tartışmalara şahit oluyoruz. Biz bu durumda taraf olan değil hakem olan tarafız.

CHP Genel Başkanı Özel açıklamalarda bulundu Gündem Yine sarhoş bir şekilde yayın açtı! "Memesini orasını burasını..." Gündem Nesine.com sözlü savunma yaptı Ekonomi Bakan Uraloğlu: Yusufeli'de iki yaka birleşti Gündem