Seçimler ne zaman? Cumhurbaşkanlığı'ndan açıklama geldi

Seçimler ne zaman? Türkiye, seçim atmosferine girdi ancak seçimlerin ne zaman olacağı konusunda kesin bir tarih yok. Seçimlerin erkene seçileceği herkes tarafından konuşulan bir gerçek. Hükümete yakın isimlerden Sabah gazetesi yazarı Mehmet Barlas da bu konuyla ilgili kaleme aldığı yazıda seçim tarihiyle ilgili bir varsayımda bulundu. Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum da seçim tarihleriyle ilgili bilgi verdi.

Abone ol

Mehmet Barlas'ın yazısındaki ilgili kısım şu şekilde: 

Türk siyasetinde en çok konuşulan konu "erken seçim"dir. Geçmişte ülke ne zaman yönetilemez hale gelse, koalisyonlar ne zaman çıkmaza girse erken seçim konuşulurdu. AK Parti iktidarıyla birlikte erken seçim tartışmaları da siyasi lügatimizden çıktı.

AK PARTİ ÇEVRELERİNDE KONUŞUŞAN TARİH: 14 MAYIS
2022 yılının Ekim ayında baskın bir seçim yapılacağı söylenmişti. Gerçek olmadığı anlaşıldı. 2023 yılı geldi çattı. Şimdi şubat-mart aylarında bir seçim olacağı konuşuluyor. Şimdiden söyleyeyim, bu iddia da gerçekleşmeyecek.
AK Parti çevrelerinde tek bir tarih konuşuluyor: "14 Mayıs."
Yani 18 Haziran seçimleri 35 gün kadar geri çekilecek. Bu da elbette bir erken seçim sayılmaz.

14 MAYIS TARİHİNİN NEDENİ
Nedenine gelince...
Bildiğiniz gibi okullar 16 Haziran'da yaz tatiline giriyor. 28 Haziran'da ise Kurban Bayramı tatili başlıyor. Dolayısıyla 10 Haziran'da tüm Türkiye'de büyük bir nüfus hareketliliği yaşanacak. Bu nedenle 18 Haziran milli iradenin sandığa yansıması için doğru bir seçim tarihi değil. Kimseyi sandığa götüremezsiniz. Bu iktidarın da muhalefetin de işine gelmez.

Bu hesaba göre seçimlere 140 gün kaldı. 6'lı masanın adayı hâlâ belli değil. Muhalefetin gündeminde aday krizi, iktidarın gündeminde ise 1 trilyon dolarlık doğalgaz rezervi var. Adaylığını açıklayamayan Kılıçdaroğlu, "Erdoğan aday olmayabilir" demiş. Gazetecilik hayatımda daha tuhaf bir seçim dönemi yaşamadım.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA GELDİ
Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Başkanvekili Mehmet Uçum da Twitter'dan konuyla ilgili açıklama yaptı. 

"EN ERKEN 9 NİSAN EN GEÇ 11 HAZİRAN"
Uçum'un paylaşımı şu şekilde "Seçim Kanunu değişikliğinin 2023 seçimlerinde geçerli olması için seçimlerin 6 Nisan 2023 tarihinden sonra yapılması hukuken zorunludur. Bu nedenle seçimler en erken 9 Nisana en geç 11 Hazirana alınabilir. Bu periyotta seçim için 10 seçenek gün var.

Buna göre 30 Ocak 7 Nisan arası (hafta sonu karar alınırsa 9 Nisana kadar) seçimlerin yenilenmesi kararı alınabilir. 30 Ocaktan önce karar alınmaz çünkü %7 barajı yürürlüğe girmez. 9 Nisandan sonra karar alınamaz çünkü o durumda 18 Haziran yasal seçim günü geriye çekilemez."

Kübra Par, konuşmasını kesti ve düzeltme istedi Gündem 'Kılıçdaroğlu Almanya'dayken İmamoğlu'nun girişimi yanlıştı' Gündem İstanbul'da "huzur uygulaması" yapıldı Gündem Erzurum'da deprem! Gündem