Prof. Dr. Ahmet Ercan İstanbul ve Tekirdağ'a dikkat çekerek en riskli ve en güvenli bölgeleri anlattı

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Marmara bölgesinde iki büyük deprem beklediğini söyledi. Avrupa yakasının zarar görme olasılığının yüzde 65 olduğunu dile getiren Ercan, Anadolu yakasında da riskli bölgeler olduğunu vurguladı.

Abone ol

Marmara Bölgesi'nde beklenen büyük depremlerle ilgili dikkat çekici açıklamalar yapan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İstanbul ve Tekirdağ'ı uyardı. Ercan, Marmara’da iki büyük depremin kapıda olduğunu belirterek, olası bir depremin etkisinin 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi’nden büyük olabileceğini vurguladı.

İSTANBUL’UN EN RİSKLİ BÖLGELERİ

Prof. Dr. Ercan, İstanbul’un Avrupa Yakası’ndaki zarar görme riskinin yüzde 65 olduğunu açıklarken, Anadolu Yakası için bu oranı yüzde 35 olarak belirtti. Deprem odağının Avrupa Yakası’nda olacağına dikkat çeken Ercan, Küçükçekmece ve çevresindeki yoğun yapılaşmanın büyük tehlike arz ettiğini söyledi. Özellikle Suriçi, Fatih, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Bakırköy, Bağcılar, Güneşli ve İkitelli gibi bölgelerin risk altında olduğunu belirtti.

ANADOLU YAKASI DA TEHLİKE ALTINDA

Anadolu Yakası’nda da riskli bölgelerin bulunduğunu ifade eden Ercan, Fenerbahçe'nin Kurbağalıdere kesimleri, Maltepe ve Kartal sahil bölgeleri, Tuzla ve Adalar’ın bazı kesimlerinin tehlike altında olduğunu kaydetti.

TEKİRDAĞ DEPREMİNE DİKKAT

Marmara Ereğlisi önünde 7-7.2 büyüklüğünde bir deprem beklediğini açıklayan Ercan, Tekirdağ'da yazlık bölgelerde ciddi risk görmediğini ancak bölge genelinde büyük bir yıkım yaşanabileceğini söyledi. Bu depremin Tekirdağ’a yakın olacağını ve etkisinin büyük olacağını belirtti.

İSTANBUL’UN EN GÜVENLİ BÖLGELERİ

Ercan, İstanbul’da en güvenli bölgelerin şehrin kuzeyinde yer aldığını ifade ederek, havalimanının bu bölgede yapılmasının yerleşimi kuzeye kaydırdığını belirtti. Ancak İstanbul’un yoğun yapılaşma yükünü kaldıramayacağını, kentsel dönüşümün değil yapısal dönüşümün şart olduğunu dile getirdi.

DEPREMLERİN SÜRESİ VE ETKİSİ

İlk depremin 20-35 saniye, ikinci depremin ise 30-40 saniye arasında süreceğini belirten Ercan, Marmara Bölgesi'ndeki sarsıntıların 2-3 yıl süreceğini öngördü. İstanbul’un yapı yoğunluğu nedeniyle, deprem küçük bile olsa etkisinin büyük olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Ercan, “İstanbul’daki dönüşümler zengin semtlerde yapılıyor, yoksul semtlerde ise bu maalesef gerçekleşmiyor” diyerek ekonomik adaletsizliğin depremlerin etkisini artırdığına dikkat çekti.

Diyarbakır'da 6 bin konut tamamlandı Gündem Kilisede namaz kılıyorlar Gündem Onur konuğu yapılmıştı! AK Parti'den CHP'ye tepki Gündem Metrobüs kazasına ilişkin yeni gelişme Gündem