Son Dakika: Asgari ücrette ilk toplantı gerçekleştirildi! Masada 4 işçi yer aldı! Peki hangi rakamlar var? İşte asgari ücret belirleme süreci
Son Dakika: Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan başkanlığında gerçekleştirildi. Hükümet, işçi ve işveren heyeti bugün saat 13.30'da bir araya geldi. Bakan Işıkhan, "Çalışanlarımızın gelirlerini enflasyona ezdirmeyeceğiz" derken TÜRK-İŞ'ten enflasyon tepkisi vardı. Peki, memur maaş artışı, 6 aylık enflasyon gibi belirleyicilerin olduğu yeni asgari ücrette beklenti ne, taraflar şimdiye dek hangi rakamları söyledi? İşte detaylar...
- Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret rakamının belirlemesine yönelik süreç bugün resmi olarak başladı.
- İşçi, işveren, hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk kez Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan başkanlığında toplandı. 13.30'da bir araya gelen taraflar toplantı öncesi açıklamalarda bulundu.
- 14.30'da sona eren ilk toplantı sonrası rakam telaffuz edilmedi. İkinci toplantı ise 18 Aralık'ta yapılacak.
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan toplantıda önemli açıklamalarda bulundu. İşte Işıkhan'ın açıklamalarından derlenenler:
"2024 yılı asgari ücretini belirleyecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısına hoş geldiniz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu olarak 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere çalışmalarımıza bugün itibarıyla başlıyoruz.
Tespit edilecek asgari ücretin çalışma hayatımızda yer alan tüm paydaşlara hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Komisyona şimdiden teşekkür etmek istiyorum.
İş birliği, açık iletişim, adil bir değerlendirme anlayışı ile gerçekleşeceğine inanıyorum. Asgari ücret çalışmalarımıza yönelik ücret politikalarının en alt sınırını tespit eden sosyal politika aracıdır. Esasında tüm gelirleri dolaylı olarak etkilemesi sebebiyle asgari ücrete tabi olarak çalışanları değil aynı zamanda tüm sektörleri, tüm çalışanları, tüm işverenleri ilgilendiren önemli bir konudur.
Şartlar ne olursa olsun 21 yıldır kayıt dışı istihdamla mücadeleye devam edeceğimizi belirtmek isterim. TÜİK verilerine göre 2023 yılı Ekim ayında işsizlik oranımız son 11 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 8.5 olarak gerçekleşmiştir. Daha çok yatırım yaparak daha çok üreterek daha çok ihraç ederek, büyüyerek istihdamımızı artırmaya devam edeceğiz. Sadece iş değil insanımızı n hayat standardını geliştirmek için gece gündüz çalışıyoruz. Ekonomideki genel toparlanma sürecinin etkisi ile önümüzdeki yıl çok daha sevindirici bir istihdam artışı bekliyoruz.
"ÇALIŞANLARI ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ"
2024 yılı asgari ücret miktarının sosyal diyalog, istişare yolu ile çalışanlarımızın gelirlerini enflasyona ezdirmeyecek en makul noktada belirlenmesi için çalışacağız. Temel hedefimiz hakem rolü üstlenerek işçi ve işverenlerimizin mutabakatı ile asgari ücreti tespit etmektir.
Bugüne kadar işçi, işveren, kamu arasında oluşturduğumuz üçlü diyalog mekanizması etkin bir şekilde işlemeye devam edecektir.
Ülkemiz son yıllarda küresel krizler, salgınlar, doğal afetler gibi badireleri atlatma gayreti içindeyken her bakımdan bağımsız güçlü bir Türkiye olmanın mücadelesini vererek 2053 hedeflerine hızlı adımlarla ilerlemektedir.
Üreticimize ve çalışanımıza gereken her desteği verdik. 11 ilimizi yerle bir eden asrın afeti dediğimiz büyük bir yıkım yaşadık. Binlerce canımızı yitirdik. Milyonlarca insanımızın bu yıkımdan etkilendi. Çok zor dönemlerden geçtik. Sadece 1 ay geçmesine rağmen derhal toparlanma sürecine girerek yaralarımızı sarmaya başladık.
"SINIRLARIMIZI VATANDAŞIN YARARINA OLACAK ŞEKİLDE ZORLADIK"
İnşallah en kısa sürede de vatandaşlarımızı yeniden eski huzurlu günlerine el birliği ile kavuşturacağımıza inanıyorum. Bizim ülkemiz, aziz milletimiz çok güçlüdür. Cumhurbaşkanımız Erdoğan liderliğindeki AK Parti hükümetleri olarak21 yıldır bu gücün farkındalığı ile ülkemiz için hep en iyileri hedefleyerek yolumuza devam ettik. Vatandaşımızın refahını sürekli artırmanın, en kaliteli hizmeti sunmanın gayreti içerisinde olduk. Sınırlarımızı vatandaşın yararına olacak şekilde zorladık.
2023 yılı başında belirlediğimiz asgari ücreti enflasyonist baskılar sebebiyle çalışanlarımızın satın alma güçlerini ve yaşam standartlarını korumak adına yıl ortasında ilave bir artışla ikinci kez artırdık. 2023 yılında asgari yüzde ocak ayında yüzde 55, temmuz ayında yüzde 34 oranında arıtılmıştı. TÜFE artış beklentisinin yüzde65 olduğu dikkate alındığında 2023 yılında asgari ücrete enflasyonun üzerinde artış gerçekleştirilmiştir. 1 yılda toplamda yüzde 107’lik zam oranı ile işçimizi, emekçimizi enflasyona ezdirmeme iradesini gösterdik. Çalışanlarımızı enflasyonun tahribatına karşı koruduğumuz gibi refah artışından da pay vermiş olduk. İşçilerimizi işverenlerimizi korumak adına hayata geçirdiğimiz diğer uygulama olan 2023 yılının 6 aylık dönemi için aylık 400 TL asgari ücret desteğini yılın ikinci altı ayı için 500 TL’ye çıkardık.
Asgari ücretin çalışanlarımızı enflasyonun tahribatına karşı korumasına dikkat edeceğiz. Nasıl hem çalışanlarımızı hem işverenlerimizin yanında olduysak bugün de aynı hassasiyetle hareket edeceğiz. İnşallah Türkiye yüzyılının çalışma hayatını hep birlikte inşa edeceğiz. Geçmişten bugüne sürece katkı sağlayan işçi ve işveren temsilcilerimizin sağduyusuna güveniyoruz. Türkiye’nin üretimine katkı sunan tüm çalışanlarımıza en derin saygılarımı sunarken toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum."
TİSK: YAŞAM MALİYETLERİNE KARŞI ÇALIŞANLARIN GELİRLERİNİN KORUNMASI ÖNEMLİ
- TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ise şu ifadeleri kullandı:
- Asgari ücretin ilk toplantısı için bir aradayız. Umut ediyoruz ki toplantı sonuçlarında fayda yaratarak süreci tamamlarız. Asgari ücreti yıl sonu beklemeden ara dönem artış konusunda güçlü mutabakat sağlanmıştı.
- İçinde bulunduğumuz süreçte sosyal diyalogla sürdürülebilir ve dengeli bir rakam için masada olacağız. Her zaman savunduğumuz belirli öncelikler bulunuyor.
- Ülkenin sürdürülebilir refahı, çalışanların enflasyona karşı korunması, işletme ve üreticileri ayakta tutmak. Tüm ücretlerde asgari ücret tutarı, gelir ve damga vergisinden muaf tutuldu.
- Çok kritik dengeden bahsediyoruz. Biz işçi olmadan işveren olmaz, işveren olmadan işveren olmaz, devlet olmadan hiçbiri olmaz.
- Verilecek desteklerin de bu dönem için kıymetli olduğunun farkındayız. Şüphesiz yaşam maliyetlerine karşı çalışanların gelirlerinin korunması. Bunun için atılacak yeni adımlardan birisi vergi dilimlerinde atılacak adım olacak.
- Birlik beraberlik içinde bir süreç olmasını diliyorum. Sadece sonucun değil bu istişare sürecinin de olumlu geçmesini bir kez daha diliyorum."
TÜRK-İŞ: BELİRLEYİCİ OLAN HÜKÜMETİN YAKLAŞIMIDIR
- TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar ise enflasyondaki artış rakamlarının hissedilenle örtüşmediğini belirterek şunları kaydetti:
- "Hepimiz biliyoruz ki asgari ücret bir koruma ücretidir. Fiyat artışları her alanda devam etmektedir. Alınan tedbirler henüz işçinin mutfağına yansımamıştır. Açıklanan enflasyonla işçinin mutfağına yansıyan enflasyon arasında büyük dengesizlik vardır.
- Asgari ücretin tespitinde öncelikle çalışanların geçim şartları göz önünde bulundurulmalıdır.
- Komisyonda bu yıl görev yapacak işçi kardeşlerimiz, geçim sıkıntılarını sizlerle paylaşacaktır.
- Sosyal devlet anlayışında zayıf kesimlerin korunması amaçlanır. Burada belirleyici olan hükümetin yaklaşımıdır.
- İşçiler geçim şartlarının iyileştirilmesi yönünde atılan adımlar sürdürülmelidir.
- Yılbaşında ele geçen ücret aylar geçtikçe azalmaktadır. Asgari ücret koruma ücretidir."
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki toplantıda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için TÜRK-İŞ temsil ediyor.
- İşveren heyetinin başkanlığını TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, işçi heyetinin başkanlığını ise TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar yapıyor.
MASADA 4 İŞÇİ YER ALACAK
- Bu yılki görüşmelerde önceki yıllardan farklı olarak, 5 kişilik TÜRK-İŞ heyetinde ilk kez 4 işçi birden yer alacak. Kasiyer, sağlık çalışanı, enerji işçisi ve karayollarında çalışan bir taşeron işçi, bu yıl yeni asgari ücretin belirlenmesi sürecine katkı verecek.
TÜRK-İŞ: İNSAN ONURUNA YAKIŞIR DÜZEYDE OLMALI
- Yeni asgari ücret için talebini kamuoyuyla henüz paylaşmayan TÜRK-İŞ, "İnsan onuruna yakışır" düzeyde bir asgari ücret talep ediyor. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Hükümetin 14 bin lira civarında hesaplanan açlık sınırıyla masaya gelmesi halinde masadan kalkacaklarını söylemişti.
İŞÇİ VE İŞVEREN VERGİ İNDİRİMİNDE MUTABIK
- Yeni asgari ücretin bu yıl işçi, işveren ve hükümetin üçlü mutabakatıyla belirlenmesini isteyen TİSK ise ücretin dengeli, istihdamı ve rekabet gücünü koruyucu bir seviyede olması gerektiği görüşünde.
- TİSK'in asgari ücret işveren desteğinin artırılarak devam ettirilmesi konusundaki ısrarı da sürüyor.
- İşçi ve işveren tarafı asgari ücretteki görüş farklılığına rağmen vergi indirimi konusunda mutabık. Her iki taraf, ücretler üzerindeki vergilerin kademeli olarak azaltılmasında hemfikir.
ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?
- Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.
- Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında aralık ayında belirlenen tarihlerde toplanıyor.
- Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
ASGARİ ÜCRET NET 11 BİN 402 LİRA
- Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor.
- Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 15 bin 762 lira 4 kuruş. Bunun 13 bin 414 lira 50 kuruşu brüt asgari ücret, 2 bin 79 lira 25 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 268 lira 29 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.
2023 YILI BAŞINDA 8 BİN 506 LİRAYDI
- Bu yılının ocak-haziran döneminde net 8 bin 506 lira olarak uygulanan asgari ücret, 1 Temmuz'dan itibarıyla net 11 bin 402 liraya yükseltilmişti.
"TEK ZAM OLACAK"
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücret görüşmeleriyle ilgili açıklama yapmıştı. Açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
- "İlkemiz her zamanki gibi, siz de biliyorsunuz “çalışanlarımızı enflasyona ezdirmemek.
- Çalışmalarımızı bitirdiğimizde nihai sonuca ulaşacağız inşallah, sizinle de paylaşacağız.
- Tek zam olacak çünkü yönetmeliğimizde de öyle, Asgari Ücret yönetmeliğimizde yılda bir kere.
- Çok zorunlu koşullarda, deprem gibi… Geçen yıl Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile asgari ücrete ikinci zammı yaptık."