Şener Üşümezsoy Haberet'e açıkladı: Büyük İstanbul Depremi yaklaştı mı?
Prof. Dr. Celal Şengör'ün gazeteci Fatih Altaylı'ya deprem nedeniyle İstanbul'dan taşınmak istediğini açıklaması gündem oldu. Şengör'ün bu çıkışı, 'Büyük İstanbul depremi yakın mı?' tartışmalarını yeniden başlattı. Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, merak edilen her şeyi Haberet'e açıkladı.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye'nin başlıca gündem maddeleri arasına 'Büyük İstanbul Depremi' girdi. İstanbullular, 6 Şubat'tan bu yana deprem korkusu nedeniyle adeta diken üstünde yaşıyor. Gazeteci Fatih Altaylı'nın köşesinde, Prof. Dr. Celal Şengör'ün deprem nedeniyle İstanbul'dan taşınmak istediğini yazması ise 'Büyük İstanbul Depremi yakın mı?' sorusunu gündeme getirdi.
Haberet, konuyu Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'a sordu. Üşümezsoy, "Marmara’da Kumburgaz çukurundaki Kuzey Anadolu fayı olmayan ters fay dışında risk taşıyan fay yok. O da hiçbir zaman 6.5’u geçmez" dedi.
ÜŞÜMEZSOY: O FAYLAR ÖLÜ FAYLAR, EMSC KABUL ETMİYOR
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, "20 yıldan beri değişmiyor benim görüşüm. European-Mediterranean Seismological Centre'nin (EMSC) yaptığı dinamik haritada fay Marmara denizinin çukurlarının güneyinden geçmektedir. Bunun manası nedir diye sorarsınız; Bu Celal Şengör’lerin, diğer deprem uzmanlarının bahsettiği olaydır. Kuzey Marmara kenar fayındaki deprem senaryolarıdır. Bugüne kadar Kuzey Marmara’daki faylar, EMSC tarafından fay olarak kabul edilmemektedir. O faylar ölü faylar... Bu nedenle kabul edilmiyor" ifadelerini kullandı.
"KUZEY ANADOLU FAYI OLMAYAN TERS FAY DIŞINDA RİSK YOK"
Haberet'in sorularını yanıtlayan Üşümezsoy, "Bilim dünyası bizdeki spekülatif, bilim olmayan faylar üzerinden 1999’dan beri senaryolar kuruyorlar. Kuzey Marmara’da 2 tane 7.4 büyüklüğünde deprem olacak. Bunlar 30 yıl içinde olacak. %67 risk var denilen spekülatif yayınlar yapıldı. Orta Marmara dedikleri fayda böyle bir risk yok. EMSC söylüyor. Bu durumda Marmara’da risk, Marmara çukurlarının güney kıyısındadır. Yalova Çınarcık kıyısı 1894’te kırılmış, Tekirdağ Marmara Adası 1912’de kırılmış. Bu durumda Marmara’da Kumburgaz çukurundaki Kuzey Anadolu fayı olmayan ters fay dışında risk taşıyan fay yok. O da hiçbir zaman 6.5’i geçmez" diye belirtti.
KARIŞTIRILAN İKİ FAYA DİKKAT ÇEKTİ: HAYALİ SİYAH FAYLAR VE KIRMIZI FAYLAR
Üşümezsoy, “EMSC’nin haritasında ana fay yani Kuzey Anadolu fayı, çukurların güneyinden geçmekte. Ama bizde risk taşıyan faylar, Kuzey Marmara kenar fayı olarak gösterilmektedir. Siyah ince çizgiler çizilen hayali faylar… Gerçek fay ise EMSC tarafından kırmızıyla çizilen Marmara çukurunun güneyinden geçen faydır. Bütün Marmara’da risk yaratacak denilen faylar, Kuzey Marmara kenar fayı siyahla gösterilmiştir. Diğer tarafta ise Orta Marmara Fayı dedikleri Tekirdağ Silivri çukuru fayı siyahla gösterilmiştir” şeklinde konuştu.
Görsel: EMSC'nin son haritası
Görsel: EMSC haritasına göre son depremlerin çözünürlüğü