Seçim ertelenecek mi?

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında seçimler ertelenecek mi merak ediliyor. Bilindiği üzere seçim tarihi öne çekilmiş ve 14 Mayıs olarak açıklanmıştı. Peki, YSK deprem nedeniyle seçimleri erteler mi? Seçim ne zaman?

Abone ol

Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem, on ilde büyük hasara yol açtı. On ilde 3 ay sürecek OHAL ilan edildi. Bölgede arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Hayatını kaybedenlerin sayısı 30 bini aştı. Yaşanan deprem felaketi sonrasında seçim tarihi ne olacak, seçim ertelenecek mi sorulmaya başlandı.

SEÇİM ERTELENECEK Mİ?

Yüksek Seçim Kurulu ve AK Parti kanadından şu anda erteleme konusunda bir açıklama gelmedi. Türkiye nüfusunun yüzde 15'nin yaşadığı deprem bölgesinde 3 ay OHAL ilan edildi.

Fatih Altaylı, seçimin ertelenmesi konusunda yorumu şöyle

“Önce bir seçim kararı alınacak. Sonra YSK, dört ilde tamamen altı ilde ise kısmen seçim sürecini yürütmesinin fiilen imkansız hale geldiğini bildirecek ve seçimlerin ertelenmesini isteyecek. Böylelikle seçimler en az altı ay, muhtemelen bir yıl ertelenecek.”

ANAYASA NE DİYOR?

Anayasa: "Sadece savaş olursa seçim ertelenebilir"
Seçimin geri bırakılması

MADDE 5 – (1) Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkân görülmediğine dair karar verilmesi hâlinde, Cumhurbaşkanı seçimi bir yıl geriye bırakılır.

(2) Geri bırakma sebebi ortadan kalkmamışsa, erteleme kararındaki usule göre bu işlem tekrarlanabilir.
Anayasa’nın 78. maddesine bağlı olarak 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu’nun 5. Maddesi

14 MAYIS'TA OLMAZ İSE ZAMANINDA YAPILABİLİR Mİ?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de, “Her şeye rağmen seçimi iptal edemeyeceğini düşünüyorum. Ama 14 Mayıs’ta olmaz seçim, zamanında, 18 Haziran’da yapılması lazım” sözleriyle seçimlerin zamanında yapılacağı tahminini dile getirdi.

Deprem bölgesinde hayat kurtardı dönüş yolunda canından oldu! Gündem 4 kişilik aileden ikisi kurtuldu! Günler sonra birbirlerine kavuştular Gündem "Geçler deprem sonrası provokasyonlara daha açık hale gelir" Gündem 'Arı Mucizesi' depremzedelerin yanında! Gündem