Son Dakika... ABD Büyükelçisi Jeffry Flake: Türkiye Esad Rejimi ile görüşmesin

Suriye'de 2011'de başlayan iç savaş yıllardır sürüyor. Bu süreçte yüz binlerce insan öldü, milyonlarca insan ise yurdunu terk etti. Türkiye, Suriye'de başlayan iç savaşta akan kanı durdurmak için Esad ile görüşmeyi de gündemine getirdi. Ancak ABD, her zaman olduğu gibi Orta Doğu'da kanın akmasını devam ettirmek ve silah satarak kasasını doldurmak istiyor. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake de Türkiye-Suriye görüşmesine karşı çıktıklarını açıkladı.

Abone ol

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Ankara'da bir grup gazeteci ile bir araya geldi. Flake, açıklamalarında Türkiye'nin F-16 satın alması ve Türkiye-Suriye ilişkileri hakkında da konuştu. 

İşte Flake'in açıklamalarından öne çıkan kısımlar: 

TÜRKİYE'YE F-16 SATIŞI
ABD'li Büyükelçi Jeffry Flake, F-16 satışının İsveç-Finlandiya NATO süreciyle bağlantısı olmadığını belirterek "ABD yönetimi satış ile ilgili kongre ile çalışacak. Ön inceleme süreci devam ediyor. Teknik bir süreç var. Tarih veremem" dedi.

Ankara'da bir grup gazeteciye Türk-Amerikan ilişkilerinin güncel durumu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'ın dün Washington'da bir araya geldiğini anımsattı. Flake, iki ülke arasındaki üst düzey görüşmelerden dolayı mutlu olduklarını dile getirdi.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI VE NATO DA GÜNDEME GELDİ
Antony Blinken'ın Türkiye'ye Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşmasından dolayı teşekkür ettiğini belirten Flake, görüşmede ayrıca Türkiye'ye F-16 satışı, Rusya-Ukrayna savaşı ve NATO gibi konuların da gündeme getirildiğini vurguladı.

"F-16 SATIŞIYLA FİNLANDİYA VE İSVEÇ'İN NATO'YA GİRMESİ ARASINDA BAĞLANTI YOK"
ABD Kongresinin Türkiye'ye F-16 satışı ve modernizasyonuna karşı çıkmasıyla Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik sürecinin bir bağlantısı olup olmadığının sorulması üzerine herhangi bir bağlantı olmadığını dile getiren Flake, "Hayır. Burada bir bağlantı yok. Bakan Blinken bunu açıkça söyledi." yanıtını verdi.

MENENDEZ ENDİŞELİ
ABD'li Senatör Bob Menendez'in Türkiye'ye F-16 satışına karşı çıktığını vurgulayan Flake, Menendez'in ciddi endişeleri olduğunu dile getirerek, "Senatör Menendez ile hem Temsilciler Meclisi hem de Senato'da birlikte çalıştım. Kendisinin dile getirdiği ciddi endişeleri var. Ancak bunun İsveç ve Finlandiya ile alakası yok. Fakat şunu da söylemeliyim ki İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılması için evrensel bir arzu var. Bu Kongre'de de öyle." değerlendirmesinde bulundu.

BIDEN DESTEKLİYOR
ABD'de Başkan Joe Biden yönetiminin Türkiye'ye F-16 satışına destek verdiğine işaret eden Flake,"Kongre, yasama organı ve bağımsız bir organ. Bu organın silah satışını onaylaması lazım. Dolasıyla yönetim 'hadi bunu yapalım' diyemez. Ancak Biden yönetimi bu satışın arkasında ve Kongreyle bu konuda çalışıyor." dedi. Büyükelçi Flake, Biden yönetiminin Türkiye'ye F-16 satışına yönelik Kongreye yaptığı bildirime ne zaman dönüş yapılacağına ilişkin ellerinde kesin bir tarih olmadığını bildirdi.

"ABD REJIM ILE TEMAS KURMAYA VE ILIŞKILERI NORMALLEŞTIRMEYE KARŞIDIR"

Türkiye ve Suriye arasında 11 yıl sonra başlayan angajmana ilişkin sorulan soru üzerine Flake, "Bu konudaki sorular için sizi Türk hükümetine yönlendiriyorum. ABD, rejim ile temas kurmaya ve ilişkileri normalleştirmeye karşıdır." ifadesini kullandı.

 Türkiye ve ABD arasında özellikle kuzeydoğu Suriye konusunda güvenlik alanlarında temasların sürdüğünü belirten Flake, "Her zaman Türk müttefiklerimizle çalışmanın yollarına bakıyoruz. Onlar (Türkiye) DEAŞ ile mücadelede önemli bir ortağımız. Bazı farklılıklarımız var. Hem biz hem onlar bu farklılıkları dile getiriyor. Ama verimli bir diyaloğumuz var." dedi.

Hrant Dink'in ölümünün üzerinden 16 yıl geçti Gündem 'Milli İstihbarat Akademisi' kuruluyor Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan konuştu Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimi kazanacak SEÇİM 2023