Suriyeli aktivist Mazen Hamada’nın rejim vahşetini ifşa ettiği sözleri yeniden gündem oldu
Naaşı feci şekilde, ölüm ve işkence hapishanesi Sednaya'da bulunan Suriyeli aktivist Mazen Hamada’nın af sözüyle ülkesine dönüp tutuklanmadan önceki röportajı yeniden gündem oldu. 2012 yılında Beşar Esad Rejimi tarafından tutuklanarak 1 yıl 7 ay boyunca ağır işkencelere maruz kalan Hamada, rejimin vahşetlerini küresel medyaya ifşa etmişti.
HTŞ güçlerinin Suriye'yi ele geçirmesinin ardından, rejim tarafından esir alınan binlerce Suriyelinin yardımına koşmasıyla dünyayı sarsan görüntüler ortaya çıkmaya devam ediyor.
Şam'ın ele geçirilmesinin hemen ardından Sednaya hapishanesine giden HTŞ güçleri, Esad rejimi askerlerine özgürlük tanıyıp komutanlarını öldürdükten sonra esir durumdakileri kurtarmaya ve dehşet veren manzaraları dünyaya servis etmeye başlamıştı.
Esaret ve işkencelerin yanında her yerde ceset olan hapishanede Suriyeli aktvist Mazen Hamada’nın de naaşının bulunduğu iddia edildi.
Hamada, 2020 yılında af sözü verilmesi üzerine yaşadığı Hollanda'dan memleketi Suriye'ye dönmüş fakat kendisinden bir daha haber alınamamıştı. Hamada'nın ağır işkence ile öldürüldüğü ileri sürüldü.
AĞIR İŞKENCELERE MARUZ KALDI
Mazen Hamada, 2012 yılında Esad Rejimi tarafından tutuklanmış 1 yıl 7 ay boyunca maruz kaldığı ağır işkenceleri kendisiyle yapılan bir röportajda anlatmıştı.
Hamada'nın arkadaşlarıyla sıradan bir günde çay içtikleri sırada rejim askerleri tarafından tutuklanarak, sorguya alındığını anlattığı o röportaj yeniden gündem oldu.
REJİMİN VAHŞETLERİNİ KÜRESEL MEDYAYA İFŞA ETTİ
Gördüğü işkenceleri ve rejimin acımasızlığını tüm dünyaya ifşa eden Hamada'nın korku verici anları anlatırken gözlerinin dolması ve nutkunun tutulması acının boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi.
MAZEN HAMADA (MAZEN AL-HAMADA) KİMDİR?
Mazen Hamada, Suriye’deki Beşar Esad rejimine karşı direnişin simge isimlerinden biri olan Suriyeli bir aktivisttir. Hamada, Petrol Endüstrisi Enstitüsü'nden mezun oldu. Schlumberger'de teknisyen olarak çalışıyordu.
1980'lerin sonunda Deyrizor’da doğan Hamada, Suriye İç Savaşı’nın başlamasıyla rejime karşı barışçıl protestolara katıldı ve insan hakları ihlallerini dünyaya duyurmaya çalıştı.
2012 yılında rejim güçleri tarafından tutuklanan Hamada, Suriye’deki en kötü şöhretli hapishanelerden biri olan Sednaya Hapishanesi'nde ağır işkenceler gördü.
Elektrik şokları, aç bırakılma ve psikolojik işkence gibi insanlık dışı muamelelere maruz kaldı. Bir süre sonra uluslararası insan hakları kuruluşlarının baskısı ve çeşitli diplomatik girişimler sonucunda serbest bırakıldı.
Serbest kaldıktan sonra Avrupa’ya sığınan Hamada, özellikle Hollanda’da Suriye’deki rejim suçlarını ifşa etmeye devam etti. İnsan hakları savunucusu olarak düzenlediği konferanslar ve katıldığı belgesellerle dünya kamuoyunu bilinçlendirdi.
REJİMİN "AF İLANI" VAATLERİNE İNANIP YURDA DÖNDÜ
2020 yılında, Suriye rejiminin "af ilanı" vaatlerine inanan Hamada, tüm uyarılara rağmen ülkesine döndü. Suriye'ye vardığından bu yana kendisinden haber alınamadı. Yakın zamanda, cesedinin Sednaya Hapishanesi'nde bulunduğu iddiaları, trajik hikâyesini daha da derinleştirdi ve adalet çağrılarını yeniden gündeme getirdi.