Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan 26. Geleneksel Tüketici Ödülleri Zirvesi'nde! Otomotivde fiyatlar düşüyor sıra konut ve kiralarda
Son dakika haberleri... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 26. Geleneksel Tüketici Ödülleri Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin fahiş fiyat uygulayan aç gözlülerle karşı karşıya kaldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ağır cezaların kesileceğini vurguladı. Otomotiv sektöründeki fiyat düşüşlerine dikkat çeken Erdoğan, "Sıra konut ve kiralarda" dedi. Tüketici haklarının korunmaya devam edeceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli üretimin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TOBB Şura Salonu'nda düzenlenen 26. Geleneksel Tüketici Ödülleri Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu.
İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından derlenenler;
11 ilimizde yaşayan 14 milyon insanımızı yaşayan büyük felaketin yaralarını sarmak için gece gündüz çalışıyoruz. Kabine toplantılarımızın ilk maddesini her zaman deprem bölgesindeki çalışmalar oluşturuyor. Ekonomi çalışmalarında da önceliğimiz deprem bölgesi. Meclis'e sunduğumuz ek gelir raporunda 762 milyar lira ayırmıştık. 2024'te 1 trilyon lira tahsis edilecek.
Konuklar haricinde deprem bölgesinde ticari için 172 bin ticari bölüm inşa edeceğiz. Depremzedelerimizi sırf siyasi tercihlerinden dolayı hakaret edenlerin insafına terk etmeyeceğiz.
Koronavirüs salgınıyla birlikte küresel ekonomi daha önce hiç alışık olmadığı bir biçimde sallandı. Ticaret durma noktasına geldi. Türkiye bu süreci tüm boyutlarıyla en başarılı şekilde yöneten ülkelerden biri olmuştur. bu kritik süreçte muhalefetin tüm baskılarına rağmen ekonomide fevri adımlardan uzak durduk. geniş yelpazede verdiğimiz destek ve teşviklerle çarkların dönmesini sağladık.
Aynı tavrı Rusya-Ukrayna savaşının tetiklediği krizde de gösterdik. Enflasyon dünya gibi bizi de etkiledi. ABD gibi ülkeler de yeni politikalar uyguluyor. Biz bu süreci son dönemde biraz daha ağır yaşadık.
"OTOMOTİVDE FİYATLAR DÜŞÜYOR SIRA KONUT VE KİRALARDA"
Fırsatçılıktan kaynaklı fiyatlar da artınca durum arttı. Farklı bahanelerin arkasına gizlenerek vatandaşın lokmasına kasteden aç gözlülerle karşılaştık. Seçimden sonra yeni kabinemizin ilk görevi bu balonu söndürmekti. Alınan kararlar ve kesilen cezalarla birlikte otomotivdeki fahiş fiyatlar da kalkmaya başladı. Bugün artık indirim ve kampanyaları konuşuyoruz. Benzer tabloların konut ve kirada da göreceğimizi düşünüyoruz. Ağır yaptırımlar uygulayacağız. Adil dürüst bir şekilde hareket etmeyenlere kesinlikle nefes aldırmayacağız. Aynı şekilde çimento ve hazır betondaki artışları yakın takibe aldık. Devletimiz vatandaşlarını yuvalarına kavuşturmaya çalışırken birilerinin alırı kar hevesine asla tahammülümüz yoktur. Denetimler sonunda burada da fırsatçılık tespit ederken gereği neyse yapmaktan çekinmeyeceğiz. Milletimizi korumaya devam edeceğiz.
Türkiye Yüzyılı hedefine ilerlerken Ticaret Bakanlığımızın görevleri arasında tüketicilerimizin korunması da vardı. Bizim kültürümüzde ahilik teşkilatı ile yüz yıllar önce tüketicinin hakkı korunmaktaydı. Tüketicinin hakkını gözetmeyenler pabucunun dama atılmasıyla yaptırıma tutulurdu. Bizi aldatan bizden değildir. Tüketicinin korunmasıyla ilgili tüm taraflara önemli görevler düşüyor. Esnafımızın müşteri memnuniyetini ön planda tutması, tüketiciye kaliteli mal sunması gerekiyor.
Bir dönem yaygın olan satılan mal geri alınmaz yazan tabelaların kaldırıldığını görüyoruz. Müşterisinin hakkını gözetiyoruz. Müşterisinin hakkını gözeten tüm işletmelere milletim adına teşekkür ediyorum.
Türkiye genelinde 211 noktada bulunan Tüketici Hakem Heyetlerimiz bulunuyor. Sorunların çözülmesinde önemli roller üstleniyorlar. Yargımızın iş yükü de hafifletilmiş oldu.
Üzerinde hassasiyetle durmamız gereken bir diğer konu yerli üretim. Dışa bağımlılığı azaltıyor. Yerli üretimin önemi günden güne anlaşılıyor. Yurt içinde üretilen ürünleri tercih eden tüketicilerin oranı yüzde 69,2'ye yükseldi. Temennimiz milletimizin yurt içi üretime teveccühünün daha iyi bir noktaya gelmesidir.
İŞTE EKONOMİDEKİ 3 YILLIK HEDEFLER
Türkiye olarak üretmekte ihraç etmekten katma değeri yüksek ürünlerle ticaretimizi yükselten başka bir çıkış yolu görünmüyoruz. 3 yıl içinde ihracatımızı 300 milyar dolara, turizm gelirimizi 70 milyar doların sütüne, ekonomik büyüklüğümüzü 1,3 trilyon dolara, fert başı milli gelirimizi de 15 bin dolara çıkartmak istiyorsak daha çok çalışacak, israfı asgari seviyeye düşüreceğiz.