Ramazan ayında oruç tutan vatandaşların en çok merak ettiği soru yanıt buldu! Sigara isteğini azaltmak için ne tüketilebilir?
Ramazan ayının gelmesiyle beraber sigara içen vatandaşlar da araştırma yapmaya başladı. Oruç tutan ve sigarasızlığa dayanamayan vatandaşlar, sigara isteğini en aza indirmek için hangi besinleri yiyeceklerini araştırmaya başladı. Gün boyu sigara isteğini kesmek için neler yapılabilir? İşte detaylar...
- Ramazan ayı, Müslümanlar için manevi bir deneyim ve ibadetlerin yoğunlaştığı bir dönemdir.
- Ramazan ayında oruç tutan Müslümanların bazı alışkanlıklarını bırakması veya azaltması gerekebilir.
- Bunlardan biri de sigara kullanımıdır.
- Peki oruç tutan vatandaşlar, gün boyu sigara isteğini en aza indirmek için neler yapabilir? İşte detaylar..
İFTARDAN HEMEN SONRA SİGARA İÇERSENİZ VÜCUDUNUZDA NELER OLUR?
- Zarar verirken kişi ya da zaman ayırt etmeyen sigara kullanımı, Ramazan ayında da son derece ciddi sorunlara sebep oluyor.
- Tüm gün sigara içmeyen kişi, iftar sonrası üst üste sigara içtiğinde kanda aniden nikotin ve karbonmonoksit düzeyinde yükselme olduğu için damarlarda daralma ve organlara yeterince oksijen taşınamaması gibi sonuçlar ortaya çıkıyor.
- Bu kişilerde tansiyon yükselmesi ve buna bağlı beyin kanaması riski artmaktadır.
- Ayrıca ani nikotin artışı çarpıntıya ve kalp krizine neden olmaktadır.
- Bu sebeplerle iftarla birlikte hemen sigara içmeye başlamamak hatta Ramazan ayını sigara bağımlılığından kurtulmak için bir fırsata dönüştürecek adımlar atmak son derece önemlidir.
- Peki sigara isteğini azaltıp, vücudu nikotin ve toksinden arındırın gıdalar nelerdir?
- İşte sigara isteğini kesen 10 besin:
1. MUZ
Muz, içeriğindeki potasyum ve B vitamini sayesinde sigara bağımlılığını azaltma konusunda önemli bir besin. Ayrıca muz sigaranın vücuda olan zararlı etkilerini azaltmaya da yardımcı oluyor.
2. PORTAKAL
İçeriğinde bolca C vitamini bulunan portakal metabolizmayı güçlendirerek stresi azaltır. Bu da sigara bırakma sürecinde fiziken olduğu kadar ruhen de arınma sağlar. Anti-bakteriyel (mikrop karşıtı) özelliklere sahip bu meyveyi tüketmeyi ihmal etmeyin.
3. KİVİ
Sigaranın içindeki zararlı maddelerin vücutta yok ettiği A, C ve E vitaminlerini yerine koyar. C vitamini ile dolu olan kivinin sadece 1 kasesi günlük olarak alınması gereken C vitamini değerinin yaklaşık yüzde 273’ünü karşılar. Bu da vücuttaki toksinlerin atılmasında oldukça etkilidir. Yapılan çalışmalar, kivinin içerdiği yüksek miktarda C vitamini ve antioksidanların astımlı kişilerin tedavisine yardımcı olduğunu ortaya koymuştur.
4. ISPANAK
Ispanak, tütünün tadını bozarak sigara bırakma sürecinde kişiye destek olur. Yapısında birçok vitamin ve yüksek oranda folik asit bulunduran ıspanağın faydalarından yararlanmak için az pişmiş ya da çiğ şekilde tüketmeyi tercih edin.
5. SARI KANTARON
Sigarayı bırakırken kişilerin zorlandığı sinirlilik, huzursuzluk ve yoksunluk krizlerine yardımcı olur. Sarı kantaron çayını sigara bırakma sürecinde ve bıraktıktan sonra da tüketebilirsiniz.
6. ZENCEFİL
Çok kuvvetli bir antioksidan olan zencefil, akciğerleri temizler. Çeşitli toksinleri, mukusu ve istenmeyen parçacıkları akciğerlerden atmaya yardımcıdır. Bu nedenle zencefili çay olarak tüketebildiğiniz gibi direkt olarak yiyebilirsiniz.
7. OKALİPTÜS
Okaliptüs doğal bir antibiyotik olmasının yanı sıra içinde yağlar barındırır. Bu uçucu yağlar, akciğer enfeksiyonlarına iyi gelir, kan basıncını arttırarak kanın çoğalmasını sağlar. Öksürük şuruplarında, boğaz pastillerinde bu kimyasal yağ kullanılır. Taze okaliptüs çayı bronşit ve sinüzite iyi gelir. Buharını solumak öksürük ve bronşite iyi gelir.
8. KEÇİBOYNUZU
Özellikle sigara içenler için keçiboynuzu çok faydalıdır. 5 adet keçiboynuzu 1 litre suda kaynatılır ve aç karnına içilirse sigaranın verdiği zararı düzeltmeye yardımcı olur.
9. EBEGÜMECİ
Kaynar suda 1 miktar ebegümeci kaynatılır ve 5-6 saat sonra aç karına 1 bardak içilir. Bu uygulama ile, akciğerlerde ki sigara etkileri yavaşlatılır. Ebegümeci, ayrıca balgam attırır, akciğer kanserini engeller.
10. BROKOLİ
Brokolinin yapısında bolca B5 ve C vitaminleri bulunur. Bu özelliği sayesinde de akciğerleri sigaranın yarattığı hasara karşı korur. Brokoli gibi "brassika" türü sebzelerde bulunan sülforapan maddesinin, akciğer hücrelerinde bulunan ve hücreleri toksinlerin zararlı etkilerinden koruyan 'NRF2' geninin faaliyetini artırdığı kanıtlandı. Ayrıca sigara içen ya da sigarayı bırakmış kişilerin akciğer kanserine yakalanma riskini de azaltıyor.