Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan 2023 Yılı Dış Ticaret rakamlarını açıkladı! Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı

Son dakika haberleri... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da "2023 Yılı Dış Ticaret Rakamları Açıklaması" programına katıldı. 2023 verilerini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2023 yılı ihracatımız geçen yıla oranla yüzde 0,6 oranında artışlar 255 milyar 809 milyon dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırmıştır." ifadelerine yer verdi.

Abone ol
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da "2023 Yılı Dış Ticaret Rakamları Açıklaması" programına katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan programda açıklamalarda bulundu...

  • 2024 ülkemize, milletimize ve dünyaya hayırlar getirmesini yüce Allah'tan niyaz ediyorum. Ticaretimizin artması için canla başla çalışan ihracatçılarımızla, iş dünyamızla birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum.
  • Küresel güç mücadelesinin odağında Türkiye'nin olduğu bir bölge var. Petrol ve doğal gaz olmak üzere yeraltı kaynakları bu bölgede bulunuyor. Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayan İstanbul ve Çanakkale boğazları, Akdeniz'in Atlas Okyanusu'na açılan kapısı olan Cebelitarık. Bunlar sadece bir kaçı. Küresel ticaret arttıkça bu boğazların ehemmiyeti de Türkiye'nin önemini öne çıkartmaktadır.,
  • Ülkemizin kuzeyimizdeki ve güneyimizdeki kanlı çatışmaların tarafı haline getirmek isteyen baronlara müsaade etmedik. Komşularımızla ilişkilerimizi kazan kazan anlayışı ile güçlendirdik. Türk dünyası ile münasebetlerimizi tarihi zirvelere ulaştırırken Avrupa ve Amerika ile karşılıklı saygı ile ilişkilerimize devam ettik. Ülkemize uzanan hiçbir dostluk elini geri çevirmedik. Bize bir adım gelene gerektiğinde koşarak gittik.

SÜPER KUPA KRİZİ İÇİN MUHALEFETİ HEDEF ALDI

  • Türkiye dostlarının sayısını artırmaya devam edecek. Art niyetli ve kasıtlı söylemlerle ülkemizi bağları olan kardeşlerinden koparma çabalarının farkındayız. Ekonomiyi baltalamak için çalışmaların kampanyalar vardı. Bu kez bu muhalefetin de içinde olduğu bir şekilde sporda meydana geliyor. İslam düşmanlığına ve yabancı karşıtlığına varan bir furya ile karşı karşıyayız.
  • Muhalefet de gündeme gelmek için buna gönüllü figüranlık yapmaktadır. Zor zamanlarımızda yanımızda olan kardeş ülkelerin hedef alınması asla tesadüfü değildir. Çok açık Türkiye'ye yönelik sabotaj girişimi vardır. Bu oyunu da mutlaka boşa çıkartacağız.
  • Terörden darbe girişimine, sokak olaylarından kur oyunlarına kadar ekonomide elde ettiğimiz başarıların ne denli önemli olduğu daha iyi anlaşılacaktır.

TÜRKİYE EKONOMİSİ BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

  • 2022'de yüzde 5,5 oranında büyüdük. En büyük katkı ise 2,4'lük puan ile ihracatçımızdan geldi. Son 13 çeyrektir devam eden büyüme trendimizi devam ettirdik. G20 ülkeleri içinde en hızlı büyüyen 2. ülke olduk.
  • İlk defa 2021 yılında yüzde 1 seviyesini aşan küresel ticaretten alınan pay yüzde 1,03'e çıktı.
  • 2023 yılının 3. çeyreğinde yatırımlarda yaşanan artış dikkat çekiyor.
  • Üretimin güçlü etkilerini gördük. Yalnızca 2022 ocak ayına dahi kıyasla bakıldığında sağlanan istihdam 1 milyon 200 binden fazla. İşsizlik son 11 yılın gerisine geriledi.

TEK HANE ENFLASYON MESAJI 

  • Avrupasından Amerikasına son 60-70 yılın zirvesine çıkan enflasyon rakamları alınan tedbirlere rağmen yukarıdan devam ediyor. Enflasyonu tekrar tek haneye indirmeyi hedefliyoruz. Yılın ikinci yarısından itibaren küresel ekonomide yeni bir olağanüstülük yaşanmazsa adımlarımızın etkilerini göreceğiz.

İŞTE 2023 VERİLERİ: CUMHURİYET TARİHİNİN REKORU

  • 2023 senesi ülkemiz açısından sıkıntılarla deprem başta olmak üzere pek çok imtihanlarla geçen sıkıntılı bir süreç oldu. Ülkemiz ekonomisine 104 milyar dolarlık ilave fatura yükleyen 6 Şubat depremlerinin olumsuz sonuçlarıyla da mücadele ettik.
  • 50 bin insanımızı kaybettiğimiz 11 ilimizdeki tablonun altından kalkmak çok kolay değildi. Türkiye'nin yaraları sarma konusunda elde ettiği başarıları dünyada başka bir ülke gösteremezdi.
  • Asrın felaketi denen bir felaketin ardından üretim başta olmak üzere hızla toparlanmaya başladık. Küresel ekonomide kovid ile başlayan, Rusya-Ukrayna savaşıyla devam eden ve Gazze'deki katliamla süren sarsıntı devam ediyor.
  • 2023 yılı ihracatımız geçen yıla oranla yüzde 0,6 oranında artışlar 255 milyar 809 milyon dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırmıştır.
  • 2023 yılı ekim ayı itibarıyla yıllık hizmet ihracatı tarihi rekor seviye ile 99 milyar 254 milyon dolar olarak gerçekleşti.
  • Son 5 aydır dış ticaret açığı ve cari işlemler açığının kalıcı olarak düşmeye başladığını görüyoruz. Önümüzdeki dönemde iyileşmenin süreceğine inanıyoruz.
  • Yola çıktığımız 2002 yılında aylık ortalama 3 milyar dolar ihracat yaparken bugün aylık ortalama 21,3 milyar dolar ihracat gerçekleştiriyoruz.
  • 59,4 milyar dolarlık ihracatla İstanbul zirvede. Kocaeli 30,7 milyar dolar ve İzmir 23,8 milyar dolar ile takip etti. Bursa 17,7 milyar dolar ile 4., Tekirdağ ise 12,5 milyar dolarla 5. sırada yer aldı.
  • 1 milyar dolardan fazla ihracat yapan il sayısı 30'a çıktı.

İŞTE 2024 HEDEFİ

Ben sizlere güveniyorum. 2024 yılında ihracatımızı 370 milyar doların üzerine çıkartacağımıza inanıyorum. Çok daha büyük başarılara birlikte imza atacağız. 2024'te ihracatçılarımıza desteği 2 katına çıkartacağız.

Özel tutuklanan öğrencinin babasıyla görüştü Gündem Ekrem İmamoğlu Eyüpsultan'da namaz kılarken görüntülendi Gündem 33 İsrail casusu şüphelisi, 8 ilde yakalandı! Gündem Yürüyüşte yumruklu saldırı | Gencin ifadesi ortaya çıktı Gündem